Football Talk

Μέγκαν Ραπίνο: Ένας χαμένος αγώνας αλλά χιλιάδες κερδισμένοι εκτός γηπέδων, υπέρ της ισότητας και κατά των διακρίσεων (video)

Μέγκαν Ραπίνο: Ένας χαμένος αγώνας αλλά χιλιάδες κερδισμένοι εκτός γηπέδων, υπέρ της ισότητας και κατά των διακρίσεων (video)

Ο σκληρός αποκλεισμός των ΗΠΑ και το άστοχο πέναλτι της Μέγκαν Ραπίνο μπορεί να έβαλαν άδοξο τέλος στη διεθνή της καριέρα, όμως ο χαμένος αυτός αγώνας δεν μπορεί να επισκιάσει τους αμέτρητους που η 38χρονη αρχηγός έχει δώσει εκτός γηπέδων για την ισότητα και τα ίσα δικαιώματα.

Το χαμένο πέναλτι απέναντι στη Σουηδία ήταν κάθε τι άλλο παρά ο ιδανικός τρόπος για να κλείσει η διεθνής καριέρα της Μέγκαν Ραπίνο

Η αθλήτρια, η φεμινίστρια, η ακτιβίστρια Μέγκαν αποχαιρέτησε μαζί με τις συμπαίκτριές της το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από μία ταπεινωτική ήττα την οποία οι Αμερικανίδες δεν θα ήθελαν καν να φαντάζονται. 

Η 38χρονη φορ πήγε στην άσπρη βούλα για να εκτελέσει το κρίσιμο πέναλτι ούσα η πιό εύστοχη στην ομάδα. Ούτε η ίδια δεν θυμόταν από πότε είχε να αστοχήσει και όπως δήλωσε μετά το ματς, είναι κάτι σαν αστείο το να μην βρίσκεις στόχο από τα 11 μέτρα σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης. 

Τραγική ειρωνεία το ότι το 2019 εκείνη είχε βρει στόχο οδηγώντας τις Αμερικανίδες στην κατάκτηση του τροπαίου.

Είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξει ευκαιρία για να εξιλεωθεί μιάς και είχε ήδη ανακοινώσει πως το Μουντιάλ του 2023 θα ήταν το τελευταίο της καριέρας της, ωστόσο η Μέγκαν Ραπίνο δεν αποχαιρετά ετσι. Αφήνει πίσω της μία μεγάλη “κληρονομιά”. 

Μία από τις πραγματικές infuencers, που χρησιμοποίησε τη δημοφιλία και το βήμα που έχει ως δημόσιο πρόσωπο για να μιλήσει για ισότητα δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η μαχητικότητά της τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων είναι υποδειγματική. 

Υπήρξε μία από τις πρώτες παίκτριες που δήλωσαν ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλη και με κάθε ευκαιρία έκανε λόγο για το πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Χαρακτηριστική στιγμή στην ακτιβιστική της δράση ήταν οι δηλώσεις που έκανε το 2019 μετά το ματς των ΗΠΑ κόντρα στη Γαλλία, με την ίδια να λέει κάτι το οποίο έγινε σύνθημα: Go gays!

Μία εικόνα που είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου ήταν αυτή της Ραπίνο να γονατίζει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ είχε συγκλονίσει όλη την υφήλιο και η αρχηγός της εθνικής ομάδας θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας συμπαραστεκόμενη στον Κόλιν Κόπερνικ που είχε πρώτος διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο για τη φρικτή αυτή δολοφονία. 

Όπως η ίδια είπε σε podcast λίγους μήνες μετά το γεγονός, πολλές συμπαίκτριές της δεν συμφώνησαν με την κίνηση αυτή επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο. 

megannnnn.jpg

Μία από τις ύψιστες τιμές που μπορεί να έχει ένας Αμερικανός πολίτης είναι το να λάβει το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Η Μέγκαν Ραπίνο το άξιζε και το πήρε το 2022 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών

megan.jpg

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η 38χρονη αρχηγός των ΗΠΑ, μετά από δικαστικούς αγώνες που διήρκεσαν χρόνια κατάφερε με τη δράση της να εξασφαλίσει την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών της Εθνικής ομάδας! Αυτό δεν είναι απλώς τεράστιο ως κατόρθωμα αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραμένει ακόμα κάτι ανήκουστο. 

Η Αμερικανίδα επιθετικός πολλές φορές γινόταν viral και για το χρώμα των μαλλιων της το οποίο κατά καιρούς άλλαζε με το ροζ να είναι το πιό χαρακτηριστικό από όλα όσα έχει δοκιμάσει. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες αθλήτριες της γενιάς της που έχει αφήσει το στίγμα της στον αθλητισμό εν γένει. 

Ένα χαμένο πέναλτι μετά από τόσα εύστοχα και ύστερα από αναρίθμητα γκολ σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό ώστε να καταρρίψει το μύθο “Ραπίν﨔. Η Μέγκαν σίγουρα θα λείψει από τα γήπεδα, όμως η ίδια υπόσχεται να συνεχίσει να δίνει άλλου είδους αγώνες, υπέρ των όσων πρεσβεύει.  

  

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr
    

   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0