Football Talk

Εθνική Νέων: Οι πολλά υποσχόμενες «φουρνιές» του 2007 και του 2012 (video)

Εθνική Νέων: Οι πολλά υποσχόμενες «φουρνιές» του 2007 και του 2012 (video)

Η Εθνική Νέων αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Euro U19 (04/07) και το BN Sports αναζητά να βρει την… κατάληξη των ταλέντων από τις «φουρνιές» των 2007 και 2012, που έφτασαν έως τον τελικό.

Σχετικά Άρθρα

Η επιστροφή της Εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση του Euro U19 φέρνει αναμνήσεις από τις επιτυχημένες πορείες της στο παρελθόν. Τελευταία της συμμετοχή ήταν το 2015, όταν και έφτασε στα ημιτελικά, ενώ το 2007 και το 2012 βρέθηκε μία… ανάσα από την κούπα, αλλά οι Ισπανοί κέρδισαν στο τέλος με το ίδιο σκορ (1-0).

Τα μεγάλα «αστέρια» του ελληνικού ποδοσφαίρου αναζητούν μία παρόμοια πορεία, ωστόσο τι συνέβη στις δύο «χρυσές φουρνιές» του 2007 και του 2012;

Οι επιτυχίες του Παπασταθόπουλου και του Μήτρογλου και το «what if» του Νίνη

Το τουρνουά του 2007 διεξήχθη στην Αυστρία και η Εθνική μας σημείωσε μία τεράστια νίκη στους ομίλους επί της Πορτογαλίας (1-0) και άλλη μία στα ημιτελικά επί της Γερμανίας (3-2), με γκολ του Ανδρέα Λαμπρόπουλου στο 90’. Αρκετοί παίκτες κατάφεραν να επαληθεύσουν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και να καταγράψουν σημαντικά κατορθώματα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος κατέκτησε τρόπαια με την Ντόρτμουντ, την Άρσεναλ και τον Ολυμπιακό.

sokratis-kupello-agglias.jpg

Πολλαπλές διακρίσεις με τους «ερυθρόλευκους» έχει και ο Κώστας Μήτρογλου και ο Δημήτρης Σιόβας, ενώ ο πρώτος έχει πάρει και αρκετούς τίτλους με την Μπενφίκα.

Αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς μέλος του συνόλου της Εθνικής Νέων του Νίκου Νιόπλια ήταν και ο Σωτήρης Νίνης. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που «έβγαλε» η χώρα μας, έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό, με πιο ξεχωριστή αυτή με την Ρόμα στο Europa League το 2012.

Ωστόσο, οι τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν δεν του επέτρεψαν να εξελιχθεί και η καριέρα του δεν είχε την κατάληξη που όλοι αναμέναμε. Κάτι παρόμοιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Βασίλη Κουτσιανικούλη, αφού ούτε εκείνος κατάφερε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και η μεταγραφή του από τον Εργοτέλη στον ΠΑΟΚ (1.2 εκατ. ευρώ) δεν θεωρείται επιτυχημένη…

Η ενδεκάδα του τελικού (Νίκος Νιόπλιας):Κυριάκος Στρατηλάτης, Μιχάλης Μπουκουβάλας, Βασίλης Αποστολόπουλος, Μανώλης Μονιάκης, Γιώργος Ιωαννίδης, Σωτήρης Νίνης (51’ Τάσος Παπάζογλου), Γιώργος Σιάκκας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος (75’ Βασίλης Κουτσιανικούλης), Γιάννης Παπαδόπουλος, Ελίνι Δημούτσος (48’ Δημήτρης Σιόβας), Κώστας Μήτρογλου.

Ο αρχηγός Μπακασέτας και η «ταφόπλακα» στην καριέρα του Κατίδη

Από το Euro U21 του 2012 η πλειοψηφία των παικτών αγωνίζεται ακόμη. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Εσθονία και η Εθνική ομάδα U19 ξεπέρασε την Πορτογαλία εκ νέου στον όμιλο με μία σπουδαία νίκη (3-2), ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε την Αγγλία στην παράταση (2-1).

Το όνομα που ξεχωρίζει από αυτήν την πορεία είναι αυτό του νυν αρχηγού του ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος, Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος μετά την ΑΕΚ πήγε στην Αλάνιασπορ και καταξιώθηκε στην Τραμπζονσπόρ.

Στην ίδια αποστολή, του τελικού με την Ισπανία, βρίσκεται και ο μελλοντικός του συμπαίκτης στην Τουρκία, Δημήτρης Κουρμπέλης, που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, αλλά και οι Χαράλαμπος Λυκογιάννης (Μπολόνια) και Κώστας Σταφυλίδης (Ελεύθερος)

Αρκετοί ακόμη πραγματοποίησαν μία καλή καριέρα με τους Σωκράτη Διούδη, Ανδρέα Μπουχαλάκη και Χάρη Μαυρία επίσης να συμπεριλαμβάνονται στην κουβέντα. Αντιθέτως, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Γιώργο Κατίδη, ο οποίος έβαλε «τέλος» στην δική του μετά τον ναζιστικό του χαιρετισμό, στο ματς της ΑΕΚ με την Βέροια έναν χρόνο αργότερα.

katidis2.jpg

Η ενδεκάδα του τελικού (Κώστας Τσάνας): Σωκράτης Διούδης, Νίκος Μαρινάκης, Μαυρουδής Μπουγαΐδης, Δημήτρης Κουρμπέλης, Κώστας Σταφυλίδης, Παναγιώτης Μπάλλας, Σπύρος Φουρλάνος (85’ Τάσος Μπακασέτας), Γιάννης Γιαννιώτας, Χάρης Μαυρίας, Γιώργος Κατίδης (90’ Ανδρέας Μπουχαλάκης), Δημήτρης Διαμαντάκος (67’ Χαράλαμπος Λυκογιάννης).

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0