Football Talk

Ελλάδα: Τα αμυντικά κενά των Ολλανδών, η ατομική ποιότητα και το… στιλ του Πογιέτ (video)

Ελλάδα: Τα αμυντικά κενά των Ολλανδών, η ατομική ποιότητα και το… στιλ του Πογιέτ (video)

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα κρίσιμο παιχνίδι απέναντι σε μία Ολλανδία, άκρως διαφορετική απ’ ό,τι είχαμε παρακολουθήσει στο Μουντιάλ του Κατάρ. Διατηρεί παίκτες παγκόσμιας κλάσης, φαίνεται πως… δεν μαθαίνει από τα λάθη της και ο Γκουστάβο Πογιέτ θα αξιοποιήσει το ματς με την Γαλλία ως «οδηγό».

Σχετικά Άρθρα

Η Ολλανδία άλλαξε προπονητή τον περασμένο χειμώνα μετά και την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Λουίς Φαν Χάαλ κατέθεσε την παραίτησή του, εξέφρασε πρόσφατα τα παράπονά του για τον αποκλεισμό από την Αργεντινή στα προημιτελικά, με κάποιες… αμφιλεγόμενες απόψεις και ο Ρόναλντ Κούμαν τον διαδέχθηκε στην άκρη του πάγκου.

Από εκεί και έπειτα οι «οράνιε» διαφοροποιήθηκαν ριζικά και η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη (07/09) για τα προκριματικά του Euro 2024, μία αρκετά διαφορετική ομάδα από αυτήν που παρακολουθήσαμε στα γήπεδα του Κατάρ.

Φαν Χάαλ και Κούμαν, σαν να λέμε η μέρα με τη… νύχτα

Το κύριο χαρακτηριστικό που διέκρινε το σύνολο του Λουίς Φαν Χάαλ, ήταν το ποσοστό αποτελεσματικότητας που διέθετε. Είχε την… πολυτέλεια να έχει την κατοχή της μπάλας, να ελέγχει το ρυθμό του ματς και να σκοράρει με οποιαδήποτε ευκαιρία της παρουσιαζόταν.

Το ποσοστό μετατροπής των σουτ στον στόχο σε γκολ, ήταν στο ασύλληπτο 44% (!), το οποίο όμως έπεσε στο 25% με τον Κούμαν στην άκρη του πάγκου. Επί της ουσίας, με τον πρώην τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σχεδόν κάθε… δεύτερη τελική προσπάθεια που έβρισκε εστία, κατέληγε και στα δίκτυα.

Μπορούσε και «έβγαζε» από τους παίκτες του τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους, ενώ παράλληλα τους έστηνε και πολύ οργανωμένα αμυντικά. Στα 18 παιχνίδια μαζί του, η χώρα του δεν ηττήθηκε ποτέ (13 νίκες, 5 ισοπαλίες), αφού ακόμη και ο αποκλεισμός από την «αλμπισελέστε» του Λιονέλ Μέσι ήρθε στη διαδικασία των πέναλτι.

Το «μοτίβο» στην άμυνα και το 6 στα… 11

Ο Κούμαν έχει ηγηθεί σε τέσσερα ματς και έχει απολογισμό τρεις ήττες και μία νίκη με το… Γιβραλτάρ. Η εικόνα της Εθνικής Ολλανδίας προβληματίζει ιδιαίτερα και αμυντικά φαίνεται εξαιρετικά ευάλωτη. Μάλιστα, στα 11 γκολ που έχει δεχθεί έως τώρα, παρατηρείται και ένα… περίεργο «μοτίβο».

Τα έξι από αυτά έχουν προέλθει με πανομοιότυπο τρόπο, με ένα γύρισμα ή μία σέντρα από τα άκρα της επίθεσης προς την «καρδιά» της άμυνας, εκεί όπου απουσιάζει η απαραίτητη αποφασιστικότητα του κεντρικού δίδυμου να απομακρύνει την μπάλα.

Δίπλα στον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, έχει αγωνιστεί τρεις φορές ο Λουτσάρελ Γκερτρούιντα (νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λειψίας από την Φέγενορντ) και μία ο Ματίας Ντε Λιχτ. Αυτά είναι προφανώς στοιχεία που θα έχει αναλύσει και το επιτελείο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και μπορεί η χώρα μας να τα εκμεταλλευτεί.

Η ατομική ποιότητα που αποτελεί κίνδυνο και το… πλάνο του Πογιέτ

Μολαταύτα, η ποιότητα των ποδοσφαιριστών της Ολλανδίας είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια λάθους στην Εθνική μας ομάδα. Η δυναμικότητα του Ντένζελ Ντάμφρις, οι σέντρες του Κόντι Χάκπο και η τεχνική κατάρτιση του Τσάβι Σίμονς με την μπάλα στα πόδια, αποτελούν χαρακτηριστικά στα οποία βασίζεται το παιχνίδι των «οράνιε».

Απέναντι στη Γαλλία, η Ελλάδα χρειάστηκε να βρει έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει την ατομική ποιότητα της και το πόσο καλά ήταν παρατεταμένη αμυντικά, σε συνδυασμό με την ένταση που είχαν οι διεθνείς, έφεραν μία πολύ καλή εμφάνιση.

Η ήττα εν τέλει ήρθε (1-0). Στην τελική, αντίπαλος μας ήταν η φιναλίστ κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν με μία «υπερδύναμη», όπως είναι η Ολλανδία, δεν αποσπάσουμε κάποιο βαθμό, δεν είναι μεγάλο πλήγμα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι καλή η εικόνα μας και να είμαστε ανταγωνιστικοί, ώστε να συνεχίσουμε να «χτίζουμε» την ψυχολογία μας εν όψει των εναπομεινάντων αναμετρήσεων στα προκριματικά του Euro 2024

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0