Football Talk

2004: Η χρονιά των ποδοσφαιρικών «παραμυθιών»! (video)

2004: Η χρονιά των ποδοσφαιρικών «παραμυθιών»! (video)

Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης! Η Πόρτο κρατά στην αγκαλιά της το τρόπαιο του Champions League. Αυτά αποτελούν μόλις δύο από τα… κεφάλαια του ποδοσφαιρικού «βιβλίου» για το 2004. Ένα παραμύθι αυστηρά κατάλληλο για τους ρομαντικούς του αθλήματος!

Πιστεύετε στα θαύματα; Εάν όχι, τότε το 2004 θα μπορούσε κάλλιστα να σας πείσει για το αντίθετο. Τουλάχιστον όσον αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου. Η ιστορία έγραψε αρκετά αναπάντεχα συμβάντα εκείνη τη χρονιά. Βέβαια ο όρος «θαύμα» ακούγεται υπερβολικός. Μάλλον θα ταίριαζε καλύτερα η λέξη… παραμύθι!

Σαν εκείνα που μας διάβαζαν παιδιά. Αυτά που όταν ακούγαμε, αισθανόμασταν μία ανεξήγητη γαλήνη, διότι μας εντυπωσίαζε η αθωότητα που προσέφεραν. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν και όσοι ρομαντικοί έχουν απομείνει πια στον κόσμο της «στρογγυλής θεάς», για όσα έλαβαν χώρα 19 χρόνια πριν, το 2004.

Τα φαβορί, τα μεγάλα budget, οι υπερδυνάμεις μπορεί να κυριαρχούν συνήθως (ιδίως στη σύγχρονη εποχή), ωστόσο τότε τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά. Κι αυτό ακριβώς είναι που εξιτάρει τον αγνό ποδοσφαιρόφιλο.

Στο άκουσμα του έτους, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το EURO στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Πράγμα απολύτως λογικό. Η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης! Πέρα από αυτό όμως, υπήρχαν αρκετές ομάδες ακόμα, που έζησαν τότε το δικό τους… όνειρο!

Φυσικά δεν κυμαίνονται όλες στον ίδιο βαθμό έκπληξης. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε να υπάρχει… Λέστερ του 2016 κάθε μέρα! Παρ’ όλα αυτά, αυτό δε μειώνει ούτε στο ελάχιστο το κατόρθωμά τους. Το BN Sports μπαίνει στη δική του χρονομηχανή, γυρνά πίσω στο «ρομαντικό» 2004 και αναπολεί κάποιες από τις ομορφότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες!

357994070_290628240193213_6883001784113449142_n.jpg

Ελλάδα – EURO

Η αρχή είναι αναμενόμενη. Ταξίδι στην Πορτογαλία και ο Ότο Ρεχάγκελ μαζί με τους ποδοσφαιριστές του έχουν βάλει σκοπό να… τρελάνουν την Ευρώπη! Η παρέα των Νικοπολίδη, Δέλλα, Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Μπασινά, Γιαννακόπουλου, Χαριστέα και πολλών ακόμα, δεν έκανε καμία στάση, έφτασε ως το τέλος της διαδρομής και σήκωσε στον ουρανό του «Ντα Λουζ» το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο!  

Ομάδες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Τσεχία δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο στη «γαλανόλευκη», που τότε έζησε τις πιο χρυσές εποχές της στο άθλημα!

Πόρτο – Champions League

Η αρμάδα του Ζοσέ Μουρίνιο. Οι «δράκοι» στα 13 παιχνίδια που έδωσαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ηττήθηκαν μόλις μία φορά. Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για τη δεύτερη αγωνιστική στη φάση των ομίλων, όπου και έχασαν εντός έδρας με 3-1.

Στα υπόλοιπα παρέμειναν αήττητοι, αφήνοντας κατά σειρά εκτός θεσμού στα νοκ-άουτ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Λυών και τη Λα Κορούνια. Έτσι, με παίκτες όπως ο Ντέκο, ο Ρικάρντο Καρβάλιο και ο Μανίς, επικράτησαν της Μονακό στον τελικό με 3-0, φέρνοντας στο Ντραγκάο την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά»!

Βαλένθια – La Liga & Κύπελλο UEFA

Η τελευταία φορά που οι «νυχτερίδες» βρέθηκαν στην κορυφή του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το συνδύασαν μάλιστα με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Η Βαλένθια την εποχή εκείνη βρισκόταν σε μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της. Είχε φτάσει άλλωστε μέχρι τον τελικό του Champions League σε δύο διαδοχικές σεζόν (2000, 2001), χωρίς να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ είχε κερδίσει τη La Liga και το 2002.

Μπορεί να μην θεωρείτο τότε τόσο απρόσμενο, ωστόσο σίγουρα δεν ήταν και το πιο σύνηθες φαινόμενο. Μερικοί από τους πρωταγωνιστές εκείνης της σεζόν, υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ, ήταν οι Κανιθάρες, Μπαράχα, Βιθέντε και Μίστα.

Βέρντερ Βρέμης – Bundesliga & Κύπελλο Γερμανίας

Η Βέρντερ στέφθηκε πρωταθλήτρια στη Γερμανία το 2004 και ήταν επίσης για εκείνη η τελευταία, αλλά και η τέταρτη συνολικά φορά στην ιστορία της, που φτάνει στο συγκεκριμένο τρόπαιο. Κατέκτησε μάλιστα το νταμπλ εκείνη τη χρονιά, αφού κέρδισε και το εγχώριο κύπελλο.

Στην ομάδα του Τόμας Σάαφ βρισκόταν και ο Άγγελος Χαριστέας τότε, πλάι στους Αΐλτον, Κλάσνιτς και Μικούντ.

Μίντλεσμπρο – League Cup

Το League Cup αποτελεί το μοναδικό σπουδαίο τρόπαιο που έχει στην κατοχή της η Μίντλεσμπρο. Αγωνιζόμενη τότε παράλληλα στα «σαλόνια» της Premier League, απέκλεισε κατά σειρά στο θεσμό του εν λόγω κυπέλλου τις Μπράιτον, Γουίγκαν, Έβερτον, Τότεναμ και Άρσεναλ.

Στον τελικό οι παίκτες του Στιβ ΜακΚλάρεν αντιμετώπισαν την Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου και την κέρδισαν με 2-1. Σκόρερ ήταν οι Ζοζέφ-Ντεζιρέ Τζομπ και Μπαουντεβάιν Ζέντεν, με τον Κέβιν Ντέιβις να μειώνει για να γράψει το τελικό σκορ.

Σαραγόσα – Copa Del Rey

Μπορεί να μην περίμενε κανείς πως η Σαραγόσα θα έφτανε στην κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε και εύκολο. Η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ απέκλεισε κατά σειρά την Μιραντές, τη Σαλαμάνκα, την Μπέτις, την Μπαρτσελόνα και την Αλαβές, για να βρεθεί στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκεί, έδειξε τα… δόντια της! Ο Ντάνι Γκαρσία ισοφάρισε το γκολ του Μπέκαμ, ενώ ο Βίγια από τη λευκή βούλα έκανε την ολοκληρωτική ανατροπή, πριν ο Ρομπέρτο Κάρλος γράψει το 2-2, σκορ το οποίο έστειλε εν τέλει το ματς στην παράταση. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, μετέπειτα ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ήταν τελικά εκείνος που έκρινε την αναμέτρηση στο έξτρα ημίωρο, καθώς έκανε το 3-2 και χάρισε τον τίτλο στη Σαραγόσα!

Bonus: Άρσεναλ – Premier League - «The Invincibles»

Θα ολοκληρώσουμε τη λίστα με ένα «ηχηρό» όνομα ομάδας, η οποία τη σεζόν 2003-04 όμως πραγματοποίησε κάτι ασύλληπτο. 26 νίκες και 12 ισοπαλίες μέτρησε η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, παραμένοντας αήττητη καθ’ όλη τη διάρκεια της Premier League!

Ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα για τους «κανονιέρηδες», με τον Ανρί, τον Μπέργκαμπ, τον Πιρές, τον Βιεϊρά και ολόκληρο το ρόστερ εκείνης της περιόδου, να γράφει μια για πάντα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου από το Βόρειο Λονδίνο.

Από τότε έχουν περάσει πια σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει τίποτα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να γραφτεί το επόμενο ποδοσφαιρικό «παραμύθι»!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0