Football Talk

Η «λύτρωση» του Μέσι το 2021 έμοιαζε με αργεντίνικο last dance, αλλά ήταν... οιωνός για το Μουντιάλ! (video)

Η «λύτρωση» του Μέσι το 2021 έμοιαζε με αργεντίνικο last dance, αλλά ήταν... οιωνός για το Μουντιάλ! (video)
Το τέλος της «ανομβρίας» 28 ετών δίχως Copa America για την Αργεντινή κι ένα what if με κεντρικό πρόσωπο τον Λιονέλ Μέσι, το οποίο -ευτυχώς- δεν θα απαντηθεί ποτέ!
Οι μνήμες από την επιστροφή της Αργεντινής στην κορυφή του κόσμου είναι ακόμη νωπές. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η «αλμπισελέστε» κατέκτησε το Μουντιάλ μετά από 34 χρόνια και ο ηγέτης της, Λιονέλ Μέσι, απέταξε πλήρως και τους δικούς του δαίμονες.

Το φορτίο που κουβαλούσε φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του, ήταν πάντοτε βαρύ. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που είχε κάνει αρκετές φορές τα πάντα τέλεια για να φτάσει τη χώρα του ως την «πηγή», αλλά στο τέλος, δεν έπινε νερό. Με αποκορύφωμα, προφανώς, την απώλεια του τροπαίου στο Μουντιάλ του 2014, μετά την ήττα στον τελικό από τη Γερμανία.

Πάντως, φαινόταν πως η μοίρα θα ξεπληρώσει το χρέος της προς τον κορυφαίο -κατά πολλούς- ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Τα πρώτα δείγματα πως το... φύλλο «γυρίζει», φάνηκαν μία ημέρα σαν σήμερα (10/07 και για την ακρίβεια τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου), το καλοκαίρι του 2021.

Το «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αποτελούσε τον διακαή πόθο, τόσο του Μέσι, όσο και της Αργεντινής, αλλά η «ανομβρία» δεν περιοριζόταν μόνο στο συγκεκριμένο τρόπαιο.

Το 2021, η Αργεντινή «έκλεινε» 28 χρόνια δίχως Copa America. Η τελευταία της κατάκτηση εντοπιζόταν στο 1993. Στο Μαρακανά, όμως, το ποδοσφαιρικό σπίτι του αντίπαλου δέους στη Νότια Αμερική, Βραζιλίας, τα πρώτα «μάγια» λύθηκαν.

Μετά τις αποτυχίες στους τελικούς του 2004, του 2007, του 2015 και του 2016, στις τρεις τελευταίες με τον Λιονέλ Μέσι να δίνει το «παρών» και στις δύο να έχει ηγετικό ρόλο, η Αργεντινή κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώτας με σκορ 1-0 της «Σελεσάο».

Ήταν το γκολ του Ντι Μαρία που την λύτρωσε, έσπασε την «κατάρα» 28 ετών δίχως Copa America και όπως φάνηκε ενάμιση χρόνο αργότερα, όχι μόνο δεν αποτέλεσε την τελευταία παράσταση του Λιονέλ Μέσι σε μεγάλο «ραντεβού» εθνικών ομάδων, αλλά αποτέλεσε το γεγονός που του άνοιξε την... όρεξη.



Η ίδια -περίπου- παρέα, με τον ίδιο άνθρωπο στον πάγκο της, τον Λιονέλ Σκαλόνι, και τον Λιονέλ Μέσι σε δαιμονιώδη κατάσταση, έδωσε «τέλος» στην αναμονή 34 ετών και εξασφάλισε μία εξέχουσα θέση στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

Σε αυτές τις σελίδες, πάντως, όσο κι αν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα κεντρίζει πάντοτε το ενδιαφέρον, πρέπει να σημειώνεται πως ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στον τελικό του Copa America εν έτει 2021, μία νέα αποτυχία, ίσως σήμανε το άδοξο φινάλε της παρουσίας του Λιονέλ Μέσι στην εθνική ομάδα της Αργεντινής.

Άλλωστε, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα αποφάσιζε να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα, ύστερα από μία αποτυχία. Το είχε πράξει ξανά το καλοκαίρι του 2016, υπό το βάρος του χαμένου τελικού στο Μουντιάλ του 2014 και των δύο σερί στα Copa America του 2015 και του 2016.

Ωστόσο, για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και τη... δικαιοσύνη του, το συγκεκριμένο what if, ευτυχώς δεν θα απαντηθεί ποτέ.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0