Football Talk

Από το έπος του '77, το αγγλικό κομμάτι του «Νησιού», είναι... βουνό για την ΑΕΚ! (video)

Από το έπος του '77, το αγγλικό κομμάτι του «Νησιού», είναι... βουνό για την ΑΕΚ! (video)
Το έργο της ΑΕΚ απέναντι στην Μπράιτον δεδομένα δεν θα είναι εύκολο. Μπροστά της, όμως, δεν είναι μόνο η τρομακτική εικόνα των «γλάρων», αλλά και η παράδοσή της, απέναντι σε αγγλικές ομάδες.
Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού της ΑΕΚ με την Μπράιτον (21/09, 22:00), πλησιάζει. Κι αν για τους «γλάρους» είναι το πρώτο της ιστορίας τους, για την «Ένωση» τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Αρχής γενομένης από το 1963, έχτισε το δικό της όνομα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε με... κοντομάνικα στην Ευρώπη, ενώ τη σεζόν 1976/77, κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή της πορεία εκτός συνόρων, φτάνοντας έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Πώς συνδέεται εκείνη η τόσο μακρινή σεζόν, με το σήμερα και την Μπράιτον; Απλό: η ΑΕΚ πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο «μονοπάτι»!

Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως, δεν απαιτεί κανείς από την ΑΕΚ να φτάσει έως τα ημιτελικά του Europa League. Της δίνεται η ευκαιρία, όμως, να «σπάσει» το αρνητικό σερί που έχει απέναντι σε αγγλικούς συλλόγους. Και η μόνη φορά που τα κατάφερε, ήταν τότε!

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1976/77 είχε καταφέρει να κερδίσει τη Ντέρμπι, εντός κι εκτός έδρας, ενώ για να βρεθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, έκανε μία επικών διαστάσεων ανατροπή, νικώντας με 3-0 την ΚΠΡ στην κανονική διάρκεια της ρεβάνς, πριν την αφήσει εκτός συνέχειας στα πέναλτι, μέσω της φοβερής έμπνευσης του Φάντρονκ, να αλλάξει γκολκίπερ πριν τη «ρώσικη ρουλέτα»!



Με εξαίρεση εκείνη τη σεζόν, λοιπόν, η ΑΕΚ μετρά μόνο ήττες απέναντι στους Άγγλους: δύο από τη Λίβερπουλ (Κύπελλο UEFA 1972/73, 1-3 εντός, 0-3 εκτός), δύο από τη Νότιγχαμ Φόρεστ (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1978/79, 1-5 εκτός, 1-2 εντός), δύο από την Έβερτον (Europa League 2009/10, 0-1 εντός, 0-4 εκτός) και δύο από τη Λέστερ (Europa League 2020/21, 0-2 εκτός, 1-2 εντός).



Αν συνυπολογιστεί και η μία ήττα από την ΚΠΡ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς τη σεζόν 1976/77, με 3-0 εκτός έδρας, ο απολογισμός είναι ο εξής: τρεις νίκες και εννέα ήττες!

Δεύτερη ανάγνωση δεν χωρά: οι αγγλικές ομάδες αποτελούν... πονοκέφαλο για την ΑΕΚ!

Κάπως έτσι, το βράδυ της Πέμπτης (21/09, 22:00) θα παλέψει τόσο με την «καυτή» Μπράιτον, όσο και με την κακή της παράδοση. Ιστορικά, πάντως, το ματς μοιάζει... καταδικασμένο να μην λήξει ισόπαλο!

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0