Football Talk

Φλουμινένσε: Μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Ντινίζ και τίτλο «το κυνήγι της ευτυχίας»! (video)

Φλουμινένσε: Μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Ντινίζ και τίτλο «το κυνήγι της ευτυχίας»! (video)

H Φλουμινένσε επιβλήθηκε 2 - 1 της Μπόκα Τζούνιορς με «χρυσό» γκολ του Κένεντι στην παράταση και έγραψε μία από τις πιο όμορφες σελίδες σε ολόκληρη την ιστορία της. Ο Φερνάντο Ντινίζ τα κατάφερε και η ομάδα του βρίσκεται στην κορυφή της χώρας της, για πρώτη φορά.

Ντινίζ: Ο συνθέτης της «ραψωδίας»

Η ραψωδία της κατάκτησης του Copa Libertadores για πρώτη φορά στην ιστορία της αποδίδεται στην επίδραση του Φερνάντο Ντινίζ. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός την τελευταία διετία είναι υπεύθυνος για την «οβιδιακή» μεταμόρφωση της μέχρι πρότινος «άσημης» Φλουμινένσε. Ο 48χρονος Βραζιλιάνος τεχνικός αναδόμησε το ρόστερ, φέρνοντας στην ομάδα ποδοσφαιριστές γεμάτους εμπειρία. Παίκτες που ήταν σίγουρος πως μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το πλάνο του. Επανέφερε στην ομάδα τον Μαρσέλο, έπειτα από ένα απογοητευτικό πέρασμα στον Ολυμπιακό. Προσέλαβε τους βετεράνους Φελίπε Μέλο, Κένο, Γκάνσο, Σαβιέ, αλλά η μεταγραφή του αρχισκόρερ Χερμάν Κάνο, τον οποίο γνώριζε από την κοινή τους συνύπαρξη στη Βάσκο Ντα Γκάμα αποδείχθηκε «λίρα εκατό». Στο νέο σύνολο ο Ντινίζ μεταλαμπάδευσε ένα ξεχωριστό στυλ ποδοσφαίρου. Ένα ποδόσφαιρο που τακτικά στερείται θέσεων και τοποθέτησης. Ένα ποδόσφαιρο ελευθερίας.

Ένας ψυχολόγος που προπονεί

Σε συνέντευξή του το 2015, ο Φερνάντο Ντινίζ είχε δηλώσει πως «η ανθρώπινη διάσταση είναι σημαντικότερη από την τακτική. Προσπαθώ να κάνω τους παίκτες μου να αναπαράγουν το συναίσθημα που είχαν όταν επιθυμούσαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Αυτό με εμπνέει: να αφήνω τον κάθε παίκτη να γίνει ο Πελέ ή ο Μαραντόνα που έχει μέσα του». Η εξήγηση πίσω από τη δήλωση εντοπίζεται στο γεγονός πως ο Βραζιλιάνος προπονητής, είναι πτυχιούχος ψυχολόγος και με αυτό το τρόπο αντιμετωπίζει τις διαπροσωπικές θέσεις ως ζωτικής σημασίας, ενώ πολύ συχνά μιλά με τον κάθε ποδοσφαιριστή του με ζητούμενο το ξεκλείδωμα των δυνατοτήτων του. Όπως γίνεται σαφές, οι παίκτες του, σε όποια ομάδα κι αν έχει βρεθεί στο παρελθόν τον έχουν λατρέψει. Την άποψη του Ντινίζ επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι Βραζιλιάνοι διεθνείς. Ο Καζεμίρο στο περιθώριο της αναμέτρησης της Βραζιλίας με τη Βολιβία για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε πως «Η αντίληψή του για το ποδόσφαιρο βασίζεται στη χαρά». Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι στυλ ποδοσφαίρου επιχείρησε να υιοθετήσει η Βραζιλία τα προηγούμενα χρόνια. Ένα στυλ περισσότερο «ευρωπαϊκό» το οποίο κατά κοινή ομολογία δεν δούλεψε. Ο ίδιος ο Ντινίζ έχει στο παρελθόν δηλώσει πως το ποδοσφαιρικό του στυλ του δημιουργεί μία νοσταλγία και μοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν, προσθέτοντας πως, «η Βραζιλία δεν θα πρέπει να αντιγράψει την Ευρώπη. Πρέπει να φτιάξουμε το καλύτερό στυλ εδώ».


BRA-BOL.png

Όπως θα εξηγηθεί παρακάτω, το στιγμιότυπο αποτυπώνει επτά ποδοσφαιριστές της Εθνικής Βραζιλίας τοποθετημένους σε μία πολύ μικρή απόσταση γύρω από την μπάλα, έτοιμοι να προσφέρουν στήριγμα στον Μπρούνο Γκιμαράες. Στην εικόνα δεν είναι διακριτές οι θέσεις στις οποίες αγωνίζονται. Παίζουν το ποδόσφαιρο της ελευθερίας. Το ποδόσφαιρο δίχως θέσεις, την ιδέα που αντιπροσωπεύει ο Φερνάντο Ντινίζ.

Ο Ντινίζ «απεχθάνεται το σκάκι»

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ποδοσφαιρικό στυλ που υπηρετεί ο «Σχεσισμός» του Φερνάντο Ντινίζ; Όπως προκύπτει, το ποδοσφαιρικό στυλ του Βραζιλιάνου προπονητή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, στο τι εκείνοι κάνουν και στο πως κινούνται μέσα σε αυτόν, συνθήκες οι οποίες προσαρμόζονται από τους ίδιους την κάθε φορά. Σκοπός είναι να κυκλοφορήσει ανεμπόδιστα η μπάλα με σκοπό να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την δημιουργία απειλών προς την αντίπαλη εστία. Με άλλα λόγια, ένα απόλυτο χάος, όπου οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν το μυαλό τους τόσο στην τοποθέτηση σε μία συγκεκριμένη θέση αλλά στο πως μπορούν να τρέξουν στο χώρο όπου βρίσκεται η μπάλα.

Η «εσκαντίνια» της Φλουμινένσε

Αυτό ακριβώς κάνει πολύ αποτελεσματικά η Φλουμινένσε και με αυτό τον τρόπο έφτασε έως την κατάκτηση του κορυφαίου τίτλου της ιστορίας της τα ξημερώματα της Κυριακής. Η ομάδα λειτουργεί σαν μία καλολαδωμένη μηχανή. Οι ποδοσφαιριστές εκτελούν με ακρίβεια τις πάσες, διατηρούν υψηλά επίπεδα κατοχής και με εντυπωσιακές ντρίμπλες (απαραίτητο στοιχείο του παιχνιδιού) δημιουργούν σταδιακά αριθμητικά πλεονεκτήματα προχωρώντας στο αντίπαλο μισό ως μία ενοποιημένη δύναμη. Ακόμη και αν χαθεί η κατοχή της μπάλας, ανακάμπτουν ταχύτατα και συνεχίζουν να επιτίθενται με γρήγορες κινήσεις για να καθηλώσουν τον αντίπαλό τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο παίξιμο αυτό διαδραματίζει ο «σχηματισμός της σκάλας» ή αλλιώς «εσκαντίνια», όπου δυο – τρεις παίκτες τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη στο γήπεδο και εναλλάσσουν βαθμηδόν την μπάλα. Οι γρήγορες εναλλαγές δημιουργούν σύγχυση στους αντιπάλους και προϋποθέσεις απειλής για τον επιτιθέμενο.

Στο παρακάτω βίντεο γίνονται αντιληπτά όλα τα στοιχεία του Jogo Aposicional όπως έχει κατισχύσει το στυλ του Ντινίζ. Στο 1:01 ξεδιπλώνεται μία επίθεση μέσω του «σχηματισμού της σκάλας» ή «εσκαντίνια»



Χερμάν Κάνο: Μια πολεμική μηχανή στα χέρια του Ντινίζ

Ένεκα κατάκτησης όμως, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Αργεντίνο που άλλαξε την ιστορία του βραζιλιάνικου κλαμπ. Ο Χερμάν Κάνο, στα 35 του έτη, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εφετινή διαδρομή της ομάδας του Ντινίζ, την οποία καθοδήγησε με τα 13 προσωπικά του τέρματα έως την κατάκτηση του τροπαίου. Είναι ενδεικτικό πως ο σεσημασμένος Αργεντίνος σκόρερ σημείωσε τα 13 από τα 23 γκολ της ομάδας του στην διοργάνωση με τα σπουδαιότερα εξ’ αυτών να έρχονται στα πλέον κρίσιμα παιχνίδια της διαδρομής. Πρώτα, σκόραρε 3 τέρματα στην προημιτελική φάση με αντίπαλο την Ολίμπια από την Παραγουάη και στη συνέχεια ακόμη 3 στα ημιτελικά με αντίπαλο την Ιντερνασιονάλ. Ο Κάνο, όπως ειπώθηκε προηγουμένως αποκτήθηκε από την Φλουμινένσε το καλοκαίρι του 2022 και έκτοτε καταγράφει στο ενεργητικό του κάτι παραπάνω από 80 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που μαρτυρά πως πρόκειται για μία πολεμική μηχανή.


german-cano-copa-goals-1024x768_1.jpeg






Η «ήπια ισχύς» του Ντινιζισμού

Αναμφίβολα, το κατόρθωμα της Φλουμινένσε θα μελετηθεί και θα απασχολήσει τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου. Για να γίνει πράξη φαίνεται πως συνωμότησαν πολλά άστρα και συνέτρεξαν πολλές προϋποθέσεις. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το επίτευγμα της «Φλου» είναι μία δικαίωση του Ντινιζισμού, ο οποίος μιλάει στην «καρδιά» των Βραζιλιάνων. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται πως ο Ντινίζ αποτελεί χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Θυμίζει κάτι από Αντιβασιλεία. Υπηρεσιακός μέχρι να ανέλθει στον θρόνο ο κλεισμένος «Καρλέτο». Τι θα γίνει όμως εάν στο μεσοδιάστημα το ποδόσφαιρο του Ντινίζ κερδίσει τις «καρδιές» των Βραζιλιάνων και αποδείξει πως αποτελεί οδηγό για την επιστροφή σε μία πολυπόθητη εθνική επιτυχία; Άλλωστε σε αντίθεση με όσα του προσάπτουν, ο Ντινίζ εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Τα κοινά μου στοιχεία με τον Γκουαρδιόλα ξεκινούν και σταματούν στο γεγονός πως και οι δύο θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της κατοχής. Εμείς, όμως, οι Βραζιλιάνοι, έχουμε το δικό μας στυλ ποδοσφαίρου που είναι μοναδικό».

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0