Football Talk

Ο Ντέκλαν Ράις ήταν… 90 λεπτά στο δεύτερο δοκάρι στα κόρνερ και η Γιουνάιτεντ έπαιζε «ζώνη» (video)

Ο Ντέκλαν Ράις ήταν… 90 λεπτά στο δεύτερο δοκάρι στα κόρνερ και η Γιουνάιτεντ έπαιζε «ζώνη» (video)

Τέσσερις φάσεις, 12 κόρνερ. Στο ¼ των περιπτώσεων, η Άρσεναλ εκτελεί τη στατική μπάλα, με στόχο το δεύτερο δοκάρι. Όλοι το βλέπουν, εκτός από τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η πιο «σκληρή» τιμωρία ήρθε στο… 96’!

Ονομάζεται Νίκολας Τζόβερ. Είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από κάθε στατική φάση της Άρσεναλ. Ο άνθρωπος που όταν η ομάδα του καλείται να επιτεθεί ή να αμυνθεί διά… αέρος, δεν μπορεί να είναι καθιστός λόγω άγχους. Σηκώνεται όρθιος και στέκεται δίπλα στον Μικέλ Αρτέτα.

Αφίχθη στο Βόρειο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2021, ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο με τον Μικέλ Αρτέτα. Εργαζόταν στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Ισπανός τον γνώριζε και τον έπεισε να αφήσει τους πρωταθλητές Αγγλίας για ένα πρότζεκτ που θα φέρει και τη δική του υπογραφή.

Την προηγούμενη σεζόν από αυτή που ο Τζόβερ έγινε κάτοικος «Έμιρεϊτς», η Άρσεναλ είχε σκοράρει μόλις τέσσερις φορές από κόρνερ, γεγονός που αποτέλεσε και τη μικρότερη παραγωγικότητά της από τέτοιου είδους φάσεις, τα τελευταία 16 χρόνια. Από τότε δηλαδή που η Opta καταγράφει ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Στην πρώτη σεζόν του Γερμανού στο Βόρειο Λονδίνο, η Άρσεναλ σκόραρε εννέα φορές περισσότερες, αριθμός – ρεκόρ για τους «κανονιέρηδες», από το 2007 και έπειτα, που ιδρύθηκε η Opta.

Ο ίδιος αριθμός γκολ, δηλαδή τα 13, επαναλήφθηκε και πέρυσι, με το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα να βρίσκει σχεδόν επτά γκολ ανά 100 κόρνερ. Μέσα σε αυτά τα επτά, συμπεριλαμβάνεται και το περσινό τέρμα της Άρσεναλ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τη στατική φάση να παίζεται με πάσα και τον Γκρανίτ Τσάκα να βρίσκει τον Έντι Ενκέτια για την ισοφάριση.

Το ίδιο σκηνικό έλαβε χώρα και φέτος. Μόνο που πέρυσι, η πάσα που υιοθέτησαν οι παίκτες της Άρσεναλ, δεν ήταν προβλέψιμη. Φέτος, και για την ακρίβεια, πριν από μερικές ώρες, η «κομπίνα» ήταν φανερή σε ολόκληρη την αναμέτρηση.

Όλοι την είχαν αντιληφθεί. Εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Έρικ Τεν Χαγκ και τους ποδοσφαιριστές της.

Οι «κανονιέρηδες» έψαχναν είτε με εκτελεστή τον Μπουκάγιο Σάκα, είτε με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι, το κεφάλι ή το… σουτ του Ράις. Στο πρώτο ημίχρονο ο Άγγλος κατέγραψε μία κεφαλιά, ενώ στο 1-1, ο Σάκα βρήκε σουτ από εκτέλεση κόρνερ, με την μπάλα να πηγαίνει στο δεύτερο δοκάρι και τον Έντι Ενκέτια.

Οι Λονδρέζοι εμπόδιζαν τον Ονάνα να βγει και σήκωναν πολύ την μπάλα, έχοντας αντιληφθεί πως οι φιλοξενούμενοι δεν μαρκάρουν παίκτη, αλλά… χώρο.

Αυτό συνέβη και στο 2-1, με τη Γιουνάιτεντ να αμύνεται πολύ άσχημα, τηρουμένων των αναλογιών. Έπαιζε ο Τζόνι Έβανς, έπαιζε ο Χάρι Μαγκουάιρ, είχε βγει ο… κοντός Μαρτίνες, ήταν εντός γηπέδου ο Καζεμίρο, ο Νταλότ, ο Μπισάκα και ο Λίντελοφ. Και όμως, έμελλε να «πληρώσει» στο 96’ την αδυναμία της να «διαβάσει» μία στημένη φάση και την αφέλειά της να συνεχίζει να δίνει κόρνερ στην Άρσεναλ, με τους γηπεδούχους να εκτελούν για… 12η φορά.

Κόρνερ ο Σάκα, δεύτερο δοκάρι, μόνος του ο Ντέκλαν Ράις και με χώρο και χρόνο για να κατεβάσει την μπάλα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Και από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες, κρίνεται ένα ντέρμπι! Και η Άρσεναλ είναι νικήτρια…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Πηγή: www.england365.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0