Football Talk

Ματς Champions League είπατε; Η πρώτη επίσκεψη της Γιουνάιτεντ στη Γαλατασαράι, ήταν ένα ταξίδι στην «κόλαση»! (video)

Ματς Champions League είπατε; Η πρώτη επίσκεψη της Γιουνάιτεντ στη Γαλατασαράι, ήταν ένα ταξίδι στην «κόλαση»! (video)

Από το «εδώ θα γίνει ο… τάφος σας», μέχρι το ξύλο στη φυσούνα και τον όρκο που έδωσε και… καταπάτησε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μία επίσκεψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την Γαλατασαράι, «ξέσπασε» σε… πόλεμο, εντός και εκτός γηπέδου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γαλατασαράι κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League και η μεταξύ τους αναμέτρηση την Τρίτη (03/10) στο Ολντ Τράφορντ, μας «γυρίζει» πίσω στον… Σεπτέμβριο του 1993, όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στην… κόλαση!

galatasaray_6_entrance.jpg

«Εδώ θα γίνει ο… τάφος σας»

Το 3-3 από το πρώτο ματς στο Μάντσεστερ, δυσκόλεψε το έργο της Γιουνάιτεντ για να εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των ομίλων του Champions League, λόγω και του κανόνα των εκτός έδρας γκολ, που ήταν ακόμα σε ισχύ τότε.

«Θα σας περιμένουν στο αεροδρόμιο», είχε πει ο Ράινερ Χόλμαν, προπονητής της Γαλατασαράι, στους παίκτες της Γιουνάιτεντ, αλλά αυτό που αντίκρισαν κατά την παραμονή τους εκεί ξεπέρασε και τον… χειρότερό τους φόβο.

«Welcome to The Hell!» και «This is the end of the road», ανέγραφαν τα δεκάδες πανό που κράταγαν οι οπαδοί, με το δεύτερο σε ελεύθερη μετάφραση να σημαίνει επί της ουσίας: «εδώ θα γίνει ο… τάφος σας».

galatasaray_1.jpg

«Μας φωνάζανε χιλιάδες άτομα και μας πετούσαν πράγματα», θυμάται ο Ράιαν Γκιγκς. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν ήθελε να παραδεχτεί το πόσο επηρεάστηκαν οι ποδοσφαιριστές του από τα όσα συνέβησαν και δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι: «Προφανώς δεν έχετε δει τι γίνεται σε γάμους στη Γλασκώβη».


Οι… απειλές στο ξενοδοχείο και η υποδοχή στο γήπεδο

Ακόμη, όμως, και στο πολυτελές ξενοδοχείο που έμενε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η κατάσταση είχε… ξεφύγει! «Ήμουν ο τελευταίος που αποβιβάστηκε από το λεωφορείο και υπήρχαν μερικοί γκρουπιέρηδες που τσέκαραν τα στοιχεία μας. Ένας από αυτούς πέρασε το δάκτυλό του από τον λαιμό του, ότι θα μας κόψει το λαρύγγι! Σκέφτηκα ότι ούτε εκεί δεν ήμασταν ασφαλείς», είχε αναφέρει ο Γκάρι Πάλιστερ στο Independent το 2012.

Την ημέρα του αγώνα, αρκετός κόσμος της Γαλατασαράι βρέθηκε στο γήπεδο… οκτώ ώρες πριν τον αγώνα! Το παρατσούκλι του σταδίου της (χωρητικότητας 35.000 θέσεων), ήταν «η κόλαση» και οι παίκτες του Φέργκιουσον θα ανακάλυπταν για τα… καλά τον λόγο που ονομάστηκε έτσι.

galatasaray_5_sir_alex_entrance.jpg

Υπήρχαν πανύψηλοι σιδερένιοι φράχτες γύρω από το γήπεδο και το τούνελ προς τα αποδυτήρια ήταν υπόγειο. Ωστόσο, στις κερκίδες, υπήρχε ήδη ένα καζάνι που «βράζει».

galatasaray_7_banner.jpg

«Η ατμόσφαιρα ήταν ασύλληπτη 90 λεπτά πριν ξεκινήσει το ματς. Όλο το γήπεδο τραγουδούσε», είχε πει ο Γκιγκς. «Υπήρχαν τόσα καπνογόνα και τόσος πολύς καπνός. Ήταν λες και όλο το γήπεδο είχε πάρει φωτιά», ανέφερε αργότερα ο Γκάρι Νέβιλ.

Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες φίλοι της αγγλικής ομάδας που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη… δεν είδαν τον αγώνα. Αρκετοί από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν, σε άλλους κλάπηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ η τοπική αστυνομία συνέλαβε πολλούς για… αμφιλεγόμενους λόγους.

Το ξύλο από παίκτες και… αστυνομικούς και ο όρκος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Καθυστερήσεις, συνεχείς διακοπές, παράπονα στον διαιτητή. Οι παίκτες της Γαλατασαράι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε να πάρουν το 0-0 και τα κατάφεραν, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση.

Ο Ερίκ Καντονά εξέφρασε τα… παράπονά του στον «άρχοντα του αγώνα» και είδε την κόκκινη κάρτα. Τότε, άρχισε ο… πόλεμος! «Πήγα να ευχαριστήσω έναν αστυνομικό που συνόδεψε τον Καντονά στη φυσούνα. Όμως ο αστυνομικός χτύπησε τον Καντονά και εκείνος κατρακύλησε στις σκάλες.

Του επιτέθηκα, αλλά με χτύπησαν με τις ασπίδες του άλλοι αστυνομικοί από πίσω», έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Μπράιαν Ρόμπσον. «Υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικοί με ροτβάιλερ που μας γάβγιζαν. Έγινε μάχη, υπήρχε αίμα παντού και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε από εκεί πέρα.

Βλέπω τον Φέργκιουσον να έρχεται. Βγάζει το σακάκι του και αρχίζει να αντεπιτίθεται και εκείνος, παρότι είναι πάνω από 50 χρονών», είχε τονίσε ο Στιβ Μπρους.

galatasaray_3_cantona.jpg

«Ο Καντονά ήθελε να τον σκοτώσει τον γαμ…», είχε γράψει ο Ρόι Κιν. «Ο Φέργκι μπήκε στα αποδυτήρια με τα μαλλιά του ανακατεμένα, την γραβάτα του αλλού. Κανείς από εσάς δεν ξέρει να μάχεται έτσι; Ήμουν βέβαιος», θυμάται ο Στιβ Μπρους.

«Βγήκε έξω και είπε το ότι μας επιτέθηκαν στο τούνελ. Έκλεισε την πόρτα πίσω του και τότε κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν βέβαιοι. Με αυτόν θα τα καταφέρουμε. Μας δημιούργησε αυτό τον πνεύμα και αυτήν την πίστη», πρόσθεσε.

Όσο οι παίκτες της Γιουνάιτεντ επιβιβάζονταν στο πούλμαν, οι οπαδοί της Γαλατασαράι τους πέταγαν πέτρες και έσπασαν τα τζάμια! Μία από αυτές πήγε να σκοτώσει και τον Στιβ Μπρους. Έτσι, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ορκίστηκε ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στην Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε να τον… καταπατήσει τον όρκο του και μάλιστα τον επόμενο κιόλας χρόνο (1994), για να αντιμετωπίσει εκ νέου την Γαλατασαράι

galatasaray_4_cantona_newspaper.jpg

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0