Football Talk

Ένας χρόνος ΑΕΚ, ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Από τα δάκρυα της επιστροφής, στο... μεθύσι της χαράς! (video)

Ένας χρόνος ΑΕΚ, ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Από τα δάκρυα της επιστροφής, στο... μεθύσι της χαράς! (video)

Δώδεκα μήνες από τα εγκαίνια (30/09/2022) στο νέο «σπίτι» της ΑΕΚ, μέσα από στιγμές ιστορικές.

Υπάρχουν πράγματα που δεν εξηγούνται με τη λογική. Πώς, για παράδειγμα, άνθρωποι που δεν γνώρισαν το Νίκος Γκούμας και ίσως να μην το είδαν ούτε να γκρεμίζεται το 2003, ένιωσαν οικείο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκαν σε αυτό.

Από την 30η ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2022, έχει περάσει ένας χρόνος. Τότε που «άνοιξαν» οι θύρες της Αγιά Σοφιάς - OPAP Arena, για πρώτη φορά στο κοινό, για τα εγκαίνιά της.

Παρότι έχει μεσολαβήσει μόλις ένας χρόνος, έχουν συμβεί τόσα και τόσα στον «πλανήτη ΑΕΚ». Πολλές χαρές και μία τραγωδία, για την ακρίβεια.

Το BN Sports ξεχώρισε και σας παρουσιάζει, τις 10 στιγμές, που «φανέρωσαν» τις... μαγικές ιδιότητες της επιστροφής της ΑΕΚ, στη φυσική της έδρα.

Άλλωστε, σε έναν παραλληλισμό όσων είχε δηλώσει ο Τιερί Ανρί για τη σχέση της Άρσεναλ με το Χάιμπουρι, θα μπορούσε να πει κανείς, για την περίπτωση της ΑΕΚ:

«Άφησε τη ψυχή της στη Νέα Φιλαδέλφεια και με την επιστροφή της, την ξαναβρήκε!»

7034e9e16eab1038354d346d44ca6408_XL.jpg

1. Ο λόγος-συμβόλαιο

«Τα τείχη της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ψηλά, θα είναι άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πέντε χρόνια πριν να πάρει «σάρκα» και «οστά» το όραμά του.

Και σίγουρα, στη βραδιά των εγκαινίων, πέραν της φαντασμαγορίας, ο δικός του λόγος είχε άλλη βαρύτητα.

Άλλωστε, άπαντες γνωρίζουν πως η ανέγερση του συγκεκριμένου σταδίου, φέρει φαρδιά-πλατιά, τη δική του υπογραφή.




2. Η πρώτη «παράσταση»

Το πρώτο ματς στην OPAP Arena, ήρθε τέσσερις ημέρες μετά τα εγκαίνια. Τέσσερις ημέρες που έμοιαζαν με... αιώνα, για τους φίλους της ΑΕΚ.

Εν τέλει, το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα, που ήδη είχε αρχίσει να «φορτσάρει» προς το νταμπλ, τους αντάμειψε, συντρίβοντας τον Ιωνικό, με 4-1.




3. Για αυτούς εκεί ψηλά...

Μία από τις πιο «δυνατές» στιγμές στο ματς με τον Ιωνικό, δεν ήταν άλλη από το τεράστιο και συγκλονιστικό πανό των οργανωμένων φίλων της ΑΕΚ.

Ένα πανό που κάλυψε το 1/4 του γηπέδου και απεικόνιζε μερικούς από τους ανθρώπους, που δεν πρόλαβαν να μπουν στο νέο γήπεδο.

ΑΕΚ: Συγκλονιστικό πανό, για όσους «έφυγαν» δίχως να μπουν στο νέο της γήπεδο (video)


4. Από τον Ίβιτς, στον Γκατσίνοβιτς!

Σαν παιχνίδι της μοίρας, ο πρώτος σκόρερ στο νέο γήπεδο, έμελλε να είναι ίδιας εθνικότητας με τον τελευταίο, του Νίκος Γκούμας.

Κάπως έτσι, ένας Σέρβος πήρε την «σκυτάλη» από έναν άλλο Σέρβο: ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, από τον Ίλια Ίβιτς.



5. Πού αλλού, θα «έσπαγε» το 13αρι;

Τα ντέρμπι, ειδικά απέναντι στον ΠΑΟΚ, έμοιαζαν με «ανοιχτή πληγή» για την ΑΕΚ.

Τελικά, τα «μάγια» λύθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 30 Οκτωβρίου του 2022, έπειτα από 13 ντέρμπι «Δικεφάλων», χωρίς νίκη για την «Ένωση».



6. Η πρώτη «επίσκεψη» Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ακριβώς όπως κόντρα στον ΠΑΟΚ, έτσι και απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, η ΑΕΚ δυσκολευόταν πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Στην OPAP Arena, όμως, όλα άλλαξαν από το πρώτο κιόλας ματς.

Νίκη με σκορ 1-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο και με 3-0, απέναντι στον Ολυμπιακό, τον Φεβρουάριο.






7. «Τρέλα» για ένα... μαγικό χαρτάκι!

Η «κάψα» των φίλων της ΑΕΚ να βρεθούν στο νέο της γήπεδο, απεικονίστηκε πλήρως στον μέσο όρο των 29.453 θεατών ανά ματς, στη Stoiximan Super League.

Προφανώς, αποτέλεσε ρεκόρ και για την ίδια, αλλά και για το ελληνικό πρωτάθλημα της σεζόν 2022/23.


8. Η «έκρηξη» της φιέστας!

Πλάι στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 3 Οκτωβρίου του 2022, στέκει πλέον και η 14η Μαΐου του 2023. Η ημέρα της φιέστας του πρώτου πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά από 28 χρόνια.

Οι εικόνες «μιλούν» από μόνες τους.




9. Πρώτη φορά επίσημο «σπίτι» της Εθνικής Ελλάδας

Η OPAP Arena ορίστηκε ως έδρα της Εθνικής Ελλάδας και στις 16 Ιουνίου του 2023, «γράφτηκε» ιστορία.

Η «γαλανόλευκη» αντιμετώπισε την Ιρλανδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πρώτο επίσημο ματς που έδωσε ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο, παρότι αγωνιζόταν σε επίσημες διοργανώσεις για 93 χρόνια.



10. Το ευρωπαϊκό «ταξίδι», όχι όπως το ονειρευόταν...

Το ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 19 του Αυγούστου, σίγουρα θα μνημονεύεται, ως το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ΑΕΚ στη νέα της έδρα.

Συνδυάστηκε με μία ασύλληπτη πρόκριση, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, λόγω της δολοφονίας του φίλου της, Μιχάλη Κατσούρη, λίγες ημέρες πριν, δεν της άφησαν το περιθώριο να την χαρεί όπως και όσο θα ήθελε.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0