Football Talk

Υπόκλιση Μπράιτον σε ΑΕΚ: «Έχει χαράξει μια μοναδική θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία!»

Υπόκλιση Μπράιτον σε ΑΕΚ: «Έχει χαράξει μια μοναδική θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία!»
Εκτενέστατο αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Μπράιτον για την ΑΕΚ, με αφορμή την αναμέτρησή τους στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League (21/09, 22:00).
Το αφιέρωμα, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπράιτον με τίτλο «All about AEK Athens»:

«Η ΑΕΚ έχει χαράξει μια μοναδική θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στον απόηχο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (1919–1922). H ΑΕΚ έχει κερδίσει τη θέση της στους «Μεγάλους Τρεις» της Ελλάδας, δίπλα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ήταν η μόνη ελληνική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA (τώρα Europa League) και κράτησε τους Galácticos της Ρεάλ Μαδρίτης - Ρονάλντο, Ζιντάν και όλους τους άλλους - σε θρίλερ έξι και τεσσάρων γκολ αντίστοιχα στο Champions League το 2002.

Υποβιβάστηκε από την ελληνική πρώτη κατηγορία το 2013. Έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου δέκα χρόνια αργότερα, ολοκληρώνοντας το πρώτο της εγχώριο νταμπλ από το 1978. Η ΑΕΚ έχει επιστρέψει στην κορυφή της κατηγορίας με εντυπωσιακό τρόπο.

Τώρα, η ΑΕΚ, η οποία είναι συντομογραφία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, θα επιδιώξει να γράψει περισσότερη ιστορία στη φετινή εκστρατεία του Γιουρόπα Λιγκ.

Πρώτος αντίπαλος για τους Κιτρινόμαυρους - το έμβλημα των οποίων είναι ένας δικέφαλος αετός, σύμβολο της δυναστείας των Παλαιολόγων (1261-1453), των τελευταίων βυζαντινών αυτοκρατόρων - είναι η Brighton του Roberto De Zerbi.

Παρά τις αντίθετες ιστορίες τους, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο ομάδων.

Και οι δύο σύλλογοι είχαν δει τα γήπεδά τους να γκρεμίζονται, με το Albion's Goldstone Ground να πωλείται σε κατασκευαστές ακινήτων -προς φρίκη των οπαδών- και το γήπεδο της ΑΕΚ επί 73 χρόνια, το στάδιο Νίκος Γκούμας, να κατεδαφίζεται, αφήνοντας την Αθήνα άστεγη το 2003.

Το γήπεδο χτυπήθηκε από σεισμό το 1999 και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος Γιάννης Γρανίτσας αποφάσισε να το γκρεμίσει, ισχυριζόμενος ότι ήταν πολύ παλιό και ακατάλληλο για τον σκοπό του.

Επιπλέον, οι Γλάροι χρησιμοποίησαν το Withdean ως προσωρινό σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000 προτού τελικά μετακομίσουν στο Amex το 2011, και η ΑΕΚ έπαιξε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας από το 2004-2022, πριν εγκατασταθεί στη νέα, ειδικά κατασκευασμένη Αγία Σοφία. Γήπεδο που άνοιξε τις θύρες του πριν από ένα χρόνο.

Αυτό, ίσως, προανήγγειλε μια νέα εποχή για την ΑΕΚ, την οποία προπονούσε το πρώην αφεντικό της Μπράιτον, Γκας Πογιέτ, μεταξύ 2015/16 και ανήκει στον μεγιστάνα των αγορών και του πετρελαίου, Δημήτρη Μελισσανίδη» ανέφερε αρχικά το αφιέρωμα, για να συνεχίσει.

«Tο διπλό πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου το 2023 υπό τον προπονητή και πρώην διεθνή της Αργεντινής Matias Almeyda μπορεί να σηματοδότησε μια νέα αυγή στην ιστορία του συλλόγου.

Παρά τον αποκλεισμό στον τελευταίο προκριματικό γύρο του Champions League από την πρωταθλήτρια Βελγίου, Royal Antwerp, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα μεταξύ των φιλάθλων ότι μπορούν να έχουν επιτυχία στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η ΑΕΚ, η οποία παίζει με υψηλή πίεση, ενεργητικότητα και επιθετική προσέγγιση, θα προσπαθήσει να χαλάσει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο πάρτι της Μπράιτον κάτω από τα φώτα στο Amex το βράδυ της Πέμπτης και να δημιουργήσει περισσότερη δική της ιστορία» κατέληγε.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0