Football Talk

Σύμπτωση ή πεπρωμένο; Η Σαχτάρ «λέει» πως το Champions League ανήκει στην Μπαρτσελόνα! (video)

Σύμπτωση ή πεπρωμένο; Η Σαχτάρ «λέει» πως το Champions League ανήκει στην Μπαρτσελόνα! (video)

Η Μπαρτσελόνα θέλει να ρίξει… μαύρη πέτρα πίσω της, μετά την περσινή της πορεία σε Champions League και Europa League. Η πάλαι ποτέ σαρωτική καταλανική ομάδα που φοβέριζε την Ευρώπη, είχε αρχίσει να χάνει τη δύναμή της. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2022/23, επιστρέφει έτοιμη να διεκδικήσει τον θρόνο της μέσω… συμπαντικών συγχρονισμών.

Είναι φανερό πως η Μπαρτσελόνα εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής. Ο Τσάβι ανέλαβε έναν δύσκολο ρόλο σε μια ομάδα σχεδόν διαμελισμένη. Νέοι παίκτες ήρθαν δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο του Ισπανού θρύλου των «μπλαουγκράνα» που έπρεπε να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο αποτελεσματικά, χωρίς καθυστερήσεις. Συν των οικονομικών προβλημάτων και σκανδάλων.

Στην Ισπανία βγήκε πρωταθλήτρια τη σεζόν 2022/23, όμως στην Ευρώπη, όσο και αν προσπάθησε δεν κατάφερε να μιλούν για εκείνη. Μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στο Champions League, η περσινή της πορεία, όμως, αποτελεί… μαύρη κηλίδα στην σύγχρονη ιστορία της. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από την φάση των ομίλων, δοκιμάζοντας την τύχη της στους 16 του Europa League, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την έστειλε… αδιάβαστη.

Αυτή τη φορά τα νέα μάλλον είναι καλά. Αυτή η σεζόν ανήκει στους «μπλαουγκράνα». Μια απλή, ή και όχι, σύμπτωση δίνει την απάντηση. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ είναι το κλειδί στην επιτυχία των Καταλανών. Και τις δύο προηγούμενες φορές που συναντήθηκαν οι ομάδες στους ομίλους, η Μπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης.

Την σεζόν 2008/09 ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα η μοιραία αναμέτρηση. Τότε, η Σαχτάρ τερμάτισε τρίτη και «εξορίστηκε» στους 16 του Europa League. Αντιθέτως, οι «μπλαουγκράνα», αφού εξόντωσαν Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι έφτασαν στον τελικό, όπου επικράτησαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Κριστιάνο, χάρη στα γκολ των Μέσι και Ετό.



Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, οι δρόμοι των δύο συλλόγων θα ξανασμίξουν. Η ουκρανική ομάδα είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί, τους περίμεναν και πάλι ένας εκ των «τιτάνων» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε με τεράστια άνεση και στον τελικό αντιμετώπισε και πάλι την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με επιτυχία.

Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ. Για τους λάτρεις των συμπτώσεων έπεται και συνέχεια. Την σεζόν 2010/11, επίσης, συνέβησαν κάποιες συγκυρίες που έμελλαν να επαναληφθούν. Πούλησε έναν Γάλλο, σημαντικό κομμάτι του ρόστερ της, τον Τιέρι Ανρί. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, Ισπανός στην καταγωγή, εκτελούσε χρέη προπονητή για τρίτη χρονιά, ενώ ο τελικός της διοργάνωσης έλαβε χώρα στο «Γουέμπλεϊ».

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πρόσφατα πούλησαν έναν εξίσου βασικό Γάλλο, τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο Τσάβι, επίσης Ισπανός, διενεργεί ως προπονητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ο τελικός του Champions League θα πραγματοποιηθεί ξανά στο «Γουέμπλεϊ».

Πράγματι, σαν να μαζεύτηκαν πολλές οι συμπτώσεις για να τις αγνοήσεις και σε κάνουν να απορείς έστω και λίγο για το αν το σύμπαν συνωμοτεί, ώστε να επαναληφθεί η ιστορία. Ίδωμεν…

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0