Football Talk

ΑΕΚ: Η πρόκριση που θα παιχθεί στη Φιλαδέλφεια και οι λόγοι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ματς στο Βελοντρόμ

ΑΕΚ: Η πρόκριση που θα παιχθεί στη Φιλαδέλφεια και οι λόγοι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ματς στο Βελοντρόμ

Υπήρξαν στιγμές στη Μασσαλία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που θα μείνουν αλησμόνητες – Ο ΠΑΟΚ που έρχεται και οι αγώνες με Μαρσέιγ και Μπράιτον που θα κρίνουν (σχεδόν) τα πάντα.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Υπάρχουν ματς που έχεις κερδίσει και δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Υπάρχουν ματς που έχεις κερδίσει και ήδη ξέχασες.Υπάρχουν ματς που έχασες και ξέχασες, υπάρχουν και ματς που ηττήθηκες και θα σου μείνουν αλησμόνητα.

Στην τελευταία κατηγορία θα ανήκει το ΜαρσέιγΑΕΚ. Θα μείνει στη μνήμη όλων για πολλούς λόγους. Θετικούς και αρνητικούς. Πρώτα οι θετικοί: Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή – άσχετα αν δυστυχώς πολλοί βλέπουν τα γήπεδα ως πεδία μάχης και ως τόπο να βγάλουν τα ψυχολογικά τους. Αυτό που έγινε στο Βελοντρόμ το βράδυ της Πέμπτης με οπαδούς της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ «ένα», ήταν κάτι το μοναδικό. Ήταν ποδοσφαιρικός πολιτισμός. Μακάρι όλοι οι αγώνες να ήταν έτσι. Οπαδοί και των δυο στις εξέδρες, καμία αντιπαλότητα, υπέροχη φιλοξενία, αθλητικό πνεύμα και αγωνία μόνο για το ματς.

Και πάμε και σε αυτό, όπου θα βγουν τα αρνητικά. Πάνε πολλά χρόνια που είχαμε να δούμε τόσο κακή διαιτησία σε ένα ευρωπαϊκό αγώνα της ΑΕΚ. Κουραστικό να μιλάς για τις αποφάσεις των διαιτητών και, ειλικρινά, άβολο. Όμως οι Πολωνοί διαιτητές ήταν όλοι τους σε άθλια βραδιά. Ακόμα και προς το τέλος του αγώνα ένα κόρνερ της Μαρσέιγ, το έδωσαν… άουτ υπέρ της ΑΕΚ. Μακάρι να ήταν το μοναδικό. Έκαναν πολλά περισσότερα και εις βάρος της ΑΕΚ. Η Μαρσέιγ δικαιούταν ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο βάση απόδοσης. Όχι όμως αυτό που μέτρησε. Υπάρχει φάουλ στον Βίντα. Και μετά στην επανάληψη ήρθε το πέναλτι στον Άμραμπατ που το λες υπερτραβηγμένο.

Στην ανάγνωσή του ο αγώνας είναι εύκολο να διαβαστεί. Η ΑΕΚ των πολλών απουσιών στη μεσοεπιθετική της γραμμή μπήκε συντηρητικά στο παιχνίδι. Δεν μπορούσε κι αλλιώς. Άντεξε στην πίεση της Μαρσέιγ, η οποία συνήθως «πνίγει» τον αντίπαλό της στην έδρα της στο πρώτο ημίχρονο. Δεν το έκανε με την ΑΕΚ. Δεν της το επέτρεψε η ΑΕΚ. Τέσσερις τελικές είχαν οι Γάλλοι στα 45 λεπτά. Με το 0-1 στην «πλάτη» η ΑΕΚ μπήκε στην επανάληψη με πιο επιθετικό πνεύμα και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Ή μάλλον τι θα μπορούσε να κάνει αν δεν είχε τόσες απουσίες. Βρήκε γκολ ισοφάρισης γρήγορα, είχε το μομέντουμ, όμως ήρθε αυτό το… τριπλό λάθος του Στάνκοβιτς να τα αλλάξει όλα. Χαίρομαι γιατί ο πολύς κόσμος δεν «κρέμασε» στα μανταλάκια τον Τσίτσαν. Θα είναι το λιγότερο αχαριστία για τον φανταστικό μέχρι τώρα Αυστριακό, ο οποίος σε κάθε αγώνα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, έχει κρατήσει όρθια την ΑΕΚ με μεγάλες επεμβάσεις. Έκανε λάθος στο 55’, τα λάθη ενός τερματοφύλακα φαίνονται και κρίνουν αγώνες σε μεγαλύτερο βαθμό, συνέβη, πάμε παρακάτω. Και τα σωστά και τα λάθη τα κάνουν όλοι μαζί σε αυτή την υπέροχη ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Αλμέιδα.


Το ματς στο Βελοντρόμ θα μείνει αλησμόνητο για την εικόνα στις εξέδρες και τους δρόμους της Μασσαλίας και για τα δυο μεγάλα λάθη των Πολωνών διαιτητών. Ανήκει όμως ήδη στο παρελθόν. Η ΑΕΚ κοιτάει μπροστά και το τεράστιο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τη Δευτέρα στη Φιλαδέλφεια.

Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι κι αυτό. Πιο δύσκολο απ’ ότι στη Μασσαλία και το εννοώ! Οι τραυματίες μπροστά είναι πολλοί. Και όταν υπάρχουν πολλές απουσίες, αναγκάζονται άλλοι παίκτες να παίξουν σε άλλες θέσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η συνοχή. Θα δούμε μια διαφορετική ΑΕΚ, όταν με το καλό επιστρέψουν όλοι. Μέχρι τότε οι βαθμοί θα είναι «χρυσάφι».

Η Ευρώπη προς το παρόν μπορεί να περιμένει, όμως κι εκεί έρχονται δυο μεγάλα ματς στη Φιλαδέλφεια με Μαρσέιγ και Μπράιτον. Εκεί θα παιχθεί η πρόκριση. Μέσα στη Φιλαδέλφεια. Δυο πολύ δύσκολα και τεράστιας σημασίας ματς τα παίζεις στο σπίτι σου. Εφόσον η ΑΕΚ κάνει έστω μία νίκη με τη Μαρσέιγ και η Μπράιτον κερδίσει τον Άγιαξ στην Ολλανδία την επόμενη αγωνιστική, θα έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον η 3η θέση και μετά πάμε για το κάτι παραπάνω. Μπορεί η ΑΕΚ να προκριθεί. Οι απουσίες να μειωθούν και η ΑΕΚ έχει τέτοια δυναμική ως ομάδα που όλα τα μπορεί… Ακόμη και με τόσες απουσίες, ακόμη και με πέντε (!) πέναλτι εις βάρος σε τρία ματς, ακόμη και έχοντας παίκτες που είτε είναι κουρασμένοι, είτε ντεφορμέ, αντέχει, μοχθεί και διεκδικεί τα πάντα. Αξίζει η υπομονή και η στήριξη γι’ αυτό που θα δούμε όταν με το καλό γυρίσουν όλοι υγιείς.  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0