Football Talk

ΑΕΚ: Το επιθετικό πνεύμα του Αλμέιδα και η φιλοσοφία που δεν αλλάζει

ΑΕΚ: Το επιθετικό πνεύμα του Αλμέιδα και η φιλοσοφία που δεν αλλάζει

Η ατάκα του Ματίας Αλμέιδα για τους επιθετικούς, το περσινό δείγμα γραφής και η άμυνα που ξεκινά από την επίθεση

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ο Ματίας Αλμέιδα είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα στην προ μίας εβδομάδας συνέντευξή του στα Σπάτα. Κάποια εξ αυτών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όμως είναι εξίσου σημαντικά και δείχνουν ξεκάθαρα τη φιλοσοφία του.

Με γνώμονα την περσινή αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ ήταν σαφές ότι ο Αλμέιδα έβαλε ένα επιθετικό πνεύμα στην ομάδα. Επίθεση δε σημαίνει μόνο η μπάλα μπροστά και πολλά γκολ. Επίθεση σημαίνει και… άμυνα. Και η ΑΕΚ είχε και έχει, επί ημερών Αλμέιδα, στο ρεπερτόριό της την επιθετική άμυνα, η οποία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κάνει τη διαφορά. Είχε ως βάση την ένταση στο παιχνίδι της, τη γρήγορη ανάκτηση της κατοχής και την πίεση ψηλά στον αντίπαλο, όποιος κι αν ήταν αυτός. Σε κάποια ματς τα κατάφερνε περίφημα. Σε κάποια άλλα όχι και τόσο. Όμως η φιλοσοφία δεν άλλαζε και δεν θα αλλάξει. Το επιθετικό στυλ της ΑΕΚ στηριζόταν στη φόρμα των παικτών, την τακτική, το aggressiveπαιχνίδι. Ο Αλμέιδα παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο και φέτος η ΑΕΚ να πιάσει τέτοια απόδοση σε διάρκεια. Λογικό, μιας και οι αντίπαλοι πλέον την ξέρουν καλά και προσαρμόζονται πάνω της, ενώ πλέον υπάρχει και η Ευρώπη. Προστίθενται δηλαδή άλλα έξι παιχνίδια ομίλων συν τέσσερα προκριματικών, σύνολο 10 αγώνες, υψηλότατης έντασης και απαιτήσεων.

Παρ’ όλα αυτά η φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα δεν αλλάζει. Να προσαρμόζεται σε κάποια ματς ναι, όμως η γενική φιλοσοφία δεν μεταβάλλεται. Πιστεύει στο επιθετικό πνεύμα της ομάδας, ο προπονητής, και το δείχνει με κάθε τρόπο στις επιλογές του: «Ήταν τεράστιο θέμα αυτό με τη λίστα. Προτιμώ να βάλω έναν επιθετικό παρά έναν αμυντικό. Αυτή τη στιγμή έχω πάρει μαζί μου τρεις κεντρικούς αμυντικούς, τέσσερις μπακ, τα παιδιά που είναι στο κέντρο και όλους τους επιθετικούς», είπε ο προπονητής της ΑΕΚ πρόσφατα. Μία ακόμη απόδειξη ότι λειτουργεί με επιθετική φιλοσοφία.

Για να μην προτρέξει κάποιος: το γεγονός ότι ο Αλμέιδα σκέφτεται επιθετικά και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανανέωση της επίθεσής του, ακόμα και στη διάρκεια των αγώνων, έχει να κάνει και με την άμυνα! Θέλει όσο γίνεται πιο «φρέσκους» τους παίκτες που αγωνίζονται στη μεσοεπιθετική του γραμμή προκειμένου να ασκούν μία σωστή πρώτη πίεση στον αντίπαλο έξω από την περιοχή του και να του περιορίζουν τις επιθετικές του ορέξεις πριν και γεννηθούν, με στόχο είτε να κλέβει η ΑΕΚ ψηλά μπάλες, είτε να μην επιτρέπει οργανωμένη επίθεση στον αντίπαλο. Δεν είναι εύκολο να συμβαίνει αυτό πάντα στα ματς εννοείται, όμως αυτή είναι η φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα. Αυτή η φιλοσοφία άλλαξε πέρυσι αγωνιστικά την ΑΕΚ, αυτή η φιλοσοφία έφερε το νταμπλ κι αυτή θα ακολουθήσει και φέτος…

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0