Football Talk

Τι λένε οι αριθμοί για τους Big-6 στη διακοπή; Ώρα να κάνουμε ένα βήμα πίσω

Τι λένε οι αριθμοί για τους Big-6 στη διακοπή; Ώρα να κάνουμε ένα βήμα πίσω

Οι διακοπές πάντα δίνουν την ευκαιρία για παρατήρηση και ανάλυση. Πώς τα πάνε, λοιπόν, οι έξι μεγάλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου φέτος; Τι κάνουν καλά, τι κακά και τι διαφορετικά από ότι μας έχουν συνηθίσει;

Το βράδυ της Κυριακής (12/11), έπεσε η αυλαία της 13ης αγωνιστικής της Premier League, με το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι στιγμής, αλλά και ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι αναδείχθηκαν ισόπαλες με 4-4 σε ένα ματς με ανατροπές, πέναλτι, γκολ στις καθυστερήσεις και πολλές συγκινήσεις.

Οι ομάδες, πλέον, έχουν μπροστά τους δύο εβδομάδες μέχρι την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος, λόγω της διακοπής για τα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων. Ας πάρουμε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για να δούμε τι έχουν κάνει οι έξι μεγάλες ομάδες ως τώρα, χωρίζοντας τις επιδόσεις τους σε τρεις διαφορετικές φάσεις: ανάπτυξη, άμυνα και επίθεση.

 

Ανάπτυξη

Εδώ δεν έχουμε πολλές εκπλήξεις:

pps_1.PNG

Το παραπάνω γράφημα, έχει στον κάθετο άξονα το πόσο γρήγορο και άμεσο είναι το παιχνίδι της ομάδας. Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο άμεσα παίζει μια ομάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις με μακρινές μπαλιές. ´Οσο πιο χαμηλά, τόσο πιο κοντινές οι πάσες και αργή η ανάπτυξη. Ο οριζόντιος άξονας μας δείχνει τον αριθμό των πασών ανά κατοχή, κατά μέσο όρο, όσο πιο δεξιά, τόσο περισσότερες πάσες ανά κατοχή.

 

Αν δεν έχετε βρει ακόμα τη Μάντσεστερ Σίτι, κοιτάξτε χαμηλά και δεξιά! Οι «πολίτες», είναι με τεράστια διαφορά η ομάδα με το πιό αργό και πληθωρικό τέμπο ανάπτυξης. Καμία έκπληξη, φυσικά, για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, τον δημιουργό του περίφημου «τίκι – τάκα».

 

Από κοντά η Άρσεναλ, η οποία επίσης κυκλοφορεί πολύ τη μπάλα πριν φτάσει σε τελική προσπάθεια, με την αμεσότητά της να είναι λίγο ανεβασμένη σε σχέση με τη Σίτι, κυρίως λόγω της τάσης των Σάκα και Γουάιτ να γεμίζουν από το ύψος της μεγάλης περιοχής στα δεξιά.

 

Τσέλσι και Τότεναμ έχουν παρόμοια στυλ ανάπτυξης, αφού συνδυάζουν αμεσότητα και κυκλοφορία, θέλοντας να εκμεταλλευτούν και οι δύο την ταχύτητα που έχουν στην κορυφή της επίθεσης, με Τζάκσον/Στερλιγνκ/Πάλμερ και Σον αντίστοιχα.

 

Για τη Λίβερπουλ, τα πράγματα είναι επίσης περίπου όπως θα τα περιμέναμε. Άμεσο παιχνίδι και ταχύτητα στην ανάπτυξη με την πρώτη ευκαιρία μετά από τις ανακτήσεις κατοχής που φέρνει το «γκέγκεν πρες», αλλά, φυσικά, και ανεβασμένες πάσες ανά κατοχή, αφού θέλοντας και μη θα πάρει την κατοχή από ομάδες μικρότερης δυναμικότητας.

 

Τέλος, ο Τεν Χαγκ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται να προτιμούν λίγο περισσότερο το άμεσο παιχνίδι, κάτι που προκύπτει και από την επιλογή του Ολλανδού τεχνικού να χρησιμοποιεί έναν καθαρό κόφτη στο κέντρο, με στόχο να πάρει περισσότερες ανακτήσεις από τη μεσαία του γραμμή.

 

Άμυνα

 

Πάμε τώρα να δούμε πώς αυτά τα στυλ παιχνιδιού που είδαμε πιο πάνω μεταφράζονται σε αριθμούς στο πίσω μισό του γηπέδου. Να σημειώσουμε εδώ ότι από όλα τα στατιστικά εξαιρούμε τα πέναλτι.

2_1.PNG 

Η Άρσεναλ εδώ κυριαρχεί, με τη Σίτι μα ακολουθεί τους «κανονιέρηδες».

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

  • Άρσεναλ στα 8.58 xG εναντίον (έχει δεχτεί 9)
  • Μάντσεστερ Σίτι στα 10.41 xG εναντίον (έχει δεχτεί 10)
  • Τσέλσι στα 13.65 xG εναντίον (έχει δεχτεί 14)
  • Λίβερπουλ στα 14.65 xG εναντίον (έχει δεχτεί 9)
  • Τότεναμ 16.61 xG εναντίον (έχει δεχτεί 11)
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 17.48 xG εναντίον (έχει δεχτεί 13)

 

 

Βλέπουμε, ξεκάθαρα, ότι η ομάδα του Αρτέτα έχει βρει τον τρόπο, μέσω της κυριαρχίας της στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και της μεγάλης ευχέριας στις άμεσες ανακτήσεις μπάλας, που της έχει δώσει ο εξαιρετικός Ντέκλαν Ράις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον αντίπαλο να απειλήσει. Η Σίτι με παρόμοιο τρόπο έχει καταφέρει να κρατήσει την απειλή από τους αντιπάλους της χαμηλά.

Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες έχουν xG εναντίον που θα δικαιουλογούσαν να δέχονται τουλάχιστον ένα γκολ ανά παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, όλες εκτός της Τσέλσι έχουν δεχτεί σημαντικά λιγότερα, με τη Λίβερπουλ, μάλιστα, να είναι η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος μαζί με την Άρσεναλ.

 

Επίθεση

 

Μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι η Λίβερπουλ είναι τόσο ψηλά στη βαθμολογία λόγω τύχης στο δικό της μισό, ή απλά ατυχίας των αντιπάλων, διότι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κάνει πολλά πράγματα καλά επιθετικά.

attack.PNG

Πάμε να δούμε τα επιθετικά κατορθώματα των έξι μεγάλων, και πάλι χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι:

  • Λίβερπουλ 23.75 xG (έχει σκοράρει 22)
  • Τσέλσι 21.67 xG (έχει σκοράρει 16(!))
  • Μάντσεστερ Σίτι 21.67 xG (έχει σκοράρει 29(!))
  • Τότεναμ 19.37 xG (έχει σκοράρει 21)
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 16.85 xG (έχει σκοράρει 12)
  • Άρσεναλ 16.76 xG (έχει σκοράρει 19)

 

Αντιστροφή της κατάστασης στην άμυνα. Η Λίβερπουλ φαίνεται σε πολύ καλή κατάσταση τόσο σε παραγωγικότητα όσο και σε αποτελεσματικότητα, παρά τις... παραφωνίες του Νούνιες (έχει ήδη 10 χαμένες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα ο Ουρουγουανός), και αυτό φαίνεται να είναι που την κρατά κοντά στην κορυφή.

Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση έχουμε δύο στατιστικά παράδοξα και από τις δύο πλευρές. Τσέλσι και Σίτι έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό xG, 21.67, αλλά η μεν έχει 16 γκολ και η δε 29! Αποτελεσματικότητα, ποιότητα και φυσικά τύχη κάνουν τη διαφορά για τις δύο αυτές ομάδες. Οι αριθμοί, πάντως, φαίνεται να εξηγούν την αγωνιστική ανάκαμψη της Τσέλσι το τελευταίο διάστημα.

 

Μέτρια η επίδοση της Τότεναμ, και το χειρότερο είναι ότι φαντάζει δύσκολο για την ομάδα του Ποστέκογλου να το αλλάξει αυτό χωρίς τον Μάντισον, που θα μείνει στα «πιτς» ως το νέο έτος.

 

Για το τέλος, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ. Και οι δύο έχουν πάρα πολύ χαμηλά νούμερα για ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό. Μάλιστα, σε open play, έχουν 12.27 και 13.31 xG αντίστοιχα. Λιγότερο από 0.94 xG ανά παιχνίδι σε open play για την ομάδα του Αρτέτα, η οποία μέχρι στιγμής σώζεται από τα στημένα, από τα οποία με τα πολύ καλά χτυπήματα των Έντεγκααρντ, Σάκα και Μαρτινέλι, έχει πάρει 4.49 xG και οκτώ γκολ μέχρι τώρα.

 

Για τη Γιουνάιτεντ φαίνεται η επίθεση να είναι το βασικό πρόβλημα. Έχει την έκτη χειρότερη επίθεση της Λίγκας, και φαίνεται να θέλει πολύ περισσότερη δουλειά στο παραγωγικό κομμάτι του γηπέδου.

Χρήστος Αναγνώστου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0