Football Talk

Μεταγραφές καλοκαιριού: Η... κλασική Premier League και η ανεβασμένη Serie A

Μεταγραφές καλοκαιριού: Η... κλασική Premier League και η ανεβασμένη Serie A

Χωρίς μεταγραφές δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Και χωρίς χρήμα δεν υπάρχουν μεταγραφές. Η καλοκαιρινή περίοδος μέχρι στιγμής δεν έχει απογοητεύσει σε αυτό το κομμάτι. Οι πέντε μεγαλύτερες λίγκες του ποδοσφαίρου έχουν εμπλακεί αυτό το καλοκαίρι σε ένα ασταμάτητο πανδαιμόνιο αγοραπωλησιών παικτών και το μόνο σίγουρο είναι ότι το χρήμα ρέει… άφθονο.

Η Σαουδική Αραβία έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι των μεταγραφών παραδίδοντας μαθήματα αγοραπωλησίας. Κι όμως, δεν είναι εκείνη η οποία έχει ξοδέψει τα περισσότερα λεφτά για να φέρει παίκτες, αλλά για τους μισθούς τους. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο, έχει αφήσει έδαφος στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να σπαταλούν ασύστολα τους πόρους τους στην μάχη της διεκδίκησης των πιο hot ονομάτων τη δεδομένη στιγμή.

Premier League – 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ

Προφανώς και η Αγγλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Οι ομάδες του Νησιού «κονταροχτυπιούνται» ανοιχτά στην κατάκτηση των καλύτερων παικτών. Επιδίδονται σε έναν φαύλο κύκλο ανταλλαγής αναμεταξύ τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που νέα ονόματα κερδίζουν το ενδιαφέρον των scouters των αγγλικών ομάδων.

Ο Ράσμους Χόιλουντ, το παιδί θαύμα της Αταλάντα, συμφώνησε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 65,3 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ράις μεταπήδησε στην Άρσεναλ έναντι 95,2 εκατομμύρια σε ένα ποσό ρεκόρ για τους «κανονιέρηδες». Ο Μάουντ άφησε πίσω του την αγαπημένη του Τσέλσι και ενέδωσε στο κάλεσμα του Τεν Χαγκ.

Η ομάδες της Premier League έχουν σημειώσει σε έξοδα το αστρονομικό ποσό των 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Άρσεναλ να καταλαμβάνει τη πρώτη θέση με 189 εκατομμύρια ευρώ χάρη κυρίως στην απόκτηση του Ράις.

Serie A – 531 εκατομμύρια ευρώ

Ιταλικό πρωτάθλημα! Ανταγωνιστικό και ενθουσιώδες, ότι πρέπει για τους ρομαντικούς του αθλήματος. Φέτος αναδείχθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα. Οσιμέν και Κβαρατσχέλια συζητιούνται σε όλη την Ευρώπη, με τον πρώτο δε να αποτελεί τον πιο πολύτιμο παίκτη της Serie A στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ντουσάν Βλάχοβιτς έχτισε ένα όνομα για τον εαυτό του και ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του. Ο Λεάο συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την εξαιρετική συνοχή του και τις ανεξάντλητες δεξιότητές του.

Πολλά όμως, και τα ονόματα που ήθελαν να ζήσουν λίγη από την ιταλική συγκίνηση. Ο Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ άφησε πίσω του το μουντό και βροχερό Λονδίνο για το εξίσου μουντό, αλλά πιο εντυπωσιακό, Μιλάνο. O 23χρονος πρώην επιθετικός της Έβερτον, Μόιζε Κιν, είπε να δοκιμάσει την τύχη του στη Γιουβέντους.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 531 εκατομμύρια ευρώ και πρωτοπόρος στον αγώνα φυσικά η Μίλαν με δαπάνες ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ligue 1 – 456 εκατομμύρια ευρώ

Εντάξει, δεν έχουν να ειπωθούν πολλά εδώ. Ένα πρωτάθλημα το οποίο παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανό και να φανεί αντάξιο απέναντι στα «θηρία» της Ευρώπης. Αν μία ομάδα ξεχωρίζει αυτή είναι μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν, κυρίως λόγω των μεγάλων ονομάτων που παρελαύνουν διαρκώς από το ρόστερ της. Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν ήταν η μόνη υπεύθυνη για το δαπανηθέν ποσό της Ligue 1 στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο.

O Λυκά Ερναντές έφυγε από την Γερμανία και την Μπάγερν Μονάχου για να γυρίσει πίσω στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Παρί έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Μανουέλ Ουγκάρτε ήρθε για το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως και να ‘χει, 456 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψε η Ligue 1 στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο, με τα 159,5 εκατομμύρια εξ αυτών να ανήκουν στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα απογίνει ο Κίλιαν Εμπαπέ.

Bundesliga – 448 εκατομμύρια ευρώ

Τέταρτοι στην κατάταξη οι Γερμανοί, με αρκετά μικρή διαφορά από τους Γάλλους. Αγορές πραγματοποιήθηκαν και ας μην ήταν πολλές. Ήταν όμως, σημαντικές.

Ο πρόσφατος πρωταθλητής Ιταλίας, Μιν Τζάε-Κιμ, επιχειρεί να δοκιμάσει την τύχη του στην Βαυαρία, ενώ ο Σάμπιτσερ φεύγει από το Μπάγερν για την αντίπαλο Ντόρτμουντ. Ο Γκρανίτ Τσάκα, χαιρέτησε την πολυαγαπημένη του Άρσεναλ για χάρη της Μπάγερ Λεβερκούζεν και του Τσάμπι Αλόνσο.

Με λίγα λόγια η Bundesliga έφτασε σε έξοδα ένα σύνολο 448 εκατομμυρίων ευρώ με την Λειψία να κάνει τη διαφορά και να οδηγεί την κούρσα των δαπανών στα 126 εκατομμύρια ευρώ.

Saudi League – 301 εκατομμύρια ευρώ

Εννοείται πως η Σαουδική Αραβία θα βρισκόταν σε αυτή τη λίστα. Μυριάδες μεγάλων ονομάτων πέταξαν προς τα εκεί για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα τους. Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά, Ν’Γκολο Καντέ μερικοί εξ αυτών.

Εντύπωση μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο χαμηλά τη στιγμή που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες αγορές το καλοκαίρι του 2023. Αυτό που δεν κατανοούν πολλοί παρόλα αυτά είναι ότι τα υπέρογκα ποσά που βλέπουν δεν είναι αυτά που ξοδεύουν οι Σαουδάραβες για την απόκτηση των παικτών, αλλά αφορούν τους μισθούς των εν λόγω ποδοσφαιριστών άπαξ και τους φέρουν στην ομάδα.

Η Αλ-Χιλάλ κερδίζει μέχρι στιγμής τον αγώνα αυτό δαπανώντας 120 εκατομμύρια ευρώ μπροστά στο σύνολο των 301 εκατομμυρίων ευρώ της Saudi League.

La Liga – 250 εκατομμύρια ευρώ

Το πιο συναρπαστικό ίσως πρωτάθλημα μετά την Premier League και όμως, βρίσκεται στον πάτο της λίστας. Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια. Η La Liga πολλοί θα έλεγαν πως αρχίζει και σβήνει σιγά σιγά. Οι μόνες αναγνωρίσιμες ομάδες παραμένουν οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά και αυτές απειλούνται από τις παραβιάσεις του Financial Fair Play.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σαφώς το αντιμετωπίζουν οι «μπλαουγκράνα», οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις να παραμείνει ζωντανή. Οι υπόλοιπες ομάδες έχουν μείνει στο παρασκήνιο, ενώ η «Βασίλισσα» δείχνει σε όλους ακόμη τη δύναμή της παίζοντας με τα συναισθήματα της Μπαρτσελόνα.

Με την προσθήκη του Μπέλινγκχαμ έναντι 103 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές δαπάνες 128,5 εκατομμυρίων ευρώ επιβεβαιώνει την κυριαρχία της. Έτσι, η La Liga κατάφερε να σημειώσει έξοδα μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0