Football Talk

ΑΕΚ: Ένας ποδοσφαιρικά φυσιολογικός αποκλεισμός και η επόμενη ημέρα

ΑΕΚ: Ένας ποδοσφαιρικά φυσιολογικός αποκλεισμός και η επόμενη ημέρα

Η απογοήτευση στην ΑΕΚ είναι λογικότατη και ανθρώπινη, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να τη λυγίσει ένας αποκλεισμός – Η σεζόν τώρα αρχίζει…

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ έχει ανέβει επίπεδο τον τελευταίο χρόνο. Και μόνο η τεράστια απογοήτευση που έβλεπες στα πρόσωπα όλων μετά τον δίκαιο και ποδοσφαιρικά φυσιολογικό αποκλεισμό από την Αντβέρπ, δείχνει τι απαιτήσεις υπάρχουν γι’ αυτή την ομάδα.

Η απογοήτευση όμως πρέπει να είναι έως ενός ορίου – όπως και τα πανηγύρια εννοείται. Δεν γίνεται να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό της ΑΕΚ το γεγονός ότι η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League! Δεν ήρθε η καταστροφή! Μην τρελαθούμε. Ούτε οικονομικά, ούτε αγωνιστικά η ΑΕΚ καταστρέφεται που δεν μπήκε στους ομίλους αυτής της διοργάνωσης. Μπορεί η ζωή και η μοίρα να της έχει… γραμμένο ένα άλλο όμορφο σενάριο στο «μικρό Champions League», όπως είναι το Europa League. Λογική η απογοήτευση από το πώς πήγε η σειρά αγώνων με την Αντβέρπ, αλλά… στοπ! Υπάρχει επόμενη ημέρα στην ΑΕΚ και οι στόχοι παραμένουν υψηλοί. Ένα πράγμα τρέμω, γνωρίζοντας ιστορικά αυτή την ομάδα: να την πάρει από κάτω και να δημιουργηθούν προβλήματα από εκεί που δεν υπάρχουν!

Αυτή η ΑΕΚ και διοίκηση έχει και προπονητή έχει και ρόστερ έχει και γήπεδο και κόσμο που στηρίζει, διαθέτει. Γιατί, λοιπόν, αυτό το γκρουπ να «ποτιστεί» με απογοήτευση που θα την οδηγήσει σε στασιμότητα, επειδή δεν κατάφερε να μπει φέτος στους ομίλους του Champions League; Χάθηκε μία ευκαιρία! Σύμφωνοι! Όμως πρέπει να πεισμώσουν όλοι, να συνεχίσουν την ανοδική πορεία και να βάλουν στόχο ότι θα βρουν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον.

Και εδώ που τα λέμε δικαίως δεν μπήκε η ΑΕΚ στο Champions League. Στη μεγάλη εικόνα η Αντβέρπ ήταν πιο ομάδα από την ΑΕΚ στο γήπεδο. Ήξερε πώς να πάρει αυτό που ήθελε. Και το πήρε. Εκνευριστικό το παιχνίδι της σαφώς, όμως τακτικά οι Βέλγοι ήταν άψογοι! Ένιωθες μέσα στο παιχνίδι ότι μπορεί να είχαν και… 15 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο! Τόσο καλά έκλειναν τους χώρους, τόσο άψογη αλληλοκάλυψη είχαν, τόσο δουλεμένη ομάδα απέδειξαν ότι είναι. Και προσέξτε: Με παίκτες νεαρούς σε ηλικία συν 3-4 πιο έμπειρους. Τι συζητάμε όμως τώρα; Σε χώρες όπως το Βέλγιο τα νέα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο (και όχι μπάλα) από τα… πέντε τους χρόνια.

Η Αντβέρπ είχε τον τρόπο να πάρει από την ΑΕΚ αυτό που ήθελε και το πήρε. Έκανε ελάχιστα λάθη και στα δυο ματς και χτύπησε στις αντεπιθέσεις.

Η ΑΕΚ πάλι το πάλεψε το ματς. Το δούλεψε καλά. Έτρεξε πολύ, μόχθησε πολύ και όλοι οι παίκτες της έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το αναγνωρίζει ο καθένας εκτιμώ αυτό. Από εκεί και πέρα στην ΑΕΚ έλλειπαν κάποια πράγματα «κλειδιά», τα οποία αν δεν τα έχεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Υπάρχουν παίκτες που δεν είναι σε καλή αγωνιστική περίοδο. Ξεκάθαρο. Το γεγονός, βέβαια, ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν διανύουν περίοδο φόρμας ή δεν έχουν διάρκεια στο παιχνίδι τους δε σημαίνει ότι δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Θα έρθει πάλι η στιγμή που η ομάδα θα φορμαριστεί και θα ξαναδούμε το ποδόσφαιρο που είδαμε πέρυσι. Μέχρι να συμβεί αυτό θέλει ψυχραιμία και αποτελέσματα.

Οι Βέλγοι ίσως έχασαν τη συγκέντρωσή τους μόνο 2-3 φορές και στα δυο ματς! Η ΑΕΚ δεν το εκμεταλλεύτηκε επιθετικά. Αντίθετα η ΑΕΚ έχασε τη συγκέντρωσή της 4-5 φορές αμυντικά στα δυο ματς και οι Βέλγοι το εκμεταλλεύτηκαν. Το γκολ από πλάγιο που δέχθηκε η ΑΕΚ έδειξε πολλά πράγματα… Δεν επιτρέπεται να δέχεσαι γκολ από πλάγιο σε αυτό το επίπεδο. Γενικά δεν επιτρέπεται, πλάκα - πλάκα… Κάνοντας μία ανακεφαλαίωση των δυο αγώνων με την Αντβέρπ θαρρώ το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν περισσότερο δημιουργικό. Οι Βέλγοι έπαιξαν όλοι πίσω και είχαν κλείσει τον άξονα, χωρίς να επιτρέπουν στην ΑΕΚ να παίξει κάθετο ποδόσφαιρο ή να βρει χώρους για κάποια ατομική ενέργεια. Την οδηγούσαν στα άκρα, εκεί όπου οι πτέρυγές της (μπακ και εξτρέμ) δεν βοήθησαν ουσιαστικά. Τεράστια απώλεια και ο Λιβάι Γκαρσία φυσικά… Πίσω αν και η ΑΕΚ δεν δέχθηκε πολλές επιθέσεις, η Αντβέρπ είχε την αποτελεσματικότητα να τις εκμεταλλευτεί και να βρει τα γκολ που ήθελε. Για το αμυντικό κομμάτι έχει ξαναγραφτεί πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κέντρο της άμυνας. Για μένα είναι στον άξονα και την επιθετική άμυνα που δεν έχουμε δει ως τώρα στο βαθμό που βλέπαμε πέρυσι. Στην πορεία θα αλλάξει αυτό. Πρέπει να αλλάξει…

Δεδομένα η ΑΕΚ χρειάζεται μεταγραφές και αναβάθμιση σε κάποιες θέσεις όσον αφορά την Ευρώπη. Στόπερ θέλει γιατί το θέμα είναι ποσοτικό και τα ματς που έρχονται είναι πολλά και απαιτητικά. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε άλλη κίνηση γίνει, αν γίνει και όποτε γίνει, θα έχει να κάνει με αναβάθμιση θέσεων. Θα έχουν ενδιαφέρον οι τελευταίες ημέρες των μεταγραφών…

Σε πρώτη φάση η απαξίωση του ρόστερ είναι εντελώς λανθασμένη! Σε δεύτερη φάση μπορούν πράγματι να γίνουν μία δυο κινήσεις. Από εκεί και πέρα το βασικότερο όλων είναι κάποιοι παίκτες να θυμηθούν σύντομα τον καλό τους περσινό εαυτό. Ζητούμενο να κερδίσει η ΑΕΚ στον Βόλο και στη διακοπή η ομάδα να ηρεμήσει ψυχικά και σωματικά και να ανασυνταχθεί για τη χρονιά που έρχεται. Τώρα ξεκινά η σεζόν και θα είναι αυτοκαταστροφικό το υπέροχο αυτό γκρουπ που μόλις πριν λίγους μήνες έβγαλε τον κόσμο του στους δρόμους πανηγυρίζοντας το νταμπλ, να μπει απογοητευμένο στις μάχες που έρχονται. Η ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι πέτυχε τον πρώτο της στόχο που ήταν να περάσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και δεν πέτυχε τον επόμενο. Έχει μπροστά της μήνες ολόκληρους να «τρέξει» η ΑΕΚ και να διεκδικήσει πρωτάθλημα, Κύπελλο και αξιόλογη παρουσία στην Ευρώπη.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0