Football Talk

Το τελευταίο ελληνικό 3/3 στις διοργανώσεις της UEFA: Ο αέρας που «πρόδωσε» τον Ολυμπιακό και ο άτυχος Πανιώνιος! (video)

Το τελευταίο ελληνικό 3/3 στις διοργανώσεις της UEFA: Ο αέρας που «πρόδωσε» τον Ολυμπιακό και ο άτυχος Πανιώνιος! (video)

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης στην ευρωπαϊκή «κληρωτίδα» και ελληνική εκπροσώπηση και στις τρεις διοργανώσεις της UEFA. Πέρασαν 25 χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά δεδομένα, κάποιες πορείες της σεζόν 1998/99 δεν έχουν ξεχαστεί. Ούτε θα ξεχαστούν.

Σχετικά Άρθρα

Το ευρωπαϊκό ταξίδι και των πέντε εκπροσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξεκινά -ουσιαστικά- από το μεσημέρι της Δευτέρας (24/07).

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης θα μάθουν είτε τους ευρωπαϊκούς τους αντιπάλους, είτε τα ζευγάρια από τα οποία θα προκύψει αυτός. Παράλληλα, όμως, θα εξασφαλίσουν μία κοινή θέση, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, θα εκπροσωπηθεί σε τρεις διοργανώσεις της UEFA, παρότι το Europa Conference League «μπαίνει» στην τρίτη σεζόν ύπαρξης.

Ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια και τη σεζόν 1998/99, την τελευταία, δηλαδή, του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η Ελλάδα θα έχει εκπρόσωπο τουλάχιστον στα προκριματικά των Champions League (ΑΕΚ και Παναθηναϊκός), Europa League (Ολυμπιακός) και Europa Conference League (ΠΑΟΚ και Άρης).

Ποιοι την είχαν εκπροσωπήσει τότε, όμως, και έως πού είχαν φτάσει;

*Οι ομάδες παρουσιάζονται βάσει της πορείας που «χάραξαν».

**Το Ιντερτότο δεν λογιζόταν ως τρίτη διοργάνωση της UEFA.

Ολυμπιακός

Η πρώτη -και μεγαλύτερη έως σήμερα- πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League, που τελείωσε άδοξα στα προημιτελικά, όταν ο άνεμος «πρόδωσε» τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

Υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τρίτη σερί σεζόν, ξεκίνησε από τα προκριματικά, όπου άφησε εκτός συνέχειας την Ανόρθωση (συνολικό σκορ 6-3).



Τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του, σημειώνοντας σπουδαίες νίκες απέναντι σε Άγιαξ, Πόρτο, Κροάσια Ζάγκρεμπ, και με το τότε φορμάτ του θεσμού, προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου αντιμετώπισε τη Γιουβέντους.

Παρά την ήττα στο πρώτο ματς στην Ιταλία με 1-2, είχε την πρόκριση στα χέρια του, από το 13ο έως το 85ο λεπτό της ρεβάνς.

Η σέντρα του Μπιριντέλι στο 85ο λεπτό, ο δυνατός άνεμος στο ΟΑΚΑ και μία άστοχη έξοδος του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, όμως, έδωσαν την ευκαιρία στον Αντόνιο Κόντε να ισοφαρίσει σε 1-1 και να στερήσει το όνειρο των ημιτελικών, από τον Ολυμπιακό.



Πανιώνιος

Ως Κυπελλούχος Ελλάδας το 1998, ο Πανιώνιος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από έντεκα χρόνια απουσίας.

Στο τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων που διοργανώθηκε, απέκλεισε τη Χάκα από τη Φινλανδία στον πρώτο γύρο, τον Απόλλωνα Λεμεσού στον δεύτερο και κάπως έτσι, έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το εμπόδιο που βρήκε εκεί, όμως, ήταν ανυπέρβλητο.

Η Λάτσιο διένυε τη «χρυσή» της εποχή, τότε, με θρυλικούς παίκτες στο ρόστερ της, όπως οι Νέντβεντ, Στάνκοβιτς, Νέστα, Βιέρι, Σάλας, Μιχαΐλοβιτς -μεταξύ άλλων- και με δύο νίκες (0-4 στη Νέα Σμύρνη και 3-0 στην Ιταλία) έδωσε τέλος στο όνειρο του Πανιωνίου, συνεχίζοντας την πορεία της έως την κατάκτηση του τροπαίου.





Παναθηναϊκός

Η νίκη επί της Στεάουα Βουκουρεστίου με σκορ 6-3, στο δεύτερο μεταξύ τους ματς για τα προκριματικά του Champions League, σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα, έφερε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους της διοργάνωσης.



Απέναντι σε Ντιναμό Κιέβου, Άρσεναλ και Λανς, ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά.

Ο απολογισμός των τεσσάρων ηττών και δύο νικών, άφησαν τον Παναθηναϊκό τέταρτο στον όμιλο, κι εκτός Ευρώπης.



ΑΕΚ

Η ήττα από τη Φερεντσβάρος με σκορ 4-2, έδειχνε ικανή να αφήσει την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης από πολύ νωρίς. Το 4-0 στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, ωστόσο, με ένα προσωπικό σόου του Ντέμη Νικολαΐδη που έκανε χατ-τρικ κι ένα γκολ του Γιώργου Δώνη, ανέτρεψε την κατάσταση και έφερε την «Ένωση» στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.



Κι εκεί, όμως, στο πρώτο ματς η ΑΕΚ γνώρισε βαριά ήττα από τη Φίτεσε εκτός έδρας (3-0) και αυτήν τη φορά, δεν κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση στη ρεβάνς. Έμεινε στο 3-3 και αποκλείστηκε νωρίς.



ΠΑΟΚ

Η εκτός συνόρων πορεία του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν, ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου.

Η ισοπαλία χωρίς γκολ στη ρεβάνς της Τούμπας, σε συνδυασμό με την ήττα στο πρώτο ματς από τη Ρέιντζερς (2-0), τελείωσε νωρίς την υπόθεση Ευρώπη.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0