Football Talk

Από τον Μπόμπι Μουρ στον Αρσέν Βενγκέρ: 5+1 αγάλματα που κοσμούν ποδοσφαιρικά γήπεδα

Από τον Μπόμπι Μουρ στον Αρσέν Βενγκέρ: 5+1 αγάλματα που κοσμούν ποδοσφαιρικά γήπεδα

Η Άρσεναλ δεν ξεχνά όσα προσέφερε ο Αρσέν Βενγκέρ. Τον τιμά με την τοποθέτηση ενός αγάλματος έξω από το Emirates και δίνει παράλληλα την ευκαιρία στο BN Sports να θυμηθεί μερικά ακόμα που βρίσκονται πέριξ των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Αρκεί ένας άνθρωπος για να αλλάξει την ιστορία ενός συλλόγου; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η απάντηση είναι αρνητική. Πάντοτε υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι μία από εκείνες. Παρέμεινε στον πάγκο της Άρσεναλ για 21 χρόνια και επτά μήνες, καθιερώνοντας τους «κανονιέρηδες» μεταξύ των καλύτερων ομάδων του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και του ευρωπαϊκού γενικότερα. Ο Αλσατός έφτασε τρεις φορές στην κορυφή της Premier League και κατέκτησε άλλες επτά το FA Cup. Στο Champions League πήγε μέχρι την… πηγή το 2006, αλλά κόντρα στην Μπαρτσελόνα δεν ευτύχησε να πιει νερό στον τελικό.

Ανέβασε το σύλλογο επίπεδο, παρέμεινε πιστός ως το τέλος και οι άνθρωποί του δεν τον ξέχασαν. Ούτε πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ. Από εδώ και πέρα, εάν κάποιος επιλέξει να κάνει μία βόλτα έξω από το Emirates, θα έχει την ευκαιρία να αντικρίσει το άγαλμα του Αρσέν Βενγκέρ να σηκώνει το πολύτιμο τρόπαιο της Premier League.

Στο ίδιο γήπεδο βρίσκονται και τα αντίστοιχα του Τιερί Ανρί, με τον περίφημο πανηγυρισμό του, όπως και του Ντένις Μπέργκαμπ. Η Άρσεναλ τιμά όσους πάλεψαν για το έμβλημα με το κανόνι. Δεν είναι όμως η μοναδική ομάδα. Το BN Sports σάς παραθέτει κάποια ακόμα αγάλματα που κοσμούν με την παρουσία τους τον περίγυρο ποδοσφαιρικών γηπέδων.   

Μπόμπι Μουρ – Wembley

Ένας πραγματικός θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Μπόμπι Μουρ μεγαλούργησε φορώντας τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, αποτέλεσε τον «βράχο» της άμυνας για παραπάνω από μία 15ετία, ενώ ήταν και ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, όταν κατάφερε το σπουδαιότερο κατόρθωμά της μέχρι και σήμερα. Να φτάσει στην κορυφή του κόσμου, το 1966. Το άγαλμά του δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται έξω από το στάδιο Wembley.

Wembley.jpg

Εουσέμπιο –Ντα Λουζ

Ο Πορτογάλος τίμησε τη φανέλα της Μπενφίκα για 15 συναπτά έτη. Έφτασε ως την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τους «αετούς» το 1962, όπως επίσης και σε πολλούς εγχώριους τίτλους. Τα κατορθώματά του εντός των τεσσάρων γραμμών, τού εξασφάλισαν δικαίως ένα άγαλμα έξω από το στάδιο Da Luz.

Da_Luz.jpg

Σερ Στάνλεϊ Μάθιους – Μπριτάνια

Έξω από την έδρα της Στόουκ έχoυν τοποθετηθεί τρία αγάλματα με τις κινήσεις του σπουδαίου Σερ Στάνλεϊ Μάθιους. Αποτέλεσε μόλις τον πρώτο ποδοσφαιριστή που έλαβε τον τίτλο του «ιππότη», όντας μάλιστα ακόμα εν ενεργεία! Αυτή δεν ήταν, ωστόσο η μοναδική του πρωτιά. Ήταν επίσης εκείνος που του απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας». Ο «Μάγος της Ντρίμπλας» αγωνίστηκε συνολικά για 19 χρόνια στους «Potters» και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Britannia.jpg

Η τριάδα της Γιουνάιτεντ (Μπεστ, Λο, Τσάρλτον) – Ολντ Τράφορντ

Η «Αγία Τριάδα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τζορτζ Μπεστ, Ντένις Λο και Μπόμπι Τσάρλτον προσέφεραν στους «κόκκινους διαβόλους» πολλές αλησμόνητες στιγμές, αλλά και τίτλους σε Αγγλία και Ευρώπη. Μετά το θάνατο του πρώτου, ένα άγαλμα, με τους τρεις τους να πανηγυρίζουν μαζί, έχει τοποθετηθεί έξω από το Ολντ Τράφορντ, επαναφέροντας μνήμες από μία «χρυσή» εποχή του συλλόγου.

Old_Trafford.jpg

Μπιλ Σάνκλι & Μπομπ Πέισλι – Άνφιλντ

Η Λίβερπουλ τιμά δύο πρόσωπα που έγραψαν ιστορία από τη θέση του προπονητή. Ο Μπιλ Σάνκλι άλλαξε ριζικά την πορεία των «reds», αναλαμβάνοντας την ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία, για να την οδηγήσει έπειτα στην κορυφή της Αγγλίας τρεις φορές, αλλά και στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA.

Ο Μπομπ Πέισλι ήταν βοηθός του Σκωτσέζου καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο σύλλογο και εκείνος που επιλέχθηκε να τον διαδεχθεί στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, το καλοκαίρι του 1974. Ήταν ο υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών και πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του, μεταξύ άλλων, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, έξι πρωταθλήματα Αγγλίας και ένα Κύπελλο UEFA.

Anfield.jpg

Bonus: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς - Eleda Stadion

Ζλάταν είναι και δεν γινόταν να μην έχει το δικό του άγαλμα. Αυτό βρισκόταν έξω από το γήπεδο της Μάλμε, ομάδα από την οποία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ο Σουηδός σούπερ σταρ. Ωστόσο δεν είναι πια εκεί, καθώς ύστερα από την απόφασή του να επενδύσει στην αντίπαλη Χάμαρμπι, υπέστη βανδαλισμούς! Έτσι απομακρύνθηκε ώστε να επισκευαστεί το 2020 και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει.

Κάποια ακόμα αγάλματα που έχουν τοποθετηθεί πέριξ διαφόρων ποδοσφαιρικών γηπέδων και αξίζει να αναφερθούν είναι εκείνα των Σέρχιο Αγουέρο (Έτιχαντ), Άλαν Σίρερ (Σεντ Τζέιμς Παρκ), Μπίλι Ράιτ (Μολινό), Κάρλος Βαλντεράμα (στάδιο Εντουάρντο Σάντος) και Ντέιβιντ Μπέκαμ (StubHub Center).

Στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, η ιστορία γράφεται από τους πρωταγωνιστές. Ανθρώπους που συμβάλλουν τα μέγιστα για την επιτυχία ενός συλλόγου. Όσο αυτό συνεχίσει να συμβαίνει, τόσο θα εμφανίζονται νέα αγάλματα, ούτως ώστε εκείνοι να τιμώνται, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0