Football Talk

Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι: 5+1 «μαύρες» επιστροφές προπονητών εκεί που αγαπήθηκαν παράφορα (video)

Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι: 5+1 «μαύρες» επιστροφές προπονητών εκεί που αγαπήθηκαν παράφορα (video)

Η απρόσμενη ήττα του Έντι Χάου στην επανεμφάνισή του στο γήπεδο της Μπόρνμουθ, έδωσε την τέλεια αφορμή για να θυμηθούμε μερικές επιστροφές προπονητών στην έδρα της πρώην ομάδας τους, οι οποίες δεν πήγαν και τόσο… καλά.

Ο προπονητής είναι πάντα το Α και το Ω μίας ομάδας, γι’ αυτό και όταν τα αποτελέσματα είναι θετικά, αυτός πρώτος απ’ όλους παίρνει τα εύσημα.

Οι οπαδοί «χτίζουν» δυνατούς δεσμούς με τον «καπετάνιο» του κλαμπ και όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού το… αντίο μπορεί να γίνει πολύ βάναυσο και για τις δύο πλευρές.

Τα συναισθήματα αυτά όμως κάνουν στην άκρη όταν ο προπονητής που αγαπήθηκε παράφορα, επιστρέφει πλέον ως «εχθρός».

Αυτό βίωσε και ο Έντι Χάου απέναντι στη Μπόρνμουθ, με τον Άγγλο να γυρίζει στο Βιτάλιτι Στέντιουμ και να κάθεται όμως στον πάγκο των φιλοξενούμενων, φορώντας ένα μπουφάν με το σήμα της Νιούκαστλ (2-0, 11/11).

Το BN Sports με αφορμή την ήττα του Χάου από την πρώην ομάδα του, βρήκε τις 5+1 επιστροφές προπονητών που έφυγαν με σκυφτό κεφάλι από την έδρα της παλιάς τους ομάδας και σας τις παρουσιάζει.

 

Έντι Χάου, Μπόρνμουθ – Νιούκαστλ 2-0, Premier league 2023

Ο Χάου βρισκόταν στον πάγκο της Μπόρνμουθ για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Την πήρε από τα χαμηλά και την οδήγησε με χαρακτηριστική μαεστρία στα… μεγάλα σαλόνια. Με τον Έντι τα «κεράσια» μπόρεσαν να καθιερωθούν στην Premier League, με πέντε συνεχόμενες χρονιές να δίνουν ανελλιπώς το «παρών» στην κορυφαία… σκηνή. Η ομάδα στο φινάλε της σεζόν 2019/20 τερμάτισε στην 18η θέση και επέστρεψε πίσω στην Championship, με τον Έντι Χάου να αποχωρεί.

Bournemouth boss Eddie Howe reveals bizarre experiment to improve  performances | Football | Sport | Express.co.uk

Η Νιούκαστλ μετά την εξαγορά από τους Άραβες, του έδωσε τα «κλειδιά» με την προϋπόθεση να φτιάξει μία ανταγωνιστική ομάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο Χάου άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά και μέσα σε δύο χρόνια έστειλε τις «καρακάξες» στο Champions League.

Για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της φετινής σεζόν, ταξίδεψε στο Μπόρνμουθ και γνώρισε μία πικρή ήττα από την παλιά του ομάδα σε ένα γήπεδο όπου για χρόνια… δοξαζόταν.

 

Πεπ Γκουαρδιόλα, Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου 3-0, Champions League 2015

Ένας από τους επιδραστικότερους προπονητές στη σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ένας άνθρωπος που δημιούργησε μία ομάδα φόβητρο, τόσο μέσα στα σύνορα της Ισπανίας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Όλα τα καλά όμως κάποτε τελειώνουν και ο Πεπ Γκουαρδιόλα άφησε την μεγάλη του αγάπη και ταξίδεψε μετά από λίγους μήνες στο Μόναχο, για να αναλάβει την «μόνιμη» πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Josep Guardiola (2008 - 2012)

Η μοίρα όμως παίζει παράξενα… παιχνίδια και η κληρωτίδα για τα ημιτελικά του Champions League το 2015, είχε «κέφια» φέρνοντας αντιμέτωπες Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου. Το πρώτο παιχνίδι, για κακή τύχη του Γκουαρδιόλα, ήταν στο Καμπ Νου. Ο Ισπανός μπορεί να αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του, αλλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο η «Μπάρτσα» δεν έδειξε κανένα… έλεος και με 3-0 βρισκόταν με το 1,5 πόδι στον μεγάλο τελικό. Στη ρεβάνς οι Βαυαροί το πάλεψαν αλλά το υπέρ τους 3-2 δεν ήταν αρκετό.

 

Κάρλο Αντσελότι, Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 4-2, Champions League 2017

Με τον Αντσελότι η Ρεάλ Μαδρίτης έζησε μεγάλες στιγμές δόξας, με κυριότερη σαφώς την  κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2014. Οι δρόμοι του Κάρλο και της «Βασίλισσας» χώρισαν και ο καθένας τράβηξε τη δική του πορεία. Το 2017 οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι, αλλά από διαφορετικά «στρατόπεδα». Ο Αντσελότι ως υπεύθυνος της Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ με «αφεντικό» τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Champions League final 2014: Carlo Ancelotti proves he is greatest manager  in Europe after Real Madrid's victory

Τα προημιτελικά πήραν απευθείας άλλο νόημα και το ενδιαφέρον της μεταξύ τους αναμέτρησης κορυφώθηκε. Διπλό μέσα στο Αλιάνζ Αρίνα από την Ρεάλ (2-1) και στο Μπερναμπέου θα κρινόντουσαν όλα. Οι Βαυαροί με μία εκπληκτική εμφάνιση έστειλαν το παιχνίδι στη παράταση, αλλά εκεί ήρθε η «τρικυμία» Ρονάλντο και… διέλυσε τα πάντα, ολοκληρώνοντας χατ τρικ σε μία πανηγυρική πρόκριση της «Βασίλισσας». Βέβαια το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τα πολλά παράπονα της Μπάγερν για την διαιτησία, όπου να λέμε και την αλήθεια, ήταν αρκετά δικαιολογημένα.


Ντούσαν Μπάγεβιτς, ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-0, Α' Εθνική 1997

Ίσως η πιο επεισοδιακή επιστροφή ολόκληρης της λίστας και ας μιλάμε απλώς για την Ελλάδα σε σχέση με το φαντασμαγορικό Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ένας απόλυτος «θρύλος» της ΑΕΚ, προχώρησε στην μεγαλύτερη «προδοσία» στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ή τουλάχιστον έτσι ένιωσαν οι φίλοι της «Ένωσης», όταν είδαν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να υπογράφει στον Ολυμπιακό. Ο «Ντούσκο» ήταν ο λόγος που κόσμος της Νέας Φιλαδέλφειας απόλαυσε ίσως την καλύτερη ΑΕΚ που υπήρξε ποτέ, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα τέσσερα πρωταθλήματα (τρία εκ των οποίον ήταν συνεχόμενα).

Ντούσαν Μπάγεβιτς: Ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ, με τη δική  σας ψήφο!

Στις 12 Ιανουαρίου του 1997 ο Μπάγεβιτς πάτησε το χορτάρι του Νίκος Γκούμας, με τα τσιμέντα να «τρέμουν» από τις φωνές των οπαδών. Η αναμέτρηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγο της καταρρακτώδους βροχής, με τον αγώνα να παίρνει παράταση 24 ωρών. Η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 και έδωσε μία εσωτερική ικανοποίηση στον κόσμο της ομάδας, που είδε το διαχρονικό του είδωλο να φοράει τα… κόκκινα.


Φερνάντο Σάντος, ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0, Α' Εθνική 2002 

Μπορεί στην πρώτη του θητεία στον πάγκο της «Ένωσης» να έκατσε για μόλις έναν χρόνο, ο Φερνάντο Σάντος όμως αγαπήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον «κιτρινόμαυρο» λαό της ομάδας.

BNSports.gr - Η ιστορία του Φερνάντο Σάντος στην ΑΕΚ σε 5+1 στιγμές του: Ο  ερχομός, το Κύπελλο, τα «αντίο» και οι ξεχωριστές ατάκες (video)

Ο Πορτογάλος το καλοκαίρι του 2002 ανέλαβε τον πάγκο του Παναθηναϊκού και μόλις στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ήρθε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ίλια Ίβιτς έκρινε εκείνη την αναμέτρηση με δικό του γκολ, χαρίζοντας στην «Ένωση» τους τρεις βαθμούς στο Αθηναϊκό Ντέρμπι. Ο Σάντος δεν… άντεξε για πολύ ακόμα στον «πράσινο» πάγκο και μετά από συνολικά εννέα παιχνίδια διακόπηκε η μεταξύ τους συνεργασία.


 Ούντο Λάτεκ, Μπάγερν Μονάχου – Γκλάντμπαχ 4-0,
Bundesliga 1976

Στην «χρυσή» εποχή των Μπεκενμπάουερ-Μίλερ στη Μπάγερν Μονάχου, υπήρχε και ο Ούντο Λάτεκ για να οργανώνει το παιχνίδι των Βαυαρών, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Μαζί έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης και έμειναν αιώνια στα βιβλία ιστορίας της ομάδας, όταν το 1974 σήκωσαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1973/74: Müller ends Bayern wait | UEFA Champions League | UEFA.com

Ο Λάτεκ έναν χρόνο μετά αποχώρησε από την ομάδα, με προορισμό την Γκλάντμπαχ.

Στην πρώτη του επανεμφάνιση στο Μόναχο, ως αντίπαλος, οι Βαυαροί τον «φιλοδωρήσαν» με τέσσερα τέρματα και έφυγε… ταπεινωμένος για τα αποδυτήρια.

Έφυγε' ο Ούντο Λάτεκ | Contra.gr


Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0