Football Talk

O κανόνας του offside πάντα έφερνε διχασμό· πόσο μάλλον δε τώρα που αναμένονται αλλαγές!

O κανόνας του offside πάντα έφερνε διχασμό· πόσο μάλλον δε τώρα που αναμένονται αλλαγές!

Το ποδόσφαιρο όσο εξελίσσεται επιφέρει και αλλαγές. Κάποιες αναγκαίες άλλες πάλι δοκιμαστικές, ίσα ίσα για να προκαλέσουν λίγο σούσουρο και να διχάσουν τους οπαδούς του αθλήματος. Πρόσφατα ανακοινώθηκε δοκιμαστική αλλαγή του κανονισμού του offside και οι απόψεις… διίστανται.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, μια εμβληματική και ιδιότροπη φιγούρα του ποδοσφαίρου, ήρθε για να ταράξει τα νερά. Άλλοτε θρυλικός προπονητής της Άρσεναλ· πλέον, από το 2018 και έπειτα, επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA και δεν είναι λίγες οι φορές που «βροντοφωνάζει» για μια αλλαγή στον κανονισμό του offside. Ε να λοιπόν, που εισακούστηκε!

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι σε περίπτωση που έστω και ένα μέρος του σώματος ενός παίκτη, για τον οποίο προορίζεται η μπάλα, βρίσκεται πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό της αντίπαλης ομάδας, τότε ο επιθετικός βρίσκεται σε θέση offside. Πολλές είναι οι φορές που ο εν λόγω κανόνας, υπό αυτή τη μορφή, έχει οδηγήσει σε εκτενείς ελέγχους VAR, με γκολ να κρίνονται άκυρα εξαιτίας μόλις μερικών χιλιοστών.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ο Βενγκέρ, προτείνοντας ουσιαστικά ένας παίκτης να θεωρείται offside μόνο αν ολόκληρο το σώμα του βρίσκεται μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό της αντίπαλης ομάδας.

Αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι και τόσο κακή αλλαγή. Θα δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, η χρήση του VAR θα ελαχιστοποιηθεί, άρα και το παιχνίδι θα κυλάει σε πιο γοργούς ρυθμούς χωρίς πολλά περιττά διαλείμματα και καθυστερήσεις, ενώ πλέον θα φαίνεται ξεκάθαρα πότε κάποιος παίκτης έχει κάνει παράβαση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα επιστρέψει η παλιά αίγλη του ποδοσφαίρου· τότε που παρακολουθούσαμε περισσότερο το παιχνίδι για τον ενθουσιασμό που προσέφερε παρά για το αθλητικό στοιχείο.

Ο κόσμος δεν ξέρει πάραυτα τι να υποστηρίξει. Και πιο είναι το καλύτερο μέρος για ανταλλαγή απόψεων, αλλά και πυρών; Μα το Twitter φυσικά! Ακούστηκαν και οι δύο πλευρές. Πολλοί υποστήριξαν αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας παράλληλα τις αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Κατανοούν ότι τα παιχνίδια θα διεξάγονται πιο γρήγορα και πιο έντονα, ενώ θα δίνονται ευκαιρίες για περισσότερα γκολ. Θα αποκτήσει ξανά το ενδιαφέρον που αρκετοί θεωρούν πως είχε χάσει με την προσθήκη κανονισμών που χαλάνε τη ροή του παιχνιδιού, όπως αυτή του VAR.

Οι αλλαγές χρειάζονται ανά διαστήματα για να μην χάνει το άθλημα το ενδιαφέρον του. Όσοι βρίσκονται στον αντίλογο όμως, δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την εν λόγω τροποποίηση. Θεωρούν πως με τους συνεχείς μετασχηματισμούς αλλοιώνεται το άθλημα και δεν επιτρέπουν στους λάτρεις του να το απολαύσουν, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι (ότι και αν σημαίνει αυτό). Ορισμένοι εκνευρισμένοι χρήστες έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν τον Βενγκέρ ανεγκέφαλο και τις ιδέες του ανυπόστατες.

Πριν μερικά χρόνια άλλος ένας κανονισμός είχε εμφανιστεί για να προκαλέσει αντιδράσεις. Το VAR είχε προταθεί για την πιο δίκαιη διεξαγωγή των παιχνιδιών, όταν συνονθύλευμα οπαδών ωρυόταν ότι τα γκολ και τα πέναλτι και ό,τι άλλο, εν πάση περιπτώσει, καθόριζε ένα ματς, θα έπρεπε να ελέγχονται. Μόλις όμως, εφαρμόστηκε το VAR όλοι άρχιζαν να παραπονιούνται ότι καταστρέφεται το ποδόσφαιρο και χάνει την ουσία του. Ε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα. Είναι δεδομένο άλλωστε, ότι οι φίλαθλοι δεν θα είναι ποτέ και με τίποτα ευχαριστημένοι.

Στο δια ταύτα τώρα, γνωρίζουμε ότι η πρόταση του Βένγκερ θα εφαρμοστεί αρχικά στο Σουηδία, στις εθνικές ομάδες ανδρών κ-21 και γυναικών κ-19 της χώρας. Σε μετέπειτα στάδιο και εφόσον πετύχει το αρχικό πείραμα, θα δοκιμαστεί σε Ολλανδία και Ιταλία.

Με την ολοκλήρωση της δοκιμής συνολικά, το διοικητικό συμβούλιο της FIFA θα συνεδριάσει σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η εφαρμογή του κανονισμού και την πιθανότητα υιοθέτησής του πριν προωθήσουν την ιδέα στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή στους κανονισμούς του αθλήματος.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0