Football Talk

Αδιανόητο: Ο πρόεδρος της La Liga θα έχει μεγαλύτερο μισθό, από το 96% των παικτών της Σεβίλλης!

Αδιανόητο: Ο πρόεδρος της La Liga θα έχει μεγαλύτερο μισθό, από το 96% των παικτών της Σεβίλλης!
Ποιος είπε ότι χρειάζεται να είσαι σταρ του ποδοσφαίρου, για να έχεις μισθό πολλών εκατομμυρίων; Στην Ελλάδα, πάντως, συμβόλαιο σαν του Χαβιέρ Τέμπας, δεν είχε ποτέ, κανείς!
Αρκετοί, γνωρίζουν ποιος είναι ο Χαβιέρ Τέμπας. Κάποιοι άλλοι, πάλι, όχι. Ο 61χρονος Ισπανός δικηγόρος, γεννημένος στην Κόστα Ρίκα, είναι ο πρόεδρος των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών της Ισπανίας, από το 2013.

Και μετά από δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο, αποφασίστηκε από τους συλλόγους της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, της La Liga και της La Liga 2 δηλαδή, να του κάνουν -έμμεσα- μία πολύ γενναία αύξηση αποδοχών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ!

Από εδώ και στο εξής, ίσως λαμβάνει έως και 5.4 εκατομμύρια ευρώ (!) ετησίως, με τις μοναδικές ομάδες που καταψήφισαν την πρόταση, να είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και άλλη μία, η οποία παραμένει άγνωστη.

Με λίγα λόγια, ο Χαβιέρ Τέμπας θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα από πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές του ισπανικού πρωταθλήματος, μιας και ο μέσος όρος είναι στα 2,3.

Ενδεικτικά, από το ρόστερ της κατόχου του Europa League, Σεβίλλης, μόνο ένας παίκτης λαμβάνει περισσότερα από τον Τέμπας: ο Ιβάν Ράκιτιτς! Οι υπόλοιποι 26 παίκτες των Ανδαλουσιανών, δηλαδή το 96% του ρόστερ, έχει χαμηλότερο ετήσιο συμβόλαιο!

Σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα, δεν υπάρχει καν λόγος να γίνει. Όχι μόνο θα είχε το υψηλότερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θα λάμβανε περισσότερα απ' ό,τι ολόκληρο το ρόστερ ελληνικών ομάδων!

Πώς, όμως, μπορεί να «αγγίξει» ένα τέτοιο ποσό;

Όταν διορίστηκε πρόεδρος, επέκρινε τον μισθό του προκατόχου του και τον μείωσε κατά μερικές χιλιάδες ευρώ στις 348.000 ετησίως. Ωστόσο, αυτή η προδιάθεση δεν κράτησε πολύ και γρήγορα άρχισε να προτείνει αυξήσεις και κάπως έτσι, σε δέκα χρόνια, ο μισθός του τείνει να πολλαπλασιαστεί επί 15!

Ο Τέμπας διατηρεί σταθερό μισθό 2,1 εκατ. ευρώ, αλλά αλλάζει το μπόνους που λαμβάνει στο τέλος κάθε σεζόν. Μέχρι τώρα, λάμβανε έως και 65% αυτού του σταθερού μισθού ως μεταβλητή που συνδέεται με την πώληση οπτικοακουστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τώρα θα έχει δύο μεταβλητές: μία ποσοτική και μία ποιοτική, οι οποίες θα σχετίζονται με το EBITDA (δηλαδή τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) του Ομίλου LaLiga.

Ως εκ τούτου, ο μισθός του Τέμπας θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 5,47 εκατομμύρια τον χρόνο. Ο μισθός αυτός προέρχεται από τα 2,19 εκατομμύρια του πάγιου, τα 1,97 της ποιοτικής μεταβλητής και τα 1,31 της ποσοτικής μεταβλητής. Αυτή η τροποποίηση αντιπροσωπεύει αύξηση έως και κατά 57% της τρέχουσας αμοιβής του.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0