Football Talk

Μαρσέιγ: Φετφατζίδης και Χασάν δείχνουν το... δρόμο στον Παναθηναϊκό! (video)

Μαρσέιγ: Φετφατζίδης και Χασάν δείχνουν το... δρόμο στον Παναθηναϊκό! (video)

Χαμόγελα έφερε πιθανότατα η κλήρωση για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League στη Μαρσέιγ. Οι Μασσαλοί δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό, αλλά κόντρα σε ελληνικές ομάδες έχουν, κατά βάση, ευχάριστες αναμνήσεις.

Ο δρόμος προς τα «αστέρια» του Champions League οδηγεί τον Παναθηναϊκό στη Γαλλία! Σε περίπτωση που οι «πράσινοι» περάσουν από το 2ο προκριματικό γύρο την Ντνίπρο, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Μαρσέιγ, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να εξασφαλίσουν μία θέση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αυτή θα είναι μόλις η πρώτη φορά που το «τριφύλλι» θα αναμετρηθεί με τους Μασσαλούς. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η Μαρσέιγ δεν έχει πατήσει ξανά στην Ελλάδα στο παρελθόν. Το αντίθετο. Έχει βρεθεί στη χώρα μας σε αρκετές περιπτώσεις, διατηρώντας μάλιστα καλή παράδοση!

Συνολικά, έχει αγωνιστεί σε δέκα παιχνίδια κόντρα σε ελληνικές ομάδες. Το ποσοστό νικών της δεν είναι διόλου αμελητέο, καθώς φτάνει στο 70%! Ο μοναδικός σύλλογος που έχει «πληγώσει» μέχρι στιγμής τους Γάλλους είναι ο Ολυμπιακός, καθώς έχει καταφέρει να νικήσει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Η ΑΕΚ αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που βρέθηκε απέναντι στη Μαρσέιγ, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1989-90. Η «Ένωση» δεν τα κατάφερε στην πρώτη αναμέτρηση στη Γαλλία, ηττήθηκε με 2-0 και παρά το γεγονός ότι ο Σαβέφσκι της έδωσε το προβάδισμα με πέναλτι στο 79’ στον επαναληπτικό, ο Παπέν έκανε το 1-1 πέντε λεπτά αργότερα και «σφράγισε» κάπως έτσι την πρόκριση για τους Μασσαλούς.

Ακολουθούν οι «ερυθρόλευκοι», που έχουν και τα περισσότερα ματς με αντίπαλο τη Μαρσέιγ. Η αρχή έγινε με τα παιχνίδια για τον πρώτο νοκ-άουτ γύρο του Κυπέλλου UEFA το 1994-95. Δύο ήττες (1-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης», 3-0 στο «Βελοντρόμ») σήμαιναν αυτομάτως το πρόωρο φινάλε της ευρωπαϊκής πορείας τους για εκείνη την περίοδο.

Έπειτα, οι δρόμοι των δύο ομάδων διασταυρώθηκαν εκ νέου στους ομίλους του Champions League, το 2011-12. Το τέρμα του Λούτσο Γκονσάλεθ έκανε τη διαφορά στο φαληρικό γήπεδο την πρώτη αγωνιστική, αλλά στη Γαλλία, ο Ολυμπιακός απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Ο Γέστε, με μία «μυθική» ασίστ με το εξωτερικό του αριστερού του ποδιού, έστειλε την μπάλα συστημένη στον Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος με ένα μονοκόμματο σουτ, επίσης με το αριστερό, δε λάθεψε στο 82ο λεπτό και χάρισε το «διπλό» στο σύνολο του Ερνέστο Βαλβέρδε!

Αλησμόνητη φυσικά από εκείνη τη χρονιά, είναι η εντυπωσιακή ανατροπή που έκαναν οι Γάλλοι την τελευταία αγωνιστική των ομίλων κόντρα στην Ντόρτμουντ. Αν και είχαν βρεθεί πίσω με 2-0, επικράτησαν τελικά με 3-2, χάρη στο τέρμα του Ματιέ Βαλμπουενά στο 87’, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League. Παράλληλα, έστειλαν τους «ερυθρόλευκους» στην τρίτη θέση και στο Europa League.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ Ολυμπιακού και Μαρσέιγ ήρθε το 2020-21 και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Χασάν με κεφαλιά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, στο ματς που διεξήχθη στην Ελλάδα. Ωστόσο στην αναμέτρηση στη Γαλλία, ο Παγέτ με δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι πήρε εκδίκηση για τους Μασσαλούς. Ανέτρεψε τα δεδομένα του αγώνα έπειτα από το γκολ του Μαντί Καμαρά στο πρώτο μέρος και έτσι οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με 2-1.

Η τελευταία επίσκεψη της Μαρσέιγ στη χώρα μας έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ για τη φάση των προημιτελικών του Conference League το 2021-22. Οι Μασσαλοί επικράτησαν αρχικά με 2-1 στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια πέρασαν νικηφόρα με 1-0 και από την Τούμπα, για να βρεθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Τώρα, έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσουν και τον Παναθηναϊκό. Προέχει, φυσικά, να ολοκληρώσουν οι «πράσινοι» με επιτυχία την αποστολή τους κόντρα στην Ντνίπρο. Η… απόβαση στη Γαλλία, απέχει αρκετά μέχρι τότε.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0