Football Talk

Γκεντουζί, Πέιντσιλ και Λιούμπισιτς: Οι «μοιραίοι» αντίπαλοι που… χάρισαν ιστορικές βραδιές στην Ελλάδα

Γκεντουζί, Πέιντσιλ και Λιούμπισιτς: Οι «μοιραίοι» αντίπαλοι που… χάρισαν ιστορικές βραδιές στην Ελλάδα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες μέρες γιορτάζει μεγάλες εμφανίσεις στην Ευρώπη και αναμετρήσεις που θα μείνουν στην ιστορία. Μπορεί στον αγωνιστικό χώρο οι ομάδες μας να άξιζαν κάθε μία από αυτές τις προκρίσεις, όμως υπήρχαν κάποιοι αντίπαλοι που έβαλαν και το δικό τους… χεράκι (κυριολεκτικά).  

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται πως είναι ο μήνας των προκρίσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συνεχίζουν ακάθεκτοι το ευρωπαϊκό τους ταξίδι προς τους ομίλους της εκάστοτε διοργάνωσης. Μόνο ο Άρης δεν κατάφερε να περάσει το «εμπόδιο» της Ντιναμό Κιέβου, παρά την εξαιρετική παρουσία του και στις δύο αναμετρήσεις με τους Ουκρανούς.

Αυτές τις μέρες έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για τα κατορθώματα τόσο των ομάδων, όσο και των Ελλήνων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναμετρήσεις αυτές (Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Γαλανόπουλος). Βέβαια υπήρχε πάντα ένας «μοιραίος» από το αντίπαλο…. στρατόπεδο που έκανε το έργο της κάθε ομάδας λίγο έως και πολύ πιο εύκολο.

Η πρώτη σπουδαία πρόκριση του καλοκαιριού ανήκει στον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» αγωνίστηκε στο κατάμεστο Βελοντρόμ απέναντι στην μεγάλη Μαρσέιγ, μετά το 1-0 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το παιχνίδι εξ αρχής φάνηκε να «στραβώνει» με το γρήγορο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ ενώ το ημίχρονο έληξε στο 2-0. Ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές στο δεύτερο μισό, αλλά η κίνηση «ματ» έγινε από τον Μαρσελίνιο στο 69ο λεπτό όταν και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ματέο Γκεντουζί.

Η ποιότητα του 24χρονου Γάλλου χαφ είναι δεδομένη, η 15η Αυγούστου όμως δεν ήταν... η μέρα του. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκεντουζί έκανε χέρι μέσα στην περιοχή και έδωσε την ευκαιρία στον Ιωννίδη να στείλει το ματς στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι. Το κακό του βράδυ όμως δεν τελείωσε εκεί καθώς στην… ρώσικη ρουλέτα ο Γάλλος αστόχησε στην δική του εκτέλεση και με το 5 στα 5 των «πράσινων» η πρόκριση στα play off του Champions League πήγε στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς.

Σειρά πήρε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Γκενκ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στο Βέλγιο με το υπέρ τους 1-0 από το Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά ήξεραν πως κατά διαστήματα θα «υποφέρουν» στην έδρα του αντιπάλου, όπως και έγινε. Η φάση που άλλαξε την δυναμική όλης της αναμέτρησης ήταν στο 65ο λεπτό όταν ο Πέιντσιλ σε μία αψυχολόγητη ενέργεια, κλώτσησε τον Κίνι και σαφώς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες.

Το μειονέκτημα αυτό εν τέλει το εκμεταλλεύτηκε στο τέλος ο Αλεξανδρόπουλος και με το πρώτο του γκολ στα κόκκινα «χάρισε» στον Ολυμπιακό την πρόκριση για τα play off του Europa League.

Τελευταία και πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή επιτυχία, ήταν της ΑΕΚ απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά την εκτός έδρας νίκη με 2-1, πολλοί πίστευαν πως μέσα στην «καυτή» OPAP Arena οι Κροάτες δεν θα είχαν καμία… ελπίδα. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική καθώς μέχρι και το 90+2’ ο φωτεινός πίνακας στην Νέα Φιλαδέλφεια έδειχνε 2-0, σκορ πρόκρισης για την Ντιναμό. Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ένας εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης αλλά μέσα σε τρία λεπτά… γκρέμισε ότι έχτιζε η ομάδα τους σε ολόκληρο το 90λεπτο.

Στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων έχασε τον Αραούχο στα μαρκαρίσματα, με  αποτέλεσμα ο Αργεντινός να κάνει το 2-1 τρελαίνοντας τον κόσμο στις κερκίδες. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 90+5’ έκανε χέρι μέσα στην περιοχή δίνοντας μοναδική ευκαιρία στην «Ένωση» για μία ανεπανάληπτη πρόκριση. Μπορεί ο Γκαρσία να μην νίκησε τον Λιβάκοβιτς αλλά ο συμπατριώτης του, Βίντα τα κατάφερε στο ριμπάουντ και έκανε το 2-2 ολοκληρώνοντας ένα… θαύμα.

Τιμητική αναφορά και στον Οφόε που με πέναλτι πάνω στον Κωσταντέλια μέσα στην Τούμπα άνοιξε τον δρόμο του ΠΑΟΚ και για την δική του σπουδαία πρόκριση με τελικό σκορ 3-0 απέναντι στην Χάιντουκ. Βέβαια πόσο εύκολο είναι να σταματήσει κανείς, με κανονικό τρόπο τον Κωσταντέλια;

Σίγουρα οι προκρίσεις αυτές ήταν έργο των ελληνικών ομάδων και του ορθολογικού πλάνου που είχαν σχεδιάσει και εκτελέσει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά η συμβολή των «μοιραίων» αντιπάλων ήταν καθοριστική.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0