Football Talk

Η ΑΕΚ όπως την ονειρεύεται ο κόσμος της και ο οδηγός για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον

Η ΑΕΚ όπως την ονειρεύεται ο κόσμος της και ο οδηγός για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον

Πώς η ΑΕΚ «κατάπιε» τον ΠΑΟΚ, η Φιλαδέλφεια που θύμισε κάτι από τα παλιά και η αγάπη – στήριξη προς τον Στάνκοβιτς.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ το βράδυ της Δευτέρας στη Φιλαδέλφεια πέτυχε την πιο άνετη νίκη της έως τώρα στο πρωτάθλημα. Έχοντας κομβικές απουσίες, έχοντας το ματς με τη Μαρσέιγ στην πλάτη της πριν μερικές ημέρες, έχοντας απέναντί της μία πολύ καλή ομάδα, μπήκε στο γήπεδο και «κατάπιε» τον ΠΑΟΚ.

Δεν μου αρέσουν και δε συνηθίζω να χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς, όμως πραγματικά αυτή η ΑΕΚ που είδαμε τη Δευτέρα ήταν συγκλονιστική και ισοπέδωσε τον ΠΑΟΚ! Ακριβώς ένα χρόνο πριν, 30 Οκτωβρίου του 2022, η ΑΕΚ φιλοξένησε ξανά τον ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο. Μπροστά τότε στην αρχική ενδεκάδα έπαιζαν Γκαρσία, Αραούχο. Φέτος οι Μάνταλος, Πόνσε. Ο Πινέδα φέτος ξεκίνησε αριστερά, πέρυσι στον άξονα, δίπλα κοντά στον Σιμάνσκι, με τον Γιόνσον να έρχεται από τον πάγκο, ενώ στις πτέρυγες πέρυσι ήταν ΓκατσίνοβιτςΕλίασον. Και πέρυσι η ΑΕΚ είχε επιβληθεί απόλυτα του ΠΑΟΚ. Και φέτος έκανε το ίδιο. Υπήρξαν αλλαγές, έπαιξαν παίκτες με άλλα χαρακτηριστικά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και απαράλαχτο. Αν αυτό δεν είναι πρόοδος, ποιο είναι; Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό; Η αποφασιστικότητα των παικτών της ΑΕΚ στις προσωπικές μονομαχίες. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να έχασε μονομαχία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Οι παίκτες του Αλμέιδα κέρδιζαν πρώτες και δεύτερες μπάλες. Σωστά τρεξίματα, σωστή πίεση, καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Πολλοί έκαναν λόγο για έναν κακό ΠΑΟΚ. Σύμφωνοι. Όμως εκτός του ότι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε κακή βραδιά, εκτός του ότι ο Λουτσέσκου έκανε πολλά λάθη, όσον αφορά την ενδεκάδα του, η ΑΕΚ ήταν αυτή που δεν επέτρεψε σε έναν αντίπαλο που αν μη τι άλλο έχει πολλούς ποιοτικούς παίκτες μπροστά, να δημιουργήσει. Μηδέν τελικές μέχρι το 96’; Συγκλονιστική επιτυχία της ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ πήρε το ματς χάρη την επιθετική της άμυνα. Με έναν Πόνσε να κάνει συγκλονιστικό ματς, με έναν Πινέδα όνειρο. Με τον Μάνταλο για 50 λεπτά μαέστρο, με τον Σιμάνσκι να κάνει «όργια», τον Γιόνσον κοντά του σε απόδοση και τα δυο στόπερ να προσφέρουν απίστευτη ασφάλεια, καθαρίζοντας κάθε προσπάθεια του ΠΑΟΚ να πατήσει περιοχή, αλλά και φτιάχνοντας το παιχνίδι από πίσω. Ο Λουτσέσκου στις σύντομες δηλώσεις του είπε ότι είναι εύκολο γι’ αυτόν να εξηγήσει, δημόσια, το παιχνίδι. Σύμφωνοι. Ήταν τόσο απόλυτη η ΑΕΚ στο παιχνίδι της, τόσο καταιγιστική, που η νίκη της ήταν μονόδρομος.

Επειδή όμως κυρίως στις νίκες πρέπει να βλέπουμε κάποια πράγματα, πάμε να πούμε δυο λόγια για το μέλλον.


Αυτή η ΑΕΚ που είδαμε τη Δευτέρα στο ντέρμπι, είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουμε πάντα. Δεν είναι όμως εύκολο να βλέπουμε πάντα τέτοια ΑΕΚ. Δεν είναι ρομπότ οι παίκτες. Προς το παρόν στα ντέρμπι, αλλά και στην Ευρώπη εμφανίζεται η ΑΕΚ του Αλμέιδα όπως ακριβώς τη θέλει, τη δουλεύει και την ονειρεύεται. Στα πιο μικρά ματς δείχνει να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Όλα λογικά, σε μία περίοδο όπου το ένα ματς υψηλής έντασης και απαιτήσεων διαδέχεται το άλλο.

Όταν με το καλό επιστρέψουν και οι κομβικοί Γκαρσία, Αραούχο, όταν ο επιδραστικός Γκατσίνοβιτς βρει τον καλό του εαυτό, θα δούμε ξανά την ΑΕΚ που θαυμάσαμε πέρυσι και έχουμε δει ήδη σε αρκετά παιχνίδια και φέτος, στους περισσότερους επόμενους αγώνες που ακολουθούν.

Με απλά λόγια: από εδώ και στο εξής μπορούμε να περιμένουμε ακόμη καλύτερη ΑΕΚ, αλλά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι μπορεί να έρχονται και περίπλοκες καταστάσεις. Όταν έρθουν, μην βιαστούμε να… κρίνουμε και να προεξοφλήσουμε την τελική… αποτυχία! Ετσι και τώρα δεν κερδίθηκε κάποιος τίτλος. Η ΑΕΚ όμως σου δίνει το δικαίωμα να σκέφτεσαι μόνο θετικά για το τι μπορεί να συμβεί τον Μάιο… Εχει καλύτερο ρόστερ από πέρυσι, είναι πιο «δεμένη» από πέρυσι, είναι σε όμιλο – φωτιά στην Ευρώπη και ζωντανή για πρόκριση και στο πρωτάθλημα είναι μέσα έχοντας παίξει όλα τα ντέρμπι ως τώρα, έχοντας δυο νίκες και μία ισοπαλία. Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα… Μυαλό, πίστη και μία Φιλαδέλφεια κούκλα, με ένα πέταλο από τα παλιά, όπως τη Δευτέρα αρκούν για έρθουν χαρές, σε Ελλάδα και Ευρώπη, που δεν έχει φανταστεί ο ΑΕΚτζής… Η αγάπη που πήρε ο Στάνκοβιτς είναι οδηγός. Η αγάπη που πρέπει να παίρνουν παίκτες και ομάδα όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι οδηγός για να είναι και φέτος τον Μάη ωραία… Η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν η ΑΕΚ είναι μία ενωμένη οικογένεια εντός και εκτός γηπέδου δεν μπορεί να χάσει από κανέναν! Ούτε από τον κακό της εαυτό. Και αυτή η ΑΕΚ είναι μία δεμένη οικογένεια… Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Ας την απολαύσουμε…

entheti_3.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0