Football Talk

ΑΕΚ: Κάποια προβλήματα σίγουρα θα διορθωθούν, κάποια άλλα όχι…

ΑΕΚ: Κάποια προβλήματα σίγουρα θα διορθωθούν, κάποια άλλα όχι…
Η χοντρή γκέλα της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, οι ποδοσφαιρικές εξηγήσεις, τα λόγια του Αλμέιδα, τα μαθήματα συμπεριφοράς που δίνει και η τοξικότητα που δυστυχώς ξεκίνησε ξανά και πολύ νωρίς.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ήρθε η γκέλα για την ΑΕΚ στο πρώτο της φετινό ματς πρωταθλήματος. Και εντός έδρας γκέλα. Δυο πεταμένοι βαθμοί μέσα στη Φιλαδέλφεια κόντρα στον Πανσερραϊκό. Ξεκίνημα σχεδόν όπως πέρυσι. Η ΑΕΚ είχε κερδίσει στη Λαμία στην πρεμιέρα και τη 2η αγωνιστική ηττήθηκε εντός έδρας (στη Ριζούπολη) από τον Βόλο, σαν σήμερα (27/8) μάλιστα. Στο τέλος κατέκτησε το νταμπλ με μπαλάρα από τους ίδιους παίκτες και προπονητή θυμίζω, γιατί πολλοί ήδη το ξέχασαν…

Ήταν ένα σοκ το ματς του Σαββάτου για τον οργανισμό της ΑΕΚ. Κακά τα ψέματα. Τα σοκ όμως για να τα ξεπεράσεις χρειάζεται ψυχραιμία και σωστό διάβασμα των μηνυμάτων. Το ματς έχει πάρα πολύ εύκολη ανάγνωση: Η ΑΕΚ έχασε ένα τσούρμο ευκαιρίες και δεν κατάφερε να βρει όσα γκολ χρειαζόταν. Ο Πανσερραϊκός, μία εξαιρετικά στημένη ομάδα με ταλέντο, βρήκε γκολ στο πρώτο λεπτό και κατάφερε να φύγει από τη Φιλαδέλφεια με τον βαθμό εξαιτίας της ανικανότητας των παικτών της ΑΕΚ να τελειώσουν τις φάσεις και του τερματοφύλακα Χόβαν.

Να γραφτεί ότι η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ ήταν τραγική χθες και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο; Να γραφτεί γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Να γραφτεί όμως και κάτι ακόμα: η ΑΕΚ δεν πέταξε δυο βαθμούς χθες λόγω της άμυνάς της κατά κύριο λόγο, αλλά εξαιτίας της ανικανότητάς της να σκοράρει! Το ίδιο περίπου έγινε και στην Αμβέρσα κόντρα στην Αντβέρπ θα πω. Όταν έχεις 81% κατοχή της μπάλας, όταν κάνεις 31 τελικές (!) δεν γίνεται να βάζεις μόνο ένα γκολ! Ναι, η άμυνα έχει πρόβλημα και δεν είναι μόνο τα στόπερ. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν ήταν μόνο στις όχι καλές τοποθετήσεις των Μήτογλου ή του Χρυσόπουλου. Υπήρχε πρόβλημα στα άκρα και στον άξονα. Οποιος λοιπόν, ισχυρίζεται και μάλιστα με πάθος, ότι η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Πανσερραϊκό επειδή έπαιξε ένα ημίχρονο ο… Χρυσόπουλος (ας αφήσουμε το παιδί στην ησυχία του), τότε συγγνώμη, αλλά υπάρχει έλλειψη γνώσεων. Η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Πανσερραϊκό γιατί ήταν ανίκανη μπροστά να σκοράρει! Όχι να δημιουργήσει. Να σκοράρει! Οι μισές ευκαιρίες να έκανε γκολ η ΑΕΚ το ματς θα μπορούσε να τελειώσει… 5-2! Τέλος συζήτησης. Ότι θέλει στόπερ η ΑΕΚ είναι δεδομένο. Είναι και αριθμητικό το θέμα με τα πολλά ματς που έρχονται, όχι μόνο ποιοτικό. Όμως να ξέρετε πως και στόπερ να έρθει, αν δεν βελτιωθεί ξανά η συνοχή μεταξύ άμυνας και κέντρου, αν τα μπακ δεν μαρκάρουν σωστά κι αν η ομάδα δεν αρχίσει ξανά να είναι πιεστική μπροστά παίζοντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιθετική άμυνα στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου, δεν θα διορθώσει πολλά πράγματα η μεταγραφή κεντρικού αμυντικού. Πάλι δηλαδή ο αντίπαλος θα κάνει φάσεις και πάλι μπορεί να βρίσκει γκολ.

Το θέμα της ΑΕΚ είναι πως δεν σκοράρει τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί και δέχεται γκολ πρώτη! Αυτά ως τώρα και είναι… Αύγουστος.

Αυτό που μου κάνει γενικά εντύπωση είναι πως υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος πολύ επιδερμικά περιμένει στη γωνία μία γκέλα ή κακή εμφάνιση για να βγει με μεγάλη ευκολία να μηδενίσει, να απαιτήσει, να στήσει στον τοίχο πολύ κόσμο μέσα από την ομάδα! Η περσινή σεζόν θαρρώ πως δεν πότισε γνώση κάποια μυαλά. Ίσως γιατί δεν ήθελαν να μάθουν… Ευτυχώς υπάρχει και κόσμος ο οποίος αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα. Ορθώς ασκεί κριτική καλοπροαίρετη, ορθώς εκφράζει την άποψη ότι η ομάδα έχει ανάγκη απόκτηση στόπερ (ενός ακόμη κεντρικού χαφ θα προσθέσω και μπακ, αλλά ας μείνω στον στόπερ), όμως από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει αποδείξει ότι είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα που ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο.

Μεγάλη πικρία η γκέλα με τον Πανσερραϊκό, όμως δεν ήρθε δα και η καταστροφή. Καταστροφή δεν θα έρθει ούτε στο ενδεχόμενο που η ΑΕΚ δεν καταφέρει να περάσει στους ομίλους του ChampionsLeague! Απλως το σημειώνω γιατί μπάλα είναι και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Πάλι, χτυπάω ξύλο, μπορεί να χαθούν τα άχαστα και να μην έρθουν τα γκολ. Θα είναι κρίμα να αποκλειστεί η ΑΕΚ από την Αντβέρπ, όμως όλα γίνονται. Εκτός αυτού θαρρώ πως η ΑΕΚ την Τετάρτη θα κάνει το χρέος της.

Πάντως, αν κάνει το χρέος της και προκριθεί πρέπει να πάρει στόπερ, να φτιάξει τη γενική αμυντική της συνοχή και να βρίσκει γκολ στις ευκαιρίες της. Αν δεν κάνει το χρέος της και αποκλειστεί, μαντέψτε: πάλι πρέπει να πάρει στόπερ, να φτιάξει τη γενική αμυντική της συνοχή και να βρίσκει γκολ στις ευκαιρίες!  Όλα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας και να τα περιμένουμε, με κάποια σενάρια σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα να παραμένουν ίδια. Ολοι όμως πρέπει να ξέρουμε πως να αντιδράμε γενικά σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Να αποβάλλουμε το σκεπτικό ότι η ΑΕΚ έγινε… Μπαρτσελόνα επί ημερών Γκουαρδιόλα όταν κερδίζει. Να αποβάλλουμε το σκεπτικό ότι η ΑΕΚ έγινε… ΑΕΚ επί Καρντόσο και Γιαννίκη, επειδή δεν θα κάνει κάποιες νίκες!

Ο Αλμέιδα δίνει παραδείγματα τόσο μετά από νίκες, όσο και μετά από ήττες στα όσα λέει… Είναι ένα πρότυπο ανθρώπου και επαγγελματία προπονητή που καλό θα είναι να «διαβάζουμε», να μελετούμε και εν τέλει να αφουγκραζόμαστε όσα δωρεάν μαθήματα συμπεριφοράς και ψυχολογίας προσφέρει. Μετά το ματς είχε διάθεση και είπε πολλά. Στη γενική εικόνα κρατάω την ατάκα του ότι στα άσχημα αποτέλεσμα υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα στην ομάδα. Στο αγωνιστικό είναι ξεκάθαρο ότι έχει δει τις αδυναμίες που υπάρχουν και η κουβέντα του «θέλουμε να βάλουμε γκολ… πριν σουτάρουμε», αντικατοπτρίζει πλήρως τη πραγματικότητα. Θα διορθωθεί…

Η τοξικότητα δεν σταματάει

Αυτό που δεν θα διορθωθεί και δεν θα πάψει δυστυχώς να υφίσταται είναι η τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Πρώτο ματς και ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση κατά της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη για ένα… φάουλ (που δεν ήταν) και μία κίτρινη στον Σένγκεφελντ (που διαμαρτυρήθηκε)! Έχουν γίνει τόσα θλιβερά γεγονότα, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη, είχαμε και σύσκεψη στο Μαξίμου με όλους εκεί για να «πατάξουν» (;) την τοξικότητα και την οπαδική βία. Και με το «καλημέρα» ξεκίνησε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Είναι κρίμα! Πραγματικά είναι κρίμα! Κρίμα γιατί όντως συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε την περσινή σεζόν: στο κυνήγι φαντασμάτων και στο επικοινωνιακό παιχνίδι! Κρίνω τώρα αυτή τη στάση του Παναθηναϊκού, όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί ακόμη είναι Αύγουστος και η σεζόν τελειώνει τον Μάιο! Η απάθεια γενικά είναι η καλύτερη απάντηση. Εύχομαι, ειλικρινά το γράφω, τα χέρια των παικτών του Πανσερραϊκού στο ματς με την ΑΕΚ, είναι - δεν είναι πέναλτι, να μην υπάρξουν, μέσα στη σεζόν, σε αντίστοιχο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ή όποια άλλης ομάδας που περιμένει ένα διαιτητικό λάθος για να βγάλει ανακοινώσεις. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα γραφτεί και τι θα ακουστεί. Xαρείτε τον ανταγωνισμό, χαρείτε που το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί και πατάει λίγο καλύτερα στα πόδια του στην Ευρώπη. Χαρείτε την προσπάθεια και το ποδόσφαιρο που προσπαθούν και παίζουν κάποιες ομάδες. Αφήστε τις μικρότητες. Δείξτε το δρόμο της ψυχραιμίας και της ευγενούς άμιλλας και ας μη δυναμιτίζει, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι, το ήδη «άρρωστο» κλίμα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0