Football Talk

Η ΑΕΚ θα παλέψει την πρόκριση ως το τέλος, επιβάλλεται όμως οι παίκτες της να κάνουν κάποια βασικά πράγματα

Η ΑΕΚ θα παλέψει την πρόκριση ως το τέλος, επιβάλλεται όμως οι παίκτες της να κάνουν κάποια βασικά πράγματα

Η μεγάλη εικόνα του αγώνα με τη Μαρσέιγ, η ήττα, το πρόβλημα, η αναγνώριση και το μέλλον.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Εν αντιθέσει με κάποια άλλα παιχνίδια το ματς με την ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ έχει περίπλοκη ανάγνωση… Στη μεγάλη εικόνα η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία, παίζοντας στην έδρα της, να το κερδίσει και σε συνδυασμό με τη νίκη της Μπράιτον στον Άγιαξ να είχε «κλειδώσει» από την 4η αγωνιστική, τουλάχιστον, την 3η θέση στον όμιλο, ώστε μετά, στα επόμενα δυο παιχνίδια, να έπαιζε τα ρέστα της για μία από τις δυο πρώτες θέσεις.

Δεν τα κατάφερε. Και εδώ έρχεται το περίπλοκο του πράγματος: Γιατί δεν κατάφερε η ΑΕΚ όχι μόνο να κερδίσει τη Μαρσέιγ, αλλά έστω να πάρει την ισοπαλία. Πολλές εξηγήσεις. Άλλες λογικές, άλλες όχι τόσο. Το πρόβλημα που έχει η ΑΕΚ στο γκολ είναι σημαντικό. Από πέρυσι το είχε, με βάσει τις φάσεις που δημιουργούσε, όμως φέτος, έως τώρα, έχει διογκωθεί. Η ομάδα κάνει το δύσκολο: δηλαδή να δημιουργεί απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Όμως στην τελική προσπάθεια έχει πρόβλημα. Σίγουρα παίζουν και οι αντίπαλοι τερματοφύλακες. Σίγουρα στα ματς που η ΑΕΚ δεν έχει πάρει αυτό που ήθελε, οι αντίπαλοι τερματοφύλακες έκαναν σπουδαία παιχνίδια, κατεβάζοντας ρολά. Όμως αυτό το άγχος, αυτή η βιασύνη, αυτή η πίεση που νιώθουν οι παίκτες της ΑΕΚ σε πολλά ματς απέναντι στο αντίπαλο τέρμα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι ίδιοι! Τι να κάνει ο Αλμέιδα; Να μπει να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα; Στις προπονήσεις αφιερώνει μεγάλα κομμάτι στα τελειώματα.

Ο Γκαρσία χάνει επική ευκαιρία να κάνει το 1-1 σε εξ επαφής κεφαλιά χθες και στέλνει τη μπάλα πάνω στον Λόπεθ. Ακριβώς ίδια φάση είχαμε το Σάββατο στην Καισαριανή με την Κηφισιά: σέντρα από δεξιά, κεφαλιά εξ επαφής του Πόνσε πάνω στον τερματοφύλακα. Είναι στιγμές αυτές. Στιγμές που κρίνουν, τελικά, αγώνες. Οι παίκτες της ΑΕΚ κάνουν τα δύσκολα: δηλαδή να δημιουργούν και να παράγουν ευκαιρίες. Στα τελειώματα επιβάλλεται να βρίσκουν στόχο και να κάνουν γκολ! Αδικούν τους εαυτούς τους.

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο με τη Μαρσέιγ έδειξε μία εικόνα που δεν περίμενε κανείς. Κακή εικόνα. Πολλοί παίκτες εκτός ρυθμού. Πάρα πολλά αβίαστα λάθη! Δεν μας έχει συνηθίσει η ομάδα σε τόσα λάθη. Ο Αλμέιδα έκανε ένα τρικ παίζοντας με τον Σιμάνσκι ως «6άρι» και δυο «8άρια» τους Μάνταλο Πινέδα. Θα του έβγαινε αν οι παίκτες είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση στο παιχνίδι.

Δεν γινόταν η ΑΕΚ να παρουσιάσει ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο και στο δεύτερο ημίχρονο. Και πράγματι η ομάδα βγήκε πιο αποφασισμένη, πιο πιεστική, πιο… ΑΕΚ στη επανάληψη. Η μεγάλη ευκαιρία του Γκαρσία, η τεράστια επέμβαση του Λόπεθ στο σουτ του Γκατσίνοβιτς ήταν φάσεις που αν γίνονταν γκολ μπορεί να μιλούσαμε αλλιώς. Δεν έγιναν όμως! Μέσα στην περίοδο γενικής αφλογιστίας που περνούν οι φορ της ΑΕΚ, η ομάδα δεν έχει και την τύχη με το μέρος της. Στο τέλος, με τα συνεχόμενα κόρνερ, μία πιο τυχερή ΑΕΚ σε τόσα σουτ που έγιναν μέσα στην περιοχή μία κόντρα μπορούσε να καταλήξει στα δίχτυα ή να γίνει ένα χέρι. Δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά. Ήρθε αυτό το 0-2 και η πρώτη ευκαιρία «πέταξε».

Σε αυτό το επίπεδο, κόντρα σε τέτοιες ομάδες και τύχη και κυνισμός και σούπερ απόδοση χρειάζεται. Η ΑΕΚ δεν είχε τίποτα απ’ όλα αυτά την Πέμπτη κόντρα στη Μαρσέιγ. Κι όμως θα μπορούσε έστω να μη χάσει. Κι αν την τύχη… καθορίζει το σύμπαν, τα υπόλοιπα πρέπει να τα φτιάξει.

Επιβάλλεται με Μπράιτον και Άγιαξ να αλλάξει πράγματα. Οι παίκτες της, βασικά, ενώ κάνουν τα δύσκολα, που είναι να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι σε τέτοιες ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ και να δημιουργούν, δεν ολοκληρώνουν σωστά! Στα… πόδια και το μυαλό τους είναι, να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Η ΑΕΚ έχει κάποια προβλήματα τα οποία πάντως λύνονται στο μέλλον. Πολύ σημαντικό αυτό. Υπάρχουν παίκτες όπως ο Γκαρσία και ο Γκατσίνοβιτς οι οποίοι έλειπαν καιρό. Λογικό να μην έχουν ρυθμό. Όπως λογικό είναι πως θα τον βρουν στην πορεία. Επιβάλλεται η νίκη την Κυριακή επί της Λαμίας, να έρθει η διακοπή, να μην υπάρξουν κι άλλοι τραυματισμοί και μετά, μέχρι τα Χριστούγεννα έρχονται κομβικά ματς που η ΑΕΚ καλείται να βγάλει εις πέρας. Και το πρωτάθλημα έχει δρόμο και η ευρωπαϊκή ελπίδα δεν έχει χαθεί εννοείται. Το βασικό για την ΑΕΚ είναι να ξαναβρούν οι παίκτες της την άσβεστη φλόγα και την διάρκεια στα παιχνίδια τους. Είναι θετικό που ο Αλμέιδα και οι ποδοσφαιριστές αναγνωρίζουν τα κακώς κείμενα και είναι ακόμη πιο θετικό ότι άπαντες στα Σπάτα είναι αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα ξαναφέρουν στο γήπεδο την ΑΕΚ που θέλουν να παρουσιάζουν με μεγαλύτερη διάρκεια στους αγώνες…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0