Football Talk

ΠΑΟΚ: Μπροστά του ένας μονόδρομος και μία ευρωπαϊκή αποστολή, με 25% επιτυχία στη νέα του εποχή! (video)

ΠΑΟΚ: Μπροστά του ένας μονόδρομος και μία ευρωπαϊκή αποστολή, με 25% επιτυχία στη νέα του εποχή! (video)

Το ευρωπαϊκό προφίλ του ΠΑΟΚ άλλαξε στα έντεκα χρόνια της εποχής Ιβάν Σαββίδη, η παρουσία σε ομίλους έγινε σύνηθες φαινόμενο, αλλά φέτος καλείται να πετύχει κάτι που κάνει μία φορά στις τέσσερις. Και «μαξιλαράκι» ασφαλείας, δεν υπάρχει.

Το «χάρτι» της Τούμπας απέναντι στην Μπεϊτάρ δεν... κάηκε, αλλά δεδομένα, δεν αξιοποιήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Η ρεβάνς στο Ισραήλ, μετά το 0-0 (27/07) στη Θεσσαλονίκη, θα κρίνει στον απόλυτο βαθμό το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, όπου περιμένει η Χάιντουκ.

Μία νίκη με σκορ 1-0, προφανώς δεν θα «σφράγιζε» το εισιτήριο από το πρώτο ματς, αλλά τουλάχιστον, θα έβαζε βάσεις πρόκρισης και ταυτόχρονα επιτυχίας, σε μία «αποστολή» που ο ΠΑΟΚ δείχνει να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει εδώ και έντεκα χρόνια.

Από το καλοκαίρι του 2012 κι έπειτα, δηλαδή από την έναρξη της εποχής Ιβάν Σαββίδη και αποδεδειγμένα, των ημερών των μεγαλύτερων επιτυχιών στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, ο ΠΑΟΚ έχει βρεθεί δώδεκα φορές (με τη φετινή συμμετοχή) σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Παρότι στις επτά από αυτές τις σεζόν κατάφερε να μπει σε ομίλους, το οξύμωρο είναι πως μόλις τρεις ήταν αυτοί για τους οποίους ξεκίνησε!



Το καλοκαίρι του 2014 και του 2015, αγωνίστηκε στα προκριματικά του Europa League και μπήκε στους ομίλους του. Στις υπόλοιπες παρουσίες του (2013, 2016, 2018, 2020) αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League κι έπειτα βρέθηκε στα γκρουπ είτε απευθείας (2013, 2018, 2020), είτε μέσω νέων προκριματικών (2016).

Το πρώτο και κύριο επιχείρημα, είναι πως ο βαθμός δυσκολίας του Champions League ήταν μεγάλος, υπήρχαν στιγμές ατυχίας, αλλά συνέβη και στις δύο «κατώτερες» διοργανώσεις της UEFA: στο Europa League το 2012, το 2017 και το 2019 (μετά από αποκλεισμό από το Champions League) και στο Europa Conference League, το 2022.



Φέτος, όπως και πέρυσι, τέτοιο «μαξιλαράκι» δεν υπάρχει. Ο δρόμος προς τους ομίλους της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA είναι μονόδρομος και παρότι μοιάζει πιο βατός, ο πρόωρος περσινός αποκλεισμός, δείχνει πως δεν υπάρχει χώρος για επανάπαυση.

Το 0-0 με την Μπεϊτάρ ας ήταν ένα «καμπανάκι», γιατί -και- φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να δώσει συνέχεια στο ευρωπαϊκό προφίλ που «χτίζει», οφείλει να φέρει εις πέρας μία αποστολή, που από την έως τώρα παράδοσή του, μόνο ως εύκολη και δεδομένη δεν χαρακτηρίζεται.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0