Football Talk

ΑΕΚ: Το «σταυροδρόμι» της υπέρβασης και της μεγάλης ευκαιρίας (video)

ΑΕΚ: Το «σταυροδρόμι» της υπέρβασης και της μεγάλης ευκαιρίας (video)

Ο βαθμός δυσκολίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν υψηλός. Υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι, όμως, για να «χαμογελά» η ΑΕΚ μετά την κλήρωσή της.

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Η κληρωτίδα δεν έκανε το χατήρι στην ΑΕΚ. Σύμφωνοι. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, χωρίς αμφιβολία, ήταν η πιο δύσκολος αντίπαλος που μπορούσε να προκύψει μετά την απομάκρυνση της Γαλατασαράι και της Κοπεγχάγης από τα υπογκρούπ. Και ασχολούμαστε κατευθείαν με τη Ντιναμό, γιατί φαντάζει το απόλυτο φαβορί απέναντι στην Αστάνα. Έστω κι αν οι Καζάκοι δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Εφόσον όλα κυλήσουν όπως αναμένεται και οι Κροάτες βρεθούν στον δρόμο της ΑΕΚ, το δύσκολο ευρωπαϊκό «σταυροδρόμι» της υπέρβασης, θα γίνει ταυτοχρόνως «σταυροδρόμι» της μεγάλης ευκαιρίας. Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι.

Η ΑΕΚ, όπως κάθε ελληνική ομάδα στην παρούσα φάση, γνωρίζει πως για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, χρειάζεται στην πορεία της προς αυτούς, κάποια υπέρβαση. Δεδομένα. Ούτε το «κοκκαλάκι της νυχτερίδας» δεν είναι αρκετό για να γλυτώσει και φάνηκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κακό είναι πως χρειάζεται να γίνει νωρίς, από τα πρώτα δύο επίσημα παιχνίδια της στη σεζόν, με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ να έχει ήδη τέσσερα (δύο στο Super Cup Κροατίας και δύο με την Αστάνα) στα πόδια της.

Αν γίνει όμως, στα Play Off του Champions League μπαίνει ως ισχυρή και τουλάχιστον στα «χαρτιά», οι πιθανότητες να κοντραριστεί με αντίπαλο στα μέτρα της, πολλαπλασιάζονται ή τουλάχιστον, δεν μειώνονται στον βαθμό που θα μειώνονταν, αν συναντούσε ένα από τα πιθανά μεγαθήρια του γκρουπ των ισχυρών.

Πώς γίνεται να είναι «ευκαιρία» να κοντράρεσαι με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μία ομάδα που κοστολογείται στα 110 εκατ. ευρώ, που έχει αστέρες όπως ο Λιβάκοβιτς, ο Πέτκοβιτς, ο Σούταλο, ο Ιβάνουσετς και που έχει «χτίσει» το ευρωπαϊκό της προφίλ; Για τους ίδιους λόγους που αποδείχθηκε «ευκαιρία» το 2018, το κοντράρισμα με τη Σέλτικ. Και στην πορεία φάνηκε τι σημαίνει «παίρνω τη θέση του ισχυρού στην κλήρωση των Play Offs».

Και σε τελική ανάλυση, στην περίπτωση που η ΑΕΚ μπει στους ομίλους του Champions League, πόσες ομάδες από τις 31 που θα βρει μπροστά της, θα είναι πιο βατές από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ; Λίγες και πιθανότατα, δεν θα τις βρει μπροστά της, αφού θα ανήκουν στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, όπως και αυτή.



Δυστυχώς, το ευρωπαϊκό «τρένο» έκανε σπριντ για κάποια χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο μπουσούλαγε, με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζονται μικρά ή μεγάλα άλματα.

Ευτυχώς, η εικόνα της περσινής και φετινής ΑΕΚ είναι τέτοια, που εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για υπερβάσεις. Κι αν υπάρχουν αμφιβολίες επειδή το μέχρι τώρα δείγμα προέρχεται μόνο από φιλικά, το γεγονός πως οι Κροάτες δεν την ήθελαν με τίποτα ως αντίπαλο, το αποδεικνύει.

Έχει κρατήσει τον «κορμό» που της έφερε το νταμπλ, έχει παίκτες και προπονητή διψασμένους, αλλά και έμπειρους, και μία έδρα καμίνι ως το μεγάλο της όπλο, ενώ έως το πρώτο ματς, θα έχουν «μπει» στην εξίσωση οι Πινέδα, Μάνταλος, Γκατσίνοβιτς, συν ό,τι άλλο προκύψει από το μεταγραφικό της σχεδιασμό.

Ο αντίπαλος, λοιπόν, δεν είναι ιδανικός, αλλά οι συνθήκες για να κάνει την υπέρβαση η ΑΕΚ, είναι. Και μάλιστα, κατά πολύ καλύτερες, από αυτές του καλοκαιριού του 2018.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0