Football Talk

«Ξυπνούν» μνήμες της επικής σεζόν 2007-08: Οι ευρωπαϊκές βραδιές που έλειπαν απ’ την Ελλάδα! (video)

«Ξυπνούν» μνήμες της επικής σεζόν 2007-08: Οι ευρωπαϊκές βραδιές που έλειπαν απ’ την Ελλάδα! (video)

Το βράδυ της Πέμπτης (05/10) αποτέλεσε -ακόμα- μία σπουδαία, φετινή ευρωπαϊκή βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέσσερα ματς, καμία ήττα, κάτι που για να εντοπίσουμε ξανά, χρειάζεται να επιστρέψουμε πίσω, στη σεζόν 2007-08!

Σχετικά Άρθρα

«Έχουν περάσει χρόνοι… 16, μάτια μου», που ερμηνεύει και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Οι στίχοι του τραγουδιού μπορεί να λένε δέκα, ωστόσο αναφερόμενοι στην επική, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σεζόν του 2007-08, ο αριθμός διαφοροποιείται. Το βράδυ της Πέμπτης (05/10), με τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, γυρίσαμε το ρολόι ακριβώς σε εκείνη την εποχή.

Ο λόγος; Το αήττητο που διατήρησαν στη 2η αγωνιστική του Europa League και του Europa Conference League αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι αντίστοιχο, με τουλάχιστον τέσσερα θετικά αποτελέσματα σε κοινή ευρωπαϊκή εβδομάδα (χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες για τα προκριματικά), είχε συμβεί πριν από 16 χρόνια. Μόνο που τότε, τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα!

Ας ρίξουμε, όμως, πρώτα μια ματιά στο βράδυ της Πέμπτης (05/10). Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με δύο γκολ στην έδρα της Μπάτσκα Τόπολα, αλλά είδε τους Σέρβους να επιστρέφουν και να ισοφαρίζουν σε 2-2 στο 90ο λεπτό. Η ΑΕΚ με τη σειρά της, έμεινε πίσω στο σκορ από τον Άγιαξ στην OPAP Arena, όμως ισοφάρισε με τον Βίντα για το τελικό 1-1.

Ο Παναθηναϊκός «αλληλοεξουδετερώθηκε» με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, με το 0-0 να παραμένει έως και το τελευταίο σφύριγμα, ενώ ο ΠΑΟΚ, με το «χρυσό» γκολ του Κουλιεράκη στις καθυστερήσεις, πήρε μία τεράστια νίκη με 2-1 στην Τούμπα απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τρεις ισοπαλίες και μία νίκη, λοιπόν, πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο παρέμεινε… αλώβητο, σε αυτήν την ευρωπαϊκή αγωνιστική!

Κάπως έτσι, οδηγούμαστε στον Σεπτέμβριο του 2007. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν στους ομίλους του Champions League και στην πρεμιέρα τους κοντράρονταν με τη Λάτσιο στο Γ. Καραϊσκάκης στις 18 Σεπτεμβρίου. Τελικό αποτέλεσμα 1-1 και το πρώτο δείγμα για τους Πειραιώτες, που εκείνη τη χρονιά έφτασαν μέχρι τους «16» με τις μεγάλες νίκες στη Βρέμη και στη Ρώμη, ήταν θετικό!

Το Europa League ακόμα δεν είχε ακόμα «γεννηθεί», αλλά στη θέση του υπήρχε το Κύπελλο UEFA. Το ελληνικό «άρωμα» εκείνο το φθινόπωρο ήταν κάτι παραπάνω από… έντονο. Στην πρώτη φάση του συγκεκριμένου θεσμού, η χώρα διέθετε πέντε εκπροσώπους. Ένα μόλις βήμα πριν από τους ομίλους!

Αυτό που έλαβε χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2007, κατά τις πρώτες αναμετρήσεις στη συγκεκριμένη φάση, παραμένει ακόμα ανεξίτηλα «χαραγμένο» στη μνήμη κάθε αγνού ποδοσφαιρόφιλου στην Ελλάδα. Πέντε ματς για τους ελληνικούς συλλόγους, με απολογισμό ισάριθμες νίκες! Ο Παναθηναϊκός περνούσε νικηφόρα από τη Σλοβακία και την έδρα της Πετρζάλκα, επικρατώντας με 2-1, παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ.

Η ΑΕΚ υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ τη Σάλτσμπουργκ και δεν δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως να «καθαρίσει» την πρόκριση ήδη από το πρώτο ματς. Τελικό αποτέλεσμα 3-0 και η είσοδός της στους ομίλους απείχε μόλις μία… ανάσα!

Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε μία «στάση» στο Κλεάνθης Βικελίδης, για την αναμέτρηση του Άρη με τη Σαραγόσα. Οι «κίτρινοι» βρήκαν ένα πολύ γρήγορο γκολ με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και διατήρησαν το 1-0 μέχρι και το φινάλε του παιχνιδιού.

Ο Πανιώνιος είχε δύσκολη εκτός έδρας δοκιμασία στη Γαλλία με τη Σοσό. Ελάχιστοι έδιναν πιθανότητες έστω και για την ισοπαλία. Οι «πάνθηρες» όμως… αγρίεψαν και είχαν διαφορετική άποψη. Επέστρεψαν στην Ελλάδα ως θριαμβευτές και η νίκη με 2-0, έθετε σοβαρές «βάσεις» για την παρουσία τους στη φάση των ομίλων!

Το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» ήταν η Λάρισα, που την προηγούμενη σεζόν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος και υποδεχόταν την Μπλάκμπερν. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη είχε πετύχει μία τεράστια νίκη με 2-0 εντός έδρας και σημείωνε την πέμπτη, ελληνική νίκη για εκείνο το ιστορικό βράδυ!

Έξι ομάδες, καμία ήττα! Εν αντιθέσει, το ελληνικό ποδόσφαιρο μέτρησε πέντε νίκες και μία ισοπαλία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά, στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA εισήχθησαν και οι πέντε ομάδες της χώρας μας!

Την Πέμπτη (05/10) μετά από αρκετά χρόνια, επαναλήφθηκε κάτι ανάλογο, όπως το έπος του 2007. Χρειάστηκε αρκετή υπομονή, αλλά έγινε. Τι άλλες εκπλήξεις μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον, για την πορεία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0