Football Talk

Χάρι Κέιν: Φεύγει γεμάτος διακρίσεις ψάχνοντας να γίνει πρωταθλητής!

Χάρι Κέιν: Φεύγει γεμάτος διακρίσεις ψάχνοντας να γίνει πρωταθλητής!

Είναι οριστικό· ο Χάρι Κέιν στην Μπάγερν Μονάχου! Φήμες έκαναν καιρό τώρα τον γύρο του κόσμου με την είδηση να μην προκαλεί ιδιαίτερο σοκ σε κανέναν. Στην Αγγλία έχει σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τώρα κυνηγάει απλώς ένα πρωτάθλημα. Θα τα καταφέρει σηκώνοντας το βάρος της φανέλας με το No.9;

Αποτελεί πλέον θρύλο για την Τότεναμ, αφού επί 14 χρόνια υπήρξε πιστός «στρατιώτης» της. Μπορεί να μεσολάβησαν κάποιοι δανεισμοί στην αρχή της καριέρας του, όμως η ομάδα σύντομα κατάλαβε τι παίκτη – διαμάντι κρατούσε στα χέρια της.

Δυστυχώς, ποτέ δεν κατάφερε να αναδυχθεί πρωταθλητής με την ομάδα που διάλεξε να πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Δημιούργησε όμως, έναν θρύλο γύρω από τον εαυτό του χάρη στα προσωπικά ρεκόρ που κατέρριπτε όσο αγωνιζόταν στην Premier League. Λίγα πάντως δεν τα λες!

Ο κορυφαίος goalscorer της Τότεναμ στην ιστορία της ομάδας

Όπως και να το κάνουμε, 14 χρόνια φτάνουν και περισσεύουν για να σκοράρεις όσα γκολ θέλει η ψυχή σου. Όντας παράλληλα ένας ταλαντούχος επιθετικός, η συνταγή της επιτυχίας ήταν σίγουρη! Με το 267ο γκολ έναντι στην Μάντσεστερ Σίτι τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τον αείμνηστο Τζέιμς Γκριβς και έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα 141 χρόνια της. Ένα ρεκόρ μάλιστα, το οποίο άλλαξε χέρια μετά από 50 χρόνια!

Ήταν επίσης, το 200ο του γκολ στην καρίερα του στην Premier League, όντας ο μοναδικός παίκτης μαζί με τους Άλαν Σίρερ και τον Γουέιν Ρούνεϊ που κατακτά αυτό το επίτευγμα.

Δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ο Κέιν έχει τα περισσότερα γκολ για την Τότεναμ στην Premier League με 213 σε 317 συμμετοχές· προκάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Τέντι Σέρινγκχαμ με 97 μόλις τέρματα.

Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκεται στα 45 γκολ, με τον Σον Χιουνγκ-Μιν να πλησιάζει στα 24 γκολ.

Και στα εκτός έδρας παιχνίδια δηλώνει κυρίαρχος

Κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε εκτός έδρας παιχνίδια με την φανέλα των «σπιρουνιών». Τον Μάρτιο του 2022, στο ματς κόντρα στην Μπράιτον, πετυχαίνει το 95ο εκτός έδρας γκολ και ξεπερνά τον Γουέιν Ρούνεϊ και με περίπου 100 εμφανίσεις λιγότερες. Τι να πει κανείς για αυτό το «πολυβόλο»;

Εννοείται πως έχει και συνέχεια. Τον Οκτώβρη του 2022 έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε πάνω από 100 και εντός και εκτός έδρας γκολ στο πρωτάθλημα, μέσα στο «σπίτι» της Άρσεναλ κιόλας. Ειλικρινά τα λόγια περισσεύουν και δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά.

Ένα ημερολογιακό έτος είναι αρκετό για να κάνει τα μαγικά του

Συνήθως μετράμε τα γκολ ανά σεζόν. Σε κάποιες όμως, περιπτώσεις όπου αυτά υπερχειλίζουν αξίζει να γίνει ειδική μνεία σε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος.

Το 2017 ήταν η χρονιά του με 39 γκολ. Ακούγονται λίγα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρωτάθλημα κράτησε 10 μήνες και τον Αύγουστο δεν αγωνίστηκε καθόλου. Ξεπέρασε έτσι, τον Άλαν Σίρερ, ο οποίος είχε σκοράρει 36 γκολ για λογαριασμό των Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1995.

Παίκτης του Μήνα μία φορά μόνο δεν είναι αρκετή

Το βραβείο «Παίκτης του Μήνα» της Premier League δεν είναι και το πιο φαντεζί, όμως για όσους αγωνίζονται στο πρωτάθλημα δηλώνει την ποιότητα και την κυριαρχία τους.

Συνολικά εφτά φορές έγινε κάτοχος του βραβείου· τον Ιανουάριο 2015, τον Φεβρουάριο 2015, τον Μάρτιο 2016, τον Φεβρουάριο 2017, τον Σεπτέμβριο 2017, τον Δεκέμβριο 2017 και τον Μάρτιο 2022. Με το τελευταίο βραβείο μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Σέρχιο Αγκουέρο.

Περισσότερα γκολ σε έναν μόνο σύλλογο

Μα φυσικά και θα είχε τα περισσότερα γκολ σε μια ομάδα. Στο ματς κόντρα στην Γουλβς σκοράρει το 184ο γκολ, αφήνοντας πίσω τον Σέρχιο Αγκουέρο με τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει παίκτης σε έναν σύλλογο στην ιστορία της Premier League. Τελείωσε τη σεζόν με 30 γκολ, με αποτέλεσμα να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που έχει πετύχει πάνω από 200 γκολ για μια ομάδα· συγκεκριμένα 213!

Καλό το ημερολογιακό έτος, αλλά και σε μια σεζόν δεν πάει πίσω

Μέσα σε μία σεζόν σκόραρε σε 26 αγώνες. Παρόλα αυτά τερμάτισε δεύτερος, πίσω από το «φαινόμενο» ‘Ερλινγκ Χάλαντ, στα charts των σκορ. Στενάχωρο, καθώς βρήκε 30+ τέρματα στην Premier League και δεν κέρδισε το «Χρυσό Παπούτσι».

Και στις κεφαλιές πρώτος

Το 2023 κατέρριψε το ρεκόρ του Ντάνκαν Φέργκιουσον (1997/98) για τα περισσότερα γκολ με κεφαλιά. Τότε ο αριθμός των εννέα φαινόταν ακαττάριπτος, όμως ο Άγγλος διεθνής με 10+ κεφαλιές έκλεψε την πρωτιά.

Η κεφαλιά του απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας τον κατέστησε τον πρώτο παίκτη που πετυχαίνει 40+ γκολ με το κεφάλι και το καλό του πόδι, γεγονός που αποτυπώνει πόσο ευέλικτος είναι και πόσο ολοκληρωμένα είναι τα φινιρίσματά του. Ένας πραγματικός «μαέστρος»!

Κάποια ρεκόρ μπαίνουν σε... παύση μέχρι νεωτέρας

Ένα ρεκόρ που όλοι περίμεναν πως θα σπάσει ο Χάρι Κέιν ήταν εκείνο του all-time κορυφαίου σκόρερ στον θεσμό της Premier League. Προς το παρόν ο Άλαν Σίρερ κατακτά την πρώτη θέση με 47 γκολ, με τον ίδιο μάλιστα να αστειεύεται πως ήρθε η ώρα του να... φεύγει!

 

Αναγκαστικά το εν λόγω ρεκόρ μπαίνει σε παύση μέχρι τουλάχιστον να αποφασίσει πως κάποια στιγμή θέλει να επιστρέψει στην Αγγλία. Προς το παρόν, πιο πιθανός διάδοχος του Σίρερ φαίνεται να είναι ο Χάλαντ, με τον Νορβηγό να έχει ήδη σκοράρει 36 γκολ με 35 εμφανίσεις σε μια μόνο σεζόν.

Ακόμη ένα ρεκόρ που, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει ανεκπλήρωτο είναι εκείνο για τα περισσότερα «Χρυσά Παπούτσια». Με τρία στην κατοχή του έρχεται δεύτερος πίσω από τον Τιέρι Ανρί.

Είναι απίστευτη η πορεία του και τα όσα έχει καταφέρει, ενώ παραμένει ταπεινός για τα κατορθώματά του. Δεν γίνεται να μην τον αγαπήσεις έστω και λίγο. Δεν γίνεται και να μην τον υποστηρίξεις στο νέο του εγχείρημα.

Τα προσωπικά επιτεύγματα καλά είναι και σε γεμίζουν περηφάνεια. Όμως, δεν συγκρίνονται με την γλύκα ενός πρωταθλήματος και αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει με την μεταγραφή του στους «Βαυαρούς».

Θα είναι το νέο Νο.9, μια φανέλα με βαρύ καθήκον. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι το γνωρίζει καλά, μιας και ως το προηγούμενο ονειρικό εννιάρι της Μπάγερν έκανε «παπάδες».

Καθόλη τη καριέρα του στους «Βαυαρούς», ο Πολωνός πραγματοποίησε 375 συμμετοχές σκοράροντας συνολικά 344 γκολ. Επιπλέον, 54 ασίστ ανήκουν στο δυναμικό του, ενώ 19 είναι τα τρόπαια που έχει κερδίσει· 9 τίλτους Bundesliga, 3 κύπελλα DFB-Pokal, 5 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 1 Champions League, 1 Σούπερ Καπ και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.

 

Οι αριθμοί φαίνονται απροσπέραστοι και ο Κέιν έχει μεγάλα παπούτσια να «γεμίσει». Έχει δείξει παρόλα αυτά πως τίποτα δεν μπαίνει εμπόδιο μεταξύ αυτού και της επιτυχίας. Μπορεί να μην αγγίξει ποτέ τους αριθμούς Πολωνού σουπερστάρ, όμως δεν χωράει αμφιβολία πως θα δώσει αρκετή από την αίγλη του στην ομάδα του Τούχελ.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0