Football Talk

Η ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ έχει ως αφετηρία ένα ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ! (video)

Η ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ έχει ως αφετηρία ένα ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ! (video)
Η κληρωτίδα των προκριματικών του Champions League, έφερε την ΑΕΚ απέναντι σε μία εκ των Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Αστάνα. Οι Κροάτες αποτελούν το φαβορί και σε περίπτωση που επιβεβαιώσουν τον «τίτλο» τους, θα ξυπνήσουν μνήμες από την πρώτη, «κιτρινόμαυρη», ευρωπαϊκή νίκη!
Tο έργο της ΑΕΚ, δεδομένα, δεν θα είναι εύκολο. Είτε κόντρα στην Αστάνα, είτε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μία πιθανή συνάντησή της με τους Κροάτες, όμως, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, θα δώσει την αφορμή για μία ιστορική αναδρομή στην πρώτη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της «Ένωσης»!

Συνδετικοί «κρίκοι» με μία γρήγορη ματιά στο νυν ρόστερ, μοιάζουν οι Γιόσιπ Μίσιτς και Ιγκόρ Μπίσκαν, με πέρασμα από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα. ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όμως, έχουν... ιστορία από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αστάνα, την οποία δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ, ούτε κάποια άλλη ομάδα από το Καζακστάν, η ΑΕΚ έχει παράδοση κόντρα στους Κροάτες γενικότερα. Και μάλιστα καλή!



Σε οκτώ ματς απέναντί τους, μετρά έξι νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Όσιγιεκ, Χάιντουκ και Ριέκα, όλες πρόσφατες αντίπαλοι, εντός του 21ου αιώνα, δεν κατάφεραν να την «λυγίσουν». Μόνο η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τα κατάφερε, εν έτει 1964.



Πριν αποκλείσει την ΑΕΚ, όμως, είχε προηγηθεί ένα ιστορικό ματς για την «Ένωση». Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας της!

«Η λαοφιλής ΑΕΚ σάρωσε την πανίσχυρη Ντιναμό Ζάγκρεμπ!»

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η ΑΕΚ «γεύτηκε» για πρώτη φορά τη νίκη στην Ευρώπη, κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-0), αφήνοντας πίσω της το εφιαλτικό ποδαρικό του 1963 και την οδυνηρή ήττα με 7-2 από τη πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονακό.



Τη συγκεκριμένη χρονιά η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν η Κυπελλούχος της (ενωμένης τότε), Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, μόλις τρία χρόνια αργότερα οι σημερινοί Κροάτες έκαναν την υπέρβαση και κατέκτησαν το Κύπελλο UEFA, με αντίπαλο την ισχυρή αγγλική Λιντς. Με το πρώτο παιχνίδι στο Μάξιμιρ να λήγει 2-0 και τον επαναληπτικό στο Έλαντ Ρόουντ, ισόπαλο (0-0).

Για να αντιληφθεί κανείς την ισχύ της Ζάγκρεμπ, η ομάδα είχε στο ρόστερ της τον Ντράζαν Γέρκοβιτς, ο οποίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής (1962) είχε καταλάβει τη πρώτη θέση των σκόρερ (μαζί με άλλους πέντε) χάρη στα τέσσερα γκολ που σημείωσε.

Ωστόσο, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μπροστά σε 40.000 περίπου «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους, παρά την κλάση των Γιουγκοσλάβων και το σκληρό παιχνίδι (αποβολή Κόπτετσακ) τους, οι Μίμης Παπαϊωάννου (73’) και Κώστας Νεστορίδης (79’) διαμόρφωσαν το ιστορικό 2-0 για την «Ένωση» που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς της, λόγω και της δύσκολης εξέλιξης του παιχνιδιού.

Στιγμιότυπο_2022-09-08_4.36.36_μμ.png

9-9-1964-aek-dinamo-zagreb-2-0-thumb_1.jpg

Δυστυχώς, οι «κιτρινόμαυροι» δεν κατάφεραν τελικά να αποκλείσουν τη Ντιναμό, καθώς στη ρεβάνς ηττήθηκαν 3-0 σε ένα ματς που έγινε μέσα σε ένα υπέρμετρα εχθρικό κλίμα, μιας και η Ζάγκρεμπ έπαιζε… ακόμα πιο σκληρά από τη πρώτη αναμέτρηση της Αθήνας.

Οι Γιουγκοσλάβοι συνέχισαν τη πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά εκεί αποκλείστηκαν από την Τορίνο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στην σπουδαία νίκη της ΑΕΚ ενάντια στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ:

ΑΕΚ (Μίρκο Κοκότοβιτς): Σεραφείδης, Κεφαλίδης, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Μπαλόπουλος, Σταματιάδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Βλάτκο Κόνιεβοντ): Σκόριτς, Κριζάι, Ράμλιακ, Κασούμοβιτς, Μπέλιν, Ρόρα, Πούλτσαν, Λάμζα, Κόμπεστσακ, Ζάμπατα, Γέρκοβιτς

aek_dinamo6.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0