Football Talk

Αυτή η ΑΕΚ δεν συμβιβάζεται με τίποτα! Αυτή η ομάδα όλα τα μπορεί…

Αυτή η ΑΕΚ δεν συμβιβάζεται με τίποτα! Αυτή η ομάδα όλα τα μπορεί…

Η ΑΕΚ το βράδυ του Σαββάτου (19/08) δεν κέρδισε απλά μία πρόκριση απέναντι σε έναν σπουδαίο, αγωνιστικά, αντίπαλο – Απέδειξε ότι είναι ικανή να πετύχει πολλά περισσότερα απ’ όσα και η ίδια μπορεί να πιστεύει.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τι νύχτα κι αυτή… Πάντα νομίζεις ότι τα έχεις ζήσει όλα. Νομίζεις… Και πάντα έρχεται κάτι δυνατό να συμβεί για να σου ανατρέψει αυτή τη σιγουριά. Γι’ αυτό και τα σενάρια που γράφει αυτή η ζωή, είναι πέρα από κάθε φαντασία. Γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο είναι υπέροχο να υπάρχει στη ζωή μας… Αυτό το ποδόσφαιρο, όμως. Όχι τα… μαχαίρια, το μίσος, η βίαιη αντιπαλότητα. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο… Είναι κοινωνικό πρόβλημα!

Το βράδυ της 19ης Αυγούστου του 2023 απέκτησε για την ΑΕΚ ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή της ιστορία. Χωρίς να κάτσεις να σκεφτείς πολλά – πολλά αυτή η πρόκριση επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπως ήρθε, μπαίνει δίπλα στην πρόκριση επί της ΚΠΡ, την ανατροπή στο Μπερναμπέου με τη Ρεάλ, την πρόκριση επί της Ρέιντζερς, την πρόκριση επί της Σπάρτακ Μόσχας. Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ, όμως τα αυτά τα ματς είναι που λες ότι «κλειδώνουν» στο μυαλό.

Ε, λοιπόν, τα όσα έγιναν στο ΑΕΚΝτιναμό Ζάγκρεμπ και στους δυο αγώνες και μετά τα όσα τραγικά είχαν προηγηθεί, θα μνημονεύονται για πάντα… Μαζί με τον Μιχάλη!

Πριν τον αγώνα στους γύρω δρόμους της Φιλαδέλφειας ένιωθες ότι το κλίμα ήταν βαρύ. Δεν υπάρχει, λογικός, άνθρωπος που να μην έχει επηρεαστεί από τη δολοφονία του Μιχάλη. Και μέσα στο γήπεδο, ο κόσμος να φοράει μαύρα, τα μάτια να καρφώνονται στο πανό με τη φωτογραφία του Μιχάλη και το μυαλό να είναι στην οικογένειά του που βρισκόταν στις εξέδρες. Ψυχολογία καλή δεν υπήρχε. Και πώς να υπάρχει;

Κι όμως εκεί που έδειχνε το βράδυ να δυσκολεύει και η πρόκριση να χάνεται, ήρθε αυτό το επικό τελευταίο 10λεπτο. Αυτό που λες ότι το σύμπαν συνωμοτεί γιατί θέλει να σε κάνει να χαρείς λίγο μέσα στο πένθος σου. Που μια… ανώτερη δύναμη σε σπρώχνει μπροστά και σε οδηγεί ψηλά!

Όλα έγιναν όπως έπρεπε. Διπλό μέσα στο Ζάγκρεμπ με τον Γαλανόπουλο να στέλνει το μήνυμα με υψωμένη γροθιά και τα δυο γκολ στο φινάλε στη Φιλαδέλφεια.

Το ένα από τον Σέρχιο που γύρισε σε χρόνο ρεκόρ μετά από τόσο σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και το δεύτερο από έναν Κροάτη, τον Βίντα. Ακόμα και το χαμένο πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία. Η μπάλα στήθηκε στην άσπρη βούλα, οι περισσότεροι έβγαλαν τα κινητά τους να απαθανατίσουν τη στιγμή, ο τρομερός Λιβάκοβιτς το πιάνει και μετά η καρφωτή κεφαλιά του Ντομαγκόι. Ολες αυτές οι εναλλαγές συναισθημάτων καταγράφηκαν εκτός από το μυαλό και από την τεχνολογία. Δεν θα χαθούν ποτέ αυτές οι στιγμές. Αν το 2-2 γινόταν σε κανονική ροή αγώνα λίγοι θα το… έπιαναν με το φακό τους. Τώρα όλα θα μείνουν και στο αρχείο των κινητών!

Η ψυχραιμία, η απόδοση και το εκπληκτικό τέλος

Το ματς από πριν δεν ήταν εύκολο. Πολύς κόσμος μπορεί να είχε ξεγελαστεί από τη νίκη της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ και το πώς τελείωσε εκεί μέσα το παιχνίδι, περιμένοντας μία εύκολη πρόκριση.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει παίκτες με σπουδαίο ταλέντο. Θα τους δούμε στο μέλλον να κάνουν μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη. Είναι μία έτοιμη ομάδα, έχοντας δώσει και περισσότερα επίσημα παιχνίδια ως τώρα από την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ από την άλλη δεδομένα δεν έχει όλους τους παίκτες της σε καλή φόρμα. Ο Πινέδα για παράδειγμα και στο δεύτερο ματς δεν ήταν ουσιαστικός. Δεν είναι σε καλή περίοδο, αλλά θα επιστρέψει σύντομα. Ο Μουκουντί δεν ήταν συγκεντρωμένος. Υπήρξαν κι άλλοι, σε όχι καλή βραδιά. Όλα αυτά δείχνουν ακόμη περισσότερο την εκπληκτική ομαδική δουλειά του Αλμέιδα και των συνεργατών του και πόσο μεγάλη ήταν η πρόκριση για την ΑΕΚ. Όταν δεν έχεις αρκετούς παίκτες σου σε καλό βράδυ και καταφέρνεις να γυρίσεις ξανά ματς απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο, σίγουρα κάτι καλό έχεις δημιουργήσει.

Το ματς στο πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο σε κατοχή, ευκαιρίες και γενική εικόνα. Έβλεπες όμως τους Κροάτες πόσο επικίνδυνοι είναι με τη μπάλα στα πόδια. Κάνει ο Άμραμπατ ένα αχρείαστο φάουλ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και έρχεται το 0-1 από τον στόπερ, που είχε ανέβει λόγω του στημένου. Λάθος και του Μουκουντί στη φάση, καθώς αντί να έχει στο μυαλό του να κόψει τον Σούταλο, είχε να σηκώσει το χέρι του ζητώντας οφσαιντ! Η συγκέντρωση που, λέγαμε, πως δεν είχε. Στην επανάληψη μπήκε καλά ξανά η ΑΕΚ, όμως στην πρώτη τους ευκαιρία οι Κροάτες έκαναν το 0-2. Ξανά λάθος αντίδραση του Μουκουντί, αλλά και του άξονα. Και εκεί έχει θέμα η ΑΕΚ ως τώρα σε κάποια σημεία του αγώνα, λόγω έλλειψης ρυθμού: στον άξονα. Θα φτιαχτούν αυτά. Παρεμπιπτόντως τι παικτάρα κι αυτός ο Λιούμπισιτς – καλά να είναι βέβαια το παιδί που έκανε το χέρι στο τέλος!

Μετά έρχονται οι αλλαγές του Αλμέιδα. Εκεί ήταν το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ σε σχέση με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στα δυο παιχνίδια. Ήρθαν από τον πάγκο παίκτες ποιοτικοί, ξεκούραστοι και μπήκαν με ορμή, αλλάζοντας τον αγώνα. Ο Μπίτσκαν δεν είχε τόσα όπλα στον πάγκο του.  Ο Γκατσίνοβιτς έκανε σπουδαία πράγματα από αριστερά. Όμως «κλειδί» για την ΑΕΚ ήταν και σε αυτό το ματς η απόδοση των Γαλανόπουλου και Μάνταλου. Και οι δυο έκαναν εκπληκτικό παιχνίδι, όπως και στο Ζάγκρεμπ.

Βοήθησε η εξέδρα, δεν συμβιβάστηκε η ομάδα

Τρελή πίεση της ΑΕΚ στο τέλος και 1-2 με τον Αραούχο. Και η ομάδα δεν συμβιβάστηκε με το γκολ στο 92’ που έδινε παράταση. Τρία λεπτά είχε ακόμα καθυστερήσεις! Η ΑΕΚ συνέχισε με ορμή, πίστη και πάθος και βρήκε και το δεύτερο γκολ στο χρόνο που απέμεινε. Λίγες ομάδες θα το έκαναν. Όλα παίζουν ρόλο και ρόλο σε αυτό έπαιξε ότι δεν υπήρξε διακοπή μετά το τέρμα του Σέρχιο, όπου δεδομένα θα υπήρχε αν υπήρχαν καπνογόνα. Είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ να μην κόβεται ο ρυθμός της μετά από κάθε γκολ. Μπράβο στον κόσμο γενικά για τη στάση του σε όλα. Κάπως έτσι γράφτηκε λοιπόν, μία μεγάλη πρόκριση.

Η επόμενη ημέρα…

Επειδή όλα κρίθηκαν στο τέλος και όλα πήγαν καλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε γενικά, τώρα στη χαρά μας. Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Η ΑΕΚ έχει και μέταλλο πλέον και πολλά πράγματα στο DNAτης για να προσφέρει μεγάλες βραδιές όπως η τελευταία. Θα έρθουν όμως και δύσκολα βράδια. Το επίπεδο στην Ευρώπη είναι υψηλό. Η ΑΕΚ το ακολουθεί, όμως όλα μπορούν να ανατραπούν από μία στιγμή στην άλλη. Δεν θα έκανα κουβέντα για τα μεταγραφικά, όμως έχουμε ματς γρήγορα μπροστά μας και ακούγονται διάφορα. Ετσι θα πάμε και στα δυο ματς με την Αντβέρπ. Και αυτό το ρόστερ έχει αποδείξει ότι μπορεί. Προσωπική μου επιθυμία καθαρά, που λίγη σημασία έχει, είναι πως η ΑΕΚ έχει ανάγκη από έναν στόπερ ακόμα, ένα παίκτη στο κέντρο να παίζει και στο «6» και στο «8» και ίσως και κάτι επιπλέον στα άκρα της άμυνας για μεγαλύτερη αναβάθμιση. Δεν μπορούν, όμως, να γίνουν όλα σε ένα καλοκαίρι και σε αυτά παιδιά υπάρχει εμπιστοσύνη. Η ΑΕΚ έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου έναν χρόνο τώρα. Θα κατανοήσω, με απλά λόγια, οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για τις μεταγραφές ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Εμπιστοσύνη στον Ματίας… Φύγαμε για Αμβέρσα. Υπάρχει κούραση και ψυχική και σωματική από την προσπάθεια κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Πρέπει, όμως, να μάθει να ζει η ΑΕΚ και με αυτή την κούραση από τα συνεχόμενα ματς που κρίνουν πολλά. Και αυτή η ΑΕΚ όλα τα μπορεί… Πολλά περισσότερα απ’ όσα και η ίδια μπορεί να πιστεύει…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0