Football Talk

Οι δικές μας Μπάγερν: Το ελληνικό Big-5 ξέρει πώς είναι να την... πατάς από «μικρούς» στο Κύπελλο! (video)

Οι δικές μας Μπάγερν: Το ελληνικό Big-5 ξέρει πώς είναι να την... πατάς από «μικρούς» στο Κύπελλο! (video)
Η Μπάγερν Μονάχου την... ξαναέπαθε, αλλά τέτοια «σοκ», δεν είναι μόνο βαυαρικό φαινόμενο. ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης, έχουν από έναν -τουλάχιστον- αποκλεισμό από ομάδα χαμηλότρης κατηγορίας στο Κύπελλο Ελλάδας, για τον οποίο δεν νιώθουν ιδιαίτερα... περήφανοι ! Είτε ο αντίπαλος λεγόταν Ποσειδώνας Μηχανιώνας, είτε Αβέρωφ Ιωαννίνων!

Ο θεσμός του Κυπέλλου σε κάθε χώρα θεωρείτε ως η διοργάνωση των εκπλήξεων. Στη Γερμανία, όμως, το «προχώρησαν» ένα βήμα παρακάτω, με τη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου να βιώνει μία ήττα «σοκ» από την  Ζααρμπρίκεν (2-1), ομάδα τρίτης κατηγορίας και έμεινε εκτός συνέχειας του DFB Pokal.

Με αφορμή αυτήν την έκπληξη «μεγατόνων» από Γερμανία μεριά, το BN Sports αναζήτησε και βρήκε αντίστοιχες «σφαλιάρες», που έχει δεχθεί το δικό μας Big-5 στο Κύπελλο Ελλάδας, από ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας.

Από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας και τον Αβέρωφ Ιωαννίνων, έως τον Άγιο Νικόλαο και τα Τρίκαλα!


ΑΕΚ

Η «Ένωση» ξεκίνησε… φουριόζα της σεζόν 1971/72, ως πρωταθλήτρια Ελλάδος και με την ψυχολογία στα ύψη. Η ΑΕΚ ερχόμενη από μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό (2-1), ήθελε να… ξεπετάξει το εμπόδιο της Λαμίας που τότε αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Όλοι περίμεναν μία άνετη επικράτηση για το σύνολο του Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Οι Φθιωτείς, όμως, είχαν άλλα σχέδια. Το παιχνίδι παρέμεινε κολλημένο στο «μηδέν» καθ’ όλη την διάρκεια του 90λεπτου, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Ακόμη και τότε, κανείς δεν πίστευε πως αυτή η ΑΕΚ θα μπορούσε να την… πάθει. Κι όμως, ο Παναγιώτης Ζέρβας στο 110’ με τρομερό σουτ εκτός περιοχής, έκανε το 1-0 αποκλείοντας του «κιτρινόμαυρους» από τη διοργάνωση.

00d9b1e39f02d57be65ad2a9a6eaa3b8_L

Αξιοσημείωτη αναφορά χρειάζεται και στον αποκλεισμό από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας το 1998, μία ομάδα άγνωστη, που βρισκόταν στη Γ’ Εθνική και επικράτησε με 1-0. Ενώ, οι φίλοι της ΑΕΚ δύσκολα θα μπορέσουν να «ξεπεράσουν», επίσης, και την ήττα στα πέναλτι από το Χαϊδάρι το 2006, το οποίο τότε αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική.




Παναθηναϊκός

Το «τριφύλλι» την σεζόν 2005/06 συμμετείχε στο Champions League και είχε ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το Κύπελλο είχε πάει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά όταν η κληρωτίδα έβγαλε ως αντίπαλο για την φάση των «16», τον Εργοτέλη, που τότε έδινε τις «μάχες» του στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι Κρητικοί υποδέχθηκαν τους «πράσινους» στο Παγκρήτιο στάδιο. Ο Ογκουνσότο στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης κέρδισε το πέναλτι και έδωσε απλόχερα στον Κόβατς μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για να χαρίσει την πρόκριση στον Εργοτέλη από τα «έντεκα βήματα». Ο Ούγγρος δεν αστόχησε και με το 1-0 ο Παναθηναϊκός έζησε ένα ιστορικό… κάζο.


Ολυμπιακός

Την περίοδο που ο Ολυμπιακός, κυριαρχούσε στις εγχώριες διοργανώσεις και συμμετείχε ταυτόχρονα σταθερά και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ήρθε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία, για να βάλει ένα «μελανό σημάδι» σε μερικά σχεδόν αψεγάδιαστα «ερυθρόλευκα» χρόνια. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου το 2007 και με διπλούς αγώνες, οι Γιαννιώτες πήραν το πρώτο παιχνίδι με 2-0 στην έδρα τους.

Δεν σταμάτησαν εκεί, όμως. Στον επαναληπτικό μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός με τα γκολ των  Τζόρτζεβιτς Μπαμπαγκίντα, έστειλε την αναμέτρηση στο έξτρα 30λεπτο. Εκεί ο ΠΑΣ αντί να «καταρρεύσει» από την πίεση, αντεπιτέθηκε και βρήκε το «χρυσό» γκολ της πρόκρισης με τον Κοντογουλίδη να παγώνει το γήπεδο στο 99ο λεπτό, διαμορφώνοντας και το τελικό 2-1 (συνολικό σκορ 3-2).


ΠΑΟΚ

Σκληρό… στραπάτσο είχε δεχθεί και «Δικέφαλος του Βορρά» απέναντι στον Άγιο Νικόλαο, μία ομάδα που την σεζόν 1994/95, μόλις είχε ανέβει στην Γ’ Εθνική από τα περιφερειακά πρωταθλήματα.

Σε διπλούς αγώνες, οι Κρητικοί κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία με 1-1 στην Τούμπα και περίμεναν τον επαναληπτικό, με ένα όνειρο: την πρόκριση.

Επειδή το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που κάνει τα όνειρα πραγματικότητα, οι δύο ομάδες στην Κρήτη έμειναν στο 0-0 και πήραν την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

Οταν ο ΑΟΑΝ απέκλειε τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας! | athlitiko


Η πρώτη μεγάλη έκπληξη που είχε δεχθεί ο ΠΑΟΚ στον θεσμό, ωστόσο, μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1962/63, απέναντι στον Αβέρωφ Ιωαννίνων.

Η ομάδα της Β’ Εθνικής κέρδισε με «καθαρό» σκορ (2-0) τους Θεσσαλονικείς εντός έδρας σε μονό αγώνα, με την πρόκριση να πηγαίνει στους Ηπειρώτες.

Άρης

Την σεζόν 2010/11 δεν πρόκειται να την ξεχάσει κανένας φίλος του Άρη. Δεν νικάς άλλωστε δύο συνεχόμενές φορές την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ευρώπη. Το τρομερό, όμως, είναι πως εκείνη την χρονιά, ανάμεσα σε αυτά τα δύο ιστορικά βράδια των «κίτρινων», ήρθε μία αναμέτρηση για το Κύπελλο, που σίγουρα θα ήθελαν να μην θυμούνται.

Στην φάση των «32» οι Θεσσαλονικείς έπρεπε να περάσουν το -φαινομενικά τουλάχιστον- χαμηλό εμπόδιο των Τρικάλων, που αγωνιζόντουσαν στην (τότε) Football League.

Τελικά, το «εμπόδιο» αυτό παρουσιάστηκε ανυπέρβλητο, καθώς με το σκορ να παραμένει στο 1-1 για 120 λεπτά, οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στην «ρώσικη ρουλέτα», τα πέναλτι. Εκεί, ήρθε η «τιμωρία» του Άρη και τα Τρίκαλα με 4-2 πήραν την μεγάλη πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

Και κάπως έτσι, ο Άρης που έφτασε έως τον τελικό της διοργάνωσης, λίγους μήνες πριν, αποκλείστηκε πρόωρα.



Άγγελος Κρεμαστός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0