Football Talk

Από τον Φράνσις στον Καϊσέδο, μισός αιώνας δρόμος και… 114 εκατομμύρια!

Από τον Φράνσις στον Καϊσέδο, μισός αιώνας δρόμος και… 114 εκατομμύρια!

Το 1979, ο Τρέβορ Φράνσις γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που κοστίζει ένα εκατομμύριο. Ακριβώς 44 χρόνια μετά, το απόλυτο ρεκόρ ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια και το θέτει ο Μόισες Καϊσέδο. Μάλλον, αρκεί μισός αιώνας για να αλλάξει το ποδόσφαιρο.

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στις μεταγραφές ανά εποχή; Είναι τεράστια. Τα ποσά είναι πραγματικά τεράστια. Και δεν χρειαζόταν η μετακίνηση του Ντέκλαν Ράις από τη Γουέστ Χαμ στην Άρσεναλ ή αυτή του Μόισες Καϊσέδο από την Μπράιτον στην Τσέλσι, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο πολύ έχουν διαφοροποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα εν έτει 2023.

Όσοι έχουν προλάβει διαφορετικού τύπου κινήσεις, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, είναι θεμιτό να μην μπορούν να αντιληφθούν την λογική που διέπει σήμερα το ποδόσφαιρο.

Τότε που οι ομάδες διαπραγματεύονταν διαφορετικά και τότε που ο «δικός» μας, Γιώργος Σαμαράς ταξίδευε για το Μάντσεστερ και αποτελούσε την ακριβότερη προσθήκη της Σίτι, στην «γραμμή κρούσης», μετά τον Ανελκά και τον Ρόμπι Φάουλερ.

Ή και πιο παλιά. Πότε άλλωστε έγινε η πρώτη μεταγραφή 100.000 λιρών και ποτέ η λέξη «εκατομμύριο» μπήκε στην συζήτηση και κατέληξε να προσδιορίζεται από τριψήφια ποσά;

H αρχή έγινε το 1895, όταν η Μίντλεσμπρο πλήρωσε 1000 λίρες για να αποκτήσει τον Αλφ Κόμον από τη Σάντερλαντ και η συνέχεια δόθηκε 70 χρόνια μετά, με τον Τζίμι Γκριβς να κοστολογείται με 100.000 λίρες και να παίρνει μεταγραφή στην Τότεναμ, από την Μίλαν.  Για εκείνη την εποχή, αυτά τα ποσά ήταν «εξωφρενικά», προτού φυσικά μπει στην ίδια «μοίρα» το… εκατομμύριο.

Πρώτη μεταγραφή που συνοδεύεται από έξι μηδενικά είναι αυτή του Τρέβορ Φράνσις από την Μπέρμιγχαμ στη Νότιγχαμ, με τον σπουδαίο παίκτη να κάνει… απόσβεση σκοράροντας με κεφαλιά το γκολ με το οποίο η Φόρεστ πήρε το Κύπελλο πρωταθλητριών το 1979 στο Μόναχο απέναντι στην Μάλμε.

Εν συνεχεία, ο Άλαν Σίρερ εγινε ο πρώτος που μεταβαίνει στη Νιούκαστλ από την Μπάκμπερν, το 1996, «αγγίζοντας» τα 15 εκατομμύρια λίρες.

Τρία χρόνια μετά ήταν η σειρά του Ρίο Φέρντιναντ να αφήσει την Λιντς για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 29.500.000 λιρών, για να έρθει ο Γκάρεθ Μπέιλ και να ανεβάσει τον πήχη στα 85 εκατομμύρια από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Τότεναμ το 2013.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Γκρίλις. Τον νέο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι. Έναν επιτελικό μέσο που κόστισε 100 εκατομμύρια λίρες και αποτέλεσε «ρεκόρ» στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τον Άγγλο να σηματοδοτεί την ακριβότερη μεταγραφή που έγινε ποτέ και αντιστοίχως την πιο δαπανηρή πώληση στην ιστορία της Άστον Βίλα και όχι μόνο.

Στο παρελθόν η Μάντσεστερ Σίτι πήρε πανάκριβους παίκτες όπως ο Ρόντνει Μαρς από την ΚΠΡ το 1972 και ο Στιβ Ντάλει από τη Γουλβς το 1981, που ήταν ρεκόρ για την εποχή, αλλά και οι δυο απέτυχαν παταγωδώς, όπως και η πρώτη πανάκριβη μεταγραφή των Αράβων, ο Ρομπίνιο το 2008.

Ήρθε λοιπόν ο Γκρίλις και άπαντες θεωρούσαμε πως τα 100.000.000 δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Εν τέλει, ήταν απλώς υπόθεση μίας διετίας. Ο Ντέκλαν Ράις «έγραψε» ιστορία ως αρχηγός της Γουέστ Χαμ πέρυσι, με την κατάκτηση του Europa Conference League και κόστισε 110.000.000 στην Άρσεναλ, για να έρθει η Μπράιτον και να «ακυρώσει» το ρεκόρ.

Τι έκανε; Είχε θέσει ως ορόσημο τα 100 εκατομμύρια, προκειμένου να παραχωρήσει οπουδήποτε τον Καϊσέδο. Αντιλήφθηκε όμως άμεσα πως μπορεί να βγάλει περισσότερα. Ανέβασε τον πήχη, έκανε αποδεκτή μία πρόταση της Λίβερπουλ, έναντι 111 εκατομμυρίων και στη συνέχεια ήρθε η Τσέλσι για να ανεβάσει την προσφορά στα 115 εκατομμύρια.

Το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός. Σήμερα ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω,  το 1979, μόνο δύο ποδοσφαιριστές σε ολόκληρο τον πλανήτη είχαν κοστίσει ανάλογα εξωφρενικά (για την εποχή) χρήματα: ο Γιόχαν Κρόιφ – το 1973 – με 1.000.000 δολάρια είχε πάει από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα και ο Μπέπε Σαβόλντι– το 1975 – με 1,2 εκατομμύρια δολάρια είχε αφήσει την Μπολόνια για να μετακινηθεί στη Νάπολι.

Ωστόσο, η περίπτωση του Φράνσις ήταν αυτή που συγκλόνισε, διότι τότε στην Αγγλία το ρεκόρ ήταν μόλις 516.000 λίρες! Μαζί με διάφορα μπόνους, η Νότιγχαμ Φόρεστ πλήρωσε στην Μπέρμιγχαμ 1,2 εκατομμύρια λίρες για εκείνον τον 24χρονο.

Αυτό σήμερα φαντάζει… απίθανο. Ο Μόισες Καϊσέδο όμως, ακόμη και αν αυτό είναι το τελευταίο που έχει στο μυαλό του, κατέρριψε κάθε ρεκόρ, 44 χρόνια μετά τον Τρέβορ Φράνσις.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0