Football Talk

Παναθηναϊκός: Δεκαπέντε χρόνια… φαγούρας από την τελευταία νίκη σε ομίλους στα αστέρια, με υπογραφή «Τυπάρα»! (video)

Παναθηναϊκός: Δεκαπέντε χρόνια… φαγούρας από την τελευταία νίκη σε ομίλους στα αστέρια, με υπογραφή «Τυπάρα»! (video)

Στο Δεκέμβρη του 2008 πρέπει να γυρίσει κανείς για να βρει την τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Champions League. Ήταν το… φτωχό αλλά άκρως συνεκτικό 1-0 επί της Ανόρθωσης, το οποίο γέμισε ακόμα περισσότερο την «καρδάρα με το γάλα» των εντυπωσιακών διπλών σε Βρέμη και Μιλάνο. Στα προκριματικά νίκησε για τελευταία φορά το 2015, την Κλαμπ Μπριζ.

Αναμονή τέλος για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μετουσίωσαν την υπερπροσπάθειά που κατέβαλαν τη σεζόν 2022-23 σε ένα ευρωπαϊκό high class εισιτήριο, επιστρέφοντας στα «αστέρια» μετά από 8 χρόνια. 13 έχουν περάσει μάλιστα από όταν βρέθηκαν για τελευταία φορά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού μετρούσαν αντίστροφα για να δουν και πάλι το «τριφύλλι» να φορά το… χλιδάτο ευρωπαϊκό του κοστούμι. Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς τιμονιέρη λοιπόν ήρθε η ώρα επιτέλους να ακούσουν και πάλι τη γλυκιά μελωδία του Τόνι Μπράιτεν να αντηχεί σε «πράσινο» φόντο, έστω και στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Άλλωστε το χρονικό διάστημα που έλειψε ο Παναθηναϊκός από το πάνθεον της «στρογγυλής θεάς», δίνει ακόμα μεγαλύτερο νόημα και στόμφο στο επίτευγμα.

Μια παρουσία ωστόσο που δεν θέλουν με τίποτα στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού να μείνει «ορφανή». Η πρώτη έξοδος γράφει Σλοβακία (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) ελέω του εμποδίου της Ντνίπρο1. Και όσο και αν το ζητούμενο είναι ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς της Αθήνας, αυτοσκοπός είναι η νίκη, τη… γεύση της οποίας έχουν να νιώσουν, σε φάση ομίλων, 15 χρόνια στον οργανισμό του «τριφυλλιού».

Μπορεί η τελευταία παρουσία των «πρασίνων» να δρομολογείται πίσω στη σεζόν 2010-11 και τη συμμετοχή τους στον 4ο όμιλο μαζί με τις Μπαρτσελόνα, Κοπεγχάγη και Ρουμπίν Καζάν, παρόλα αυτά η… πεμπτουσία του αθλητισμού ήρθε για τελευταία φορά δύο χρόνια νωρίτερα.

Την περίοδο 2008-09, η παρέα των Καραγκούνη, Κλέιτον,  Ζιλμπέρτο Σίλβα, Τζιόλη, Γκαλίνοβιτς και των άλλων παιδιών, είχε κάνει τους φίλους της ομάδας να… κορδώνονται από περηφάνια αλώνοντας την Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός του Τεν Κάτε, είχε πραγματοποιήσει ένα «μυθικό» δεύτερο γύρο στον Β’ όμιλο, σοκάροντας τόσο τη Βρέμη (3-0 την τοπική Βέρνερ) όσο κυρίως την Ίντερ του Μουρίνιο με εκείνο το αλησμόνητο ριμπάουντ του Γιόσου Σαριέγκι από την κεφαλιά του Γκούμα.

Η απίστευτη αυτή αντεπίθεση της «πράσινης αρμάδας» στα τρία τελευταία παιχνίδια, ολοκληρώθηκε στο ΟΑΚΑ απέναντι στην…κυρία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Με τον «Τυπάρα» απανταχού παρόντα και σκόρερ, ο Παναθηναϊκός πήρε ένα ακόμα τρίποντο και προκρίθηκε στη νοκ-αουτ φάση του Champions League, επτά χρόνια μετά και ανεξαρτήτως εξέλιξης (αποκλεισμός από τη Βιγιαρεάλ).

Από εκείνη τη βραδιά της 9ης του Δεκέμβρη του 2008 έχουν μεσολαβήσει πάνω από 5.600 νύχτες φθοράς και αφθαρσίας. Ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί βέβαια στα προκριματικά του Champions League ξανά έκτοτε, πετυχαίνοντας κάποιες νίκες. Η τελευταία εξ αυτών, δρομολογείται πίσω στον Ιούλιο του 2015, όταν και επικράτησε με 2-1 στην Αθήνα επί της Κλαμπ Μπριζ. Μία νίκη που δεν ήταν αρκετή, ωστόσο, για να του δώσει την πρόκριση, αφού είχε ηττηθεί στο πρώτο ματς με 3-0.



Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλει να θέσει τις βάσεις, για να καταφέρει να φτάσει ξανά εκεί που κάποτε έζησε μεγάλες στιγμές. Στους ομίλους. Διότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συμμετοχή στις 32 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Πόσω μάλλον, το συναίσθημα της νίκης απέναντι σε εκείνες. Στιγμές που το πάλαι ποτέ κραταιό ευρωπαϊκό «τριφύλλι» ξεθώριασε, έχασε την αίγλη του. Πλέον όμως βρίσκεται και πάλι εδώ στην κεντρική σκηνή και μένει να φανεί αν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που το δεξί εκείνο σουτ του «ετοιμοπόλεμου» Καραγκούνη θα βρει… συντροφιά.

Μάνος Φυρογένης

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0