Football Talk

Έλληνες γκολκίπερ στη Serie A: Μανδάς ο... πέμπτος, σε ένα «δρομολόγιο» με αφετηρία το 2004! (video)

Έλληνες γκολκίπερ στη Serie A: Μανδάς ο... πέμπτος, σε ένα «δρομολόγιο» με αφετηρία το 2004! (video)
Ο Χρήστος Μανδάς υπέγραψε στη Λάτσιο κι έγινε ο πέμπτος Έλληνας τερματοφύλακας, που μεταβαίνει σε σύλλογο της Serie A. Θυμάστε, όμως, ποιοι ήταν οι τέσσερις που «άνοιξαν» τον δρόμο προς την Ιταλία;
Ένα νέο, μεγάλο «κεφάλαιο» ανοίγεται για τον Χρήστο Μανδά. Άμεσα, παρότι όλα έδειχναν, πως για τη σεζόν 2023/24 θα συνεχίσει να αγωνίζεται στον ΟΦΗ ως δανεικός.

Η Λάτσιο τον απέκτησε από τους Κρητικούς και τον έχρισε ως τον 5ο Έλληνα γκολκίπερ, που παίρνει μεταγραφή από ελληνικό σύλλογο, σε ομάδα της Serie A.

Η λίστα ξεκινά από το 2004, αλλά θα μπορούσε να έχει ως αφετηρία το 1953, αν ο «ήρωας του Τάμπερε», Νίκος Πεντζαρόπουλος, είχε πείσει τον Πανιώνιο να τον αφήσει να υπογράψει στην Ίντερ. Ούτε τα πολύ ψηλά χρηματικά ανταλλάγματα για την εποχή, ούτε οι έξι μήνες παραμονής του στην Ιταλία, όμως, αρκούσαν για το πολυπόθητο «ναι». Κάπως έτσι, ημερομηνία-σταθμός για την παρουσία Ελλήνων γκολκίπερ στο Καμπιονάτο, είναι το καλοκαίρι του μεγαλύτερου ελληνικού ποδοσφαιρικού παραμυθιού.

Φάνης Κατεργιαννάκης και Δημήτρης Ελευθερόπουλος «άνοιξαν» τον δρόμο, ενώ άλλοι δύο, περίπου δέκα χρόνια αργότερα, βάδισαν στα... χνάρια τους.


Φάνης Κατεργιαννάκης - Κάλιαρι

Το συμβόλαιο του Φάνη Κατεργιαννάκη με τον Ολυμπιακό είχε λήξει και μόλις λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του EURO 2004, ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στη νεοφώτιστη, τότε, Κάλιαρι.

Ήταν ο πρώτος από τους 23 διεθνείς της Ελλάδας, που έδωσαν το «παρών» στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ο οποίος πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό, μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Η πορεία του στα ιταλικά γήπεδα αποδείχθηκε σύντομη, ωστόσο, αφού στα τέλη του Ιανουαρίου του 2005, δηλαδή περίπου έξι μήνες μετά, έμεινε ελεύθερος. Πρόλαβε να αγωνιστεί, όμως, σε 15 παιχνίδια.



Δημήτρης Ελευθερόπουλος - Μεσίνα, Μίλαν, Ρόμα, Άσκολι, Σιένα

Το ίδιο καλοκαίρι αποχώηρησε και ο επί χρόνια βασικός γκολκίπερ του Ολυμπιακού, Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

Ύστερα από δέκα χρόνια στον Πειραιά, μετέβη στην Ιταλία το 2004, για λογαριασμό της Μεσίνα, αρχικά, αφού ακολούθησαν οι μεταγραφές σε «γίγαντες» του Καμπιονάτο, όπως οι Μίλαν και Ρόμα.

Τέλος, Άσκολι και Σιένα έριξαν την «αυλαία» της παρουσίας του στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπου κατέγραψε 38 συμμετοχές.



Αλέξανδρος Τζόρβας - Παλέρμο, Τζένοα

Με την έλευση της νέας δεκαετίας στον 21ο αιώνα, οι ιταλικές ομάδες έστρεψαν ξανά το βλέμμα τους προς το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτήν τη φορά, ήταν οι γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, που κίνησαν το ενδιαφέρον.

Η αρχή έγινε με τον Αλέξανδρο Τζόρβα, τον Αύγουστο του 2011. Η Παλέρμο τον απέκτησε από τους «πράσινους» και έναν χρόνο αργότερα, αγωνίστηκε και για την Τζένοα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013, για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης.

Στο διάστημα παραμονής του στη Serie A, μέτρησε 12 εμφανίσεις.



Ορέστης Καρνέζης - Ουντινέζε, Νάπολι

Ο τελευταίος πριν τον Χρήστο Μανδά, ήταν ο Ορέστης Καρνέζης.

Μετέβη στην Ουντινέζε τον Ιούλιο του 2013, αλλά αγωνίστηκε στον σύλλογο από το 2014 έως το 2017, λόγω δανεισμών σε Γρανάδα (2013/14) και Γουότφορντ (2017/18).

Το 2018 παραχωρήθηκε στη Νάπολι, ξανά ως δανεικός, αλλά εν τέλει, οι «παρτενοπέι» αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόκτησή του το 2019.

Ύστερα από 117 εμφανίσεις στη Serie A, αποχαιρέτησε οριστικά την Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2020, για να συνεχίσει στη Γαλλία και τη Λιλ, με τη φανέλα της οποίας αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2022.



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0