Football Talk

5+1 «γήινοι» που έγιναν superstars στα χέρια του Αρσέν Βενγκέρ! (video)

5+1 «γήινοι» που έγιναν superstars στα χέρια του Αρσέν Βενγκέρ! (video)

Στην αρχή χλευάστηκε, αλλά στο τέλος δοξάστηκε. Ο Αρσέν Βενγκέρ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Άρσεναλ. Οι «Invincibles» αποτέλεσαν απλώς την κορυφή του «παγόβουνου», με τον Αλσατό να ξεχωρίζει για το αστείρευτο ταλέντο του να μετατρέπει απλούς ποδοσφαιριστές, σε απόλυτους πρωταγωνιστές.

Τι Άρσεναλ, τι Αρσέν Βενγκέρ. Σχεδόν 22 χρόνια παρέμεινε ο θρυλικός προπονητής στην άκρη του πάγκου των «κανονιέρηδων». Ένα διάστημα που δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Τα ups & downs απολύτως φυσιολογικά, για μία ομάδα που κατάφερε κάτι μοναδικό. Να κατακτήσει αήττητη την Premier League. Όσο, όμως, κι αν ακούγεται περίεργο, αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα του Αλσατού στην παρουσία του στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο ρόλος του άλλωστε δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στα καθήκοντα που έχει ένας προπονητής. Το μυαλό του δούλευε με «αστραπιαίες» ταχύτητες, υπολογίζοντας πάντοτε όλους τους παράγοντες που θα οδηγούσαν σε ένα πετυχημένο μέλλον. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσε και στις μεταγραφές του.

«Το μέλλον είναι ο θεριστής σε μια πλαγιά με στάχυ, είναι το βλέμμα που μετρά πόσο σιτάρι θα ‘χει», όπως ερμηνεύει και ο Γιώργος Νταλάρας. Ανέκαθεν, ο Βενγκέρ φρόντιζε ώστε να έχει… μπόλικο! Όσα πέτυχε, λοιπόν, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ακριβώς το αντίθετο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μάλλον υπολογισμένα με μαθηματική ακρίβεια!

Πολλοί ποδοσφαιριστές ήρθαν στο σύλλογο του Βορείου Λονδίνου χωρίς να προκαλέσουν «κρότο». Αυτό δεν τους εμπόδισε ωστόσο να μεγαλουργήσουν υπό τις οδηγίες του Αλσατού τεχνικού. Ας θυμηθούμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που απέδειξαν περίτρανα το ταλέντο του Βενγκέρ να «βλέπει» πέρα από το προφανές!

Τιερί Ανρί

Πώς θα μπορούσε μία λίστα για τους παίκτες που ανέδειξε ο Αρσέν Βενγκέρ, να μην ξεκινά από τον Τιερί Ανρί; Μετακόμισε στο Βόρειο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1999, ερχόμενος από τη Γιουβέντους έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, είχε αρχίσει ήδη να «χτίζει» το όνομά του στην ποδοσφαιρική κοινότητα, τόσο από τα χρόνια του στη Μονακό, όσο και από την παρουσία του στο Μουντιάλ του 1998.

Με τη φανέλα της Άρσεναλ, παρ’ όλα αυτά, βίωσε την καθολική αναγνώριση. Το «άχαστο» πλασέ του, ο καθοριστικός του ρόλος στο αήττητο πρωτάθλημα και η αγάπη που έλαβε από τον κόσμο των «κανονιέρηδων» παραμένουν αλησμόνητα. Η απόφασή του να φύγει το 2007 για την Μπαρτσελόνα δε μείωσε σε κανένα βαθμό το «δέσιμο» που διατηρεί με τον σύλλογο. Κάτι που έγινε αντιληπτό και στην επιστροφή του τον χειμώνα του 2012, έστω κι αν αυτό κράτησε μόλις για 40 ημέρες.

Ρομπέρ Πιρές

Ακόμα ένα μέλος των «Invincibles», ακόμα ένας Γάλλος. Ο Πιρές άφησε τη Μαρσέιγ το 2000, είχε δείξει κάποια καλά δείγματα, έχοντας φορέσει μάλιστα και τη φανέλα με το εθνόσημο, ωστόσο κανείς δεν περίμενε να αποτελέσει ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της ομάδας.

Έμεινε στην Άρσεναλ για έξι χρόνια, πετυχαίνοντας 85 γκολ, ενώ μοίρασε παράλληλα και 61 ασίστ. Πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του, μεταξύ άλλων, δύο τρόπαια της Premier League και τρία FA Cup.

Σεσκ Φάμπρεγας

Ένα από τα «παιδιά» του Βενγκέρ. Ο Φάμπρεγας, σε ηλικία 16 ετών, άφησε τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, για να «ανδρωθεί» στην ομάδα του Βορείου Λονδίνου. Το πέτυχε και με το παραπάνω, πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στη Βαρκελώνη.

Με τη φανέλα της Άρσεναλ μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει ως την κορυφή της Αγγλίας (κάτι που πέτυχε μετέπειτα στην Τσέλσι), αλλά ήταν σίγουρα ένας από τους καθοριστικότερους παίκτες της ομάδας. Με πόδι… αλφάδι, ξεχώρισε σχεδόν αμέσως για τις «μαγικές» ασίστ του, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να βρουν δίχτυα σε 95 διαφορετικές περιπτώσεις!

Ρόμπιν Φαν Πέρσι

Ο Ολλανδός στράικερ μισήθηκε όσο ελάχιστοι, όταν πήρε την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαιγαν την εμφάνιση με το όνομά του στους δρόμους του Λονδίνου, λησμονώντας με περίσσεια ευκολία όσα προσέφερε στην Άρσεναλ.

Αγωνίστηκε με το έμβλημα του κανονιού στο στήθος σε 278 αναμετρήσεις και έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 132 φορές. Ήταν το απόλυτη «όπλο» στην επιθετική… φαρέτρα του Βενγκέρ και η αλήθεια είναι ότι η αποχώρησή του αποτέλεσε μία… μαχαιριά στην καρδιά σε όλους τους φίλους των «κανονιέρηδων».

Πατρίκ Βιεϊρά

Ο απόλυτος ηγέτης της αήττητης αρμάδας του Αλσατού το 2004. Η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει από τις παραπάνω. Ο λόγος; Ο Γάλλος πήγε στην Άρσεναλ λίγες εβδομάδες πριν την πρόσληψη του Βενγκέρ ως προπονητή!

Υπό τις οδηγίες του, όμως, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Αναδείχθηκε σε αρχηγό των «κανονιέρηδων» και κατέκτησε τρεις φορές το αγγλικό πρωτάθλημα και άλλες τέσσερις το FA Cup, πραγματοποιώντας συνολικά 401 συμμετοχές.

Bonus: Εμανουέλ Πετί & Μαρκ Όβερμαρς

Ήρθαν και ανακοινώθηκαν μαζί από τον Αρσέν Βενγκέρ, για να αποχωρήσουν επίσης παρέα έπειτα από τρία χρόνια, με κοινό προορισμό την Μπαρτσελόνα. Πετί και Όβερμαρς κατέφθασαν στο Βόρειο Λονδίνο για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της εποχής του Αλσατού, με την κατάκτηση του νταμπλ στο τέλος της πρώτης τους σεζόν, το 1997-98.

Αποτέλεσαν ουσιαστικά την αρχή της αναβάθμισης των «κανονιέρηδων». Το πρώτο δείγμα για όσα θα ακολουθούσαν στην πορεία.

Ο Βενγκέρ είναι μοναδικός στο είδος του και η αναγνώριση προς το πρόσωπό του δεν άργησε να έρθει. Όπως και η αστείρευτη αγάπη από τους φίλους της Άρσεναλ, οι οποίοι θα θαυμάζουν πλέον το άγαλμά του στον περίγυρο του Emirates.

«Δεν υπογράφουμε superstars, αλλά τους δημιουργούμε», είχε δηλώσει αρκετά χρόνια πριν. Ριψοκίνδυνο θα ισχυριστεί κανείς. Πράγματι. Ποιος τον αδικεί, όμως, έπειτα από όλα αυτά που πέτυχε στον πάγκο των «κανονιέρηδων»;

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0