Football Talk

ΑΕΚ: Ένα πράγμα χρειάζεται στη Φιλαδέλφεια για να προκριθεί!

ΑΕΚ: Ένα πράγμα χρειάζεται στη Φιλαδέλφεια για να προκριθεί!
Η απλή ποδοσφαιρική ανάγνωση που είχε το ματς στην Αμβέρσα και η ρεβάνς.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το ματς της ΑΕΚ στην Αμβέρσα κόντρα στην Αντβέρπ έχει μία εύκολη ποδοσφαιρική ανάγνωση. Η ήττα με 1-0 έκανε την πρόκριση περίπλοκη, όμως το παιχνίδι της Τρίτης ποδοσφαιρικά αναλύεται εύκολα.

Στη μεγάλη εικόνα του η ΑΕΚ έδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα από την Αντβέρπ. Όμως της έλειπαν κάποια βασικά συστατικά στο παιχνίδι της, που επέτρεψαν στους νταμπλούχους Βελγίου να πάρουν τον αγώνα και να αποκτήσουν ένα μικρό προβάδισμα πρόκρισης.

Ο Αλμέιδα έκανε λογικές αλλαγές στην ενδεκάδα. Και οι αλλαγές του κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν επίσης λογικές. Το πρόβλημα της ΑΕΚ όμως και στην Αμβέρσα, αλλά και όπως φάνηκε κατά διαστήματα και στα παιχνίδια με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι η έλλειψη συγκέντρωσης που έχουν αυτή την περίοδο αρκετοί παίκτες «κλειδιά» σε άμυνα και επίθεση.

Όλα λογικά ακούγονται στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε. Ο Πινέδα για παράδειγμα για τρίτο σερί παιχνίδι δεν ήταν ουσιαστικός και ας έφυγε από τ’ αριστερά, παίζοντας και στον άξονα, αλλά και ως δεξί μπακ στο τέλος. Ο Μουκουντί επίσης, έχει σημεία στον αγώνα που χάνει τη συγκέντρωσή του και ως αμυντικός τα λάθη του φαίνονται περισσότερο. Το ίδιο και ο Σιμάνσκι. Μιλάμε για τρεις παίκτες σε κομβικές θέσεις που δεν είναι σε καλό φεγγάρι.

Στην Αμβέρσα ούτε ο Σιντιμπέ ήταν ουσιαστικός, ο Τσούμπερ πάρα πολύ καλά κλεισμένος, ο Γκατσίνοβιτς επίσης δεν δημιούργησε μπροστά, ενώ ο Άμραμπατ πιο δραστήριος απ’ όλους, αλλά χωρίς ουσία. Η ΑΕΚ ήταν και άτυχη γιατί τραυματίστηκε ο Λιβάι Γκαρσία νωρίς στο ματς και έγινε αλλαγή. Ο Γκαρσία μέχρι το 30’ όπου αντικαταστάθηκε είχε κάνει τρεις τελικές και έδειχνε ικανός να δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα των Βέλγων. Μπήκε ο Πόνσε, ο οποίος φάνηκε στο ντεμπούτο του ότι ακόμη «ψάχνεται» και η ομάδα του Φαν Μπόμελ μάλλον εύκολα, κράτησε το υπέρ της 1-0 όταν έμειναν με 10 παίκτες.

Αυτό που είδαμε δημιουργικά από την ΑΕΚ στην Αμβέρσα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Από πέρυσι σπάνια έχουμε δει την ΑΕΚ τόσο εγκλωβισμένη, να δοκιμάζει με σέντρες να φτιάξει φάσεις. Η Αντβέρπ έκανε ουσιαστικά μία τελική στο ματς και βρήκε γκολ. Η ΑΕΚ χρειάστηκε και βρήκε περισσότερες τελικές και δεν βρήκε δίχτυα. Έτσι «κλείδωσε» το 1-0. Τόσο απλά!

Το θέμα σε αυτό το επίπεδο είναι το εξής: Η ΑΕΚ δεν ήταν κυνική μπροστά και το πλήρωσε. Η Αντβέρπ ήταν κυνική μπροστά και με όπλο την ήρεμη και εξαιρετική αμυντική της λειτουργία κέρδισε.

Στη Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ χρειάζεται ένα πράγμα: Να βρει γκολ! Όχι ένα, δύο χρειάζεται για να προκριθεί στους ομίλους του ChampionsLeague. Θα τα βρει μόνο αν πνευματικά οι παίκτες της είναι ήρεμοι. Ηταν λογικό η ομάδα να βγάλει πνευματική κούραση στην Αμβέρσα, αφού δεν συνηθίζεται γενικά, να καλείται να παίξει δυο μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα σε 68 ώρες, έχοντας και ταξίδι παράλληλα. Την άλλη Τετάρτη στη Φιλαδέλφεια οι παίκτες της πρέπει να είναι ξεκούραστοι και πνευματικά και σωματικά. Και θα είναι, γιατί θεωρείται δεδομένο πως το Σάββατο κόντρα στον Πανσερραϊκό ο Αλμέιδα θα κάνει ολικό ροτέισον.

Αν η ΑΕΚ επιχειρήσει και στη Φιλαδέλφεια να παίζει συνεχώς με σέντρες, αν «πουλάει» μπάλες κι αν επιτρέψει στην Αντβέρπ να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά λαθάκια της (που γίνονται απ’ όλες τις ομάδες σε κάθε αγώνα!), τότε οι Βέλγοι θα περάσουν! Αν η ΑΕΚ βάλει τη μπάλα κάτω και παίξει το παιχνίδι της, με παίκτες «κλειδιά» της να ανεβάζουν απόδοση και να γίνονται πιο ουσιαστικοί, τότε αυτή θα προκριθεί. Απλά πράγματα! Και επειδή καθετί απλό είναι και δύσκολο, στη Φιλαδέλφεια χρειάζεται υπομονή μεγάλη από την ομάδα και την εξέδρα.

Δεν είναι εύκολη η ανατροπή του σκορ. Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο σε αυτό το επίπεδο. Μην πετάμε στα... ουράνια. Σε 27 ματς πέρυσι η Αντβέρπ κράτησε το μηδέν στην άμυνά της και την Τρίτη το κατάφερε και απέναντι στην ΑΕΚ! Δεν είναι τυχαίο αυτό. Δεν είναι ομάδα φόβητρο, θα είναι ποδοσφαιρικό κρίμα να μείνει εκτός ομίλων η ΑΕΚ απ' αυτή την ομάδα, όμως μιλάμε για κανονικό ποδόσφαιρο και στο κανονικό ποδόσφαιρο αν δεν είσαι αυτός που πρέπει τότε θα τιμωρηθείς. Η κανονική ΑΕΚ όμως περνάει…

www.bnsports.gr

 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0