Football Talk

ΑΕΚ: Τα προβλήματα που έχει εντοπίσει ο Αλμέιδα, τα θετικά που θα εξελίξει και η τακτική φιλοσοφία ενόψει Αντβέρπ

ΑΕΚ: Τα προβλήματα που έχει εντοπίσει ο Αλμέιδα, τα θετικά που θα εξελίξει και η τακτική φιλοσοφία ενόψει Αντβέρπ

Ο προπονητής έχει διαβάσει τους τομείς που η ομάδα του αυτή την περίοδο υστερεί, αλλά και τους τομείς που είναι καλά.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς όπου καμία ομάδα στον κόσμο δεν είναι στο πικ της. Σε μία περίοδο παράλληλα, όμως, ιδιαίτερη, καθώς διακυβεύονται πολλά, κυρίως στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή την περίοδο είναι φυσικό και ανάγκες να έχει και παίκτες που δεν είναι σε φόρμα να διαθέτει και λάθη να γίνονται και σημαντικά ματς να παίζει.

Την Τετάρτη (30/08) η ΑΕΚ έχει τη μεγάλη ρεβάνς με την Αντβέρπ και μάλιστα, λίγες ημέρες μετά από την ισοπαλία – έκπληξη με τον Πανσερραϊκό στη Φιλαδέλφεια. Για το αγωνιστικό σκέλος του αγώνα του Σαββάτου έχουν αναλυθεί τα πάντα. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι πως πρέπει εκτός από τη δουλειά στο ψυχολογικό της κομμάτι, να βελτιώσει κάποια πράγματα στο παιχνίδι της, προκειμένου την Τετάρτη να κερδίσει τους Βέλγους.

Αυτά τα προβλήματα ο Ματίας Αλμέιδα ασφαλώς και τα έχει εντοπίσει. Ουσιαστικά τα είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Το βασικό πρόβλημα της ΑΕΚ τούτη την περίοδο έχει να κάνει με την επίθεσή της. Ενώ η ΑΕΚ σε γενικές γραμμές κάνει το… δύσκολο, όπου είναι η δημιουργία πολλών φάσεων, εκεί, στην τελική προσπάθεια, χάνεται η συγκέντρωση και η συνοχή. Απουσιάζει το «καθαρό μυαλό» και δεν έρχονται όσα γκολ πρέπει να έρθουν βάσει της δημιουργίας που γίνεται. Σαν να αδικεί η ομάδα τον ίδιο της τον εαυτό…  

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προπονητή στις δηλώσεις του μετά το ματς του Σαββάτου: «Αν το σκεφτούμε έχουμε φτάσει κοντά στις 40 φορές στο αντίπαλο τέρμα και έχουμε πολύ άγχος και… ανησυχία. Θέλουμε να βάλουμε γκολ… πριν σουτάρουμε. Ξέρω ότι μπορεί να διορθωθεί. Πρέπει να το δουλέψουμε παραπάνω. Βρίσκω θετικό ότι δημιουργείς φάσεις, αλλά αυτό αλλάζει πολλές φορές και δεν έχει επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχει να κάνει με την ικανότητα του αντιπάλου ή την έλλειψη συγκέντρωση από εμάς». Στις προπονήσεις υπάρχει μεγάλη ανάλυση των φάσεων, συν πολλή δουλειά στα τελειώματα για να λυθεί αυτός ο τομέας. Παράλληλα, υπάρχει δουλειά και στο κομμάτι της ανάπτυξης. Εκεί όπου η ΑΕΚ δείχνει αρμονία σε πολλά σημεία των αγώνων, όπως φαίνεται από τους αριθμούς. Θέλει κι αυτό το κομμάτι φυσικά εξέλιξη και θα εξελιχθεί. Όλα θα γίνουν με τον καιρό και μέσα από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις.

Εκτός από την τελική προσπάθεια, η ΑΕΚ σε σημεία του αγώνα δείχνει να εμφανίζει πρόβλημα συνοχής στο μεσοαμυντικό της κομμάτι. Κι αυτό λογικό τούτη την περίοδο, καθώς απουσιάζουν τα καλά τρεξίματα και άρα η αλληλοκάλυψη. Πώς θα διορθωθεί; Με τις γραμμές πιο κοντά και με μεγαλύτερη συγκέντρωση των παικτών στο γήπεδο. Καλύτερο «διάβασμα» του αντιπάλου, εν ώρα αγώνα, από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές και καλύτερες αποφάσεις απ’ αυτούς. Μία σημείωση εδώ: είναι φυσικό μία ομάδα, όποια και να είναι, να σου κάνει κάποιες φάσεις μέσα στο παιχνίδι. Παίζει και ο αντίπαλος ποδόσφαιρο. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι αφενός να μην δέχεται πολλές φάσεις, αφετέρου να μην δέχεται γκολ στις πρώτες απειλές του αντιπάλου.

Όλα αυτά είναι σίγουρος ο Αλμέιδα ότι θα διορθωθούν, όπως συνέβη και πέρυσι, με τον καιρό. Γνωρίζει ο προπονητής πως λόγω της εποχής έχει παίκτες που δεν στο 100% τους. Αυτοί οι παίκτες θα φτάσουν εκεί που πρέπει αγωνιστικά και η ΑΕΚ θα βγάλει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι της όπως την είχαμε συνηθίσει πέρυσι. Σε πρώτη φάση και ενόψει του αγώνα με την Αντβέρπ ο Αλμέιδα θέλει να δει από την ομάδα του το ίδιο καλό τακτικό κομμάτι που ακολουθούν όσον αφορά την δημιουργία φάσεων, αλλά μεγαλύτερη ηρεμία και άρα καλύτερα τελειώματα και φυσικά γκολ στην αντίπαλη εστία. Η υπομονή με τη μπάλα στα πόδια θα είναι αρετή για την ΑΕΚ την Τετάρτη. Αν βάλει τη μπάλα κάτω και την κυκλοφορήσει σωστά θα διασπάσει την εξαιρετική άμυνα των Βέλγων, θα βρει πολλές φάσεις και μετά είναι στα πόδια ή το κεφάλι των παικτών αν θα στείλουν τη μπάλα στο πλεχτό. Λάθος θα είναι οι πολλές σέντρες στην αντίπαλη περιοχή.

Στην άμυνα ο Αλμέιδα, θέλει καλύτερη αμυντική συνοχή και από τους «11», κοντά τις γραμμές και μεγαλύτερη συγκέντρωση όταν ο αντίπαλος φέρνει τη μπάλα στο πρώτο μισό της ΑΕΚ, είτε με βαθιά μπαλιά από την άμυνά του, είτε με κάθετες. Για παράδειγμα, δεν φταίνε μόνο τα στόπερ, αν οι επιθετικοί δεν μαρκάρουν μπροστά και επιτρέπουν στον αντίπαλο αμυντικό να βγάλει είτε βαθιά μπαλιά στην «καρδιά» της άμυνας, είτε διαγώνια για να ανοίξει το παιχνίδι. Πρέπει σαφώς να είναι «παρών» τα στόπερ και να σταματήσουν αυτή τη βαθιά μπαλιά, όμως η σκέψη του αντιπάλου πρέπει να σταματήσει πριν γεννηθούν κίνδυνοι. Κόβεις δηλαδή τον παίκτη που επιχειρεί το γέμισμα. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθετες μπάλες. Τα αμυντικά χαφ πρέπει να κόψουν την κάθετη πάσα σε πρώτο χρόνο ή να κλείσουν καλά τους χώρους, ώστε να μην επιτραπεί η κάθετη. Αν περάσει η πάσα, τότε εκεί πρέπει να είναι οι κεντρικοί αμυντικοί εκεί να «καθαρίσουν». Όλα αυτά σαφώς και είναι θεωρία… Όμως δείχνει το γενικό κομμάτι λειτουργίας που πρέπει να έχει η ΑΕΚ την Τετάρτη, σε άμυνα και επίθεση, για να κάνει όσα πρέπει στο γήπεδο και να περάσει την Αντβέρπ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0