Football Talk

ΑΕΚ – Πινέδα: Η ιστορία της μεταγραφής, η επιθυμία του Αλμέιδα και το χατίρι που δεν του χάλασε ο Μελισσανίδης

ΑΕΚ – Πινέδα: Η ιστορία της μεταγραφής, η επιθυμία του Αλμέιδα και το χατίρι που δεν του χάλασε ο Μελισσανίδης

Όλα όσα έγιναν προκειμένου η ΑΕΚ να ολοκληρώσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της – Ποιοι είχαν τους κομβικούς ρόλους, οι δυσκολίες.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ τα κατάφερε και έφερε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον MVPτου περσινού πρωταθλήματος: τον Ορμπελίν Πινέδα! Μία μεγάλη μεταγραφή και σε κόστος και σε ποιότητα ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την Ένωση και τώρα που όλα τελείωσαν θετικά πάμε λίγο να δούμε την ιστορία αυτής της υπόθεσης…

Πέρυσι το καλοκαίρι ο Ματίας Αλμέιδα, ουσιαστικά, έναν παίκτη ζήτησε με λαχτάρα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη: τον Ορμπελίν Πινέδα. Ήξερε πάρα πολύ καλά τον Μεξικανό ο τεχνικός της ΑΕΚ και ήταν πεπεισμένος ότι μπορεί να χτίσει πάνω του αυτό που είχε στο μυαλό του. Έτσι κι έγινε. Η ΑΕΚ προσπάθησε και το καλοκαίρι του 2022 να αγοράσει τον Πινέδα από τη Θέλτα, όμως ο πρόεδρος των Ισπανών, Κάρλος Μουρίνιο ήταν ανένδοτος: Δεν ήθελε να τον πουλήσει, καθώς τον θεωρούσε προσωπικό του στοίχημα. Μπορεί ο τότε προπονητής της Θέλτα να μην τον υπολόγιζε, όμως ο Μουρίνιο είχε «έρωτα» με τον Πινέδα, φροντίζοντας αυτός να τον φέρει στην Ευρώπη τον Γενάρη του 2022, όταν τελείωσε το συμβόλαιό του με την Κρουζ Αζούλ. Τελικά πείστηκε πέρυσι το καλοκαίρι να τον δώσει δανεικό στην ΑΕΚ για έναν χρόνο, χωρίς μάλιστα να βάλει οψιόν αγοράς στη συμφωνία του με την Ένωση.

Ο Πινέδα ήρθε τελικά δανεικός στην ΑΕΚ και στις 14 Ιουλίου του 2022 σμίγει ξανά με τον Αλμέιδα πηγαίνοντας στην προετοιμασία της ομάδας στην Ολλανδία. Η συνέχεια γνωστή: Ο Μεξικανός γίνεται κομβικός παίκτης στο σύνολο του προπονητή του (και) στην ΑΕΚ και παίζει συνολικά 42 αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο την περσινή σεζόν βάζοντας 10 γκολ και δίνοντας 4 ασίστ, σε συνολικά 2.840 αγωνιστικά λεπτά που ήταν στο γήπεδο!

Η σεζόν τελειώνει μαγικά για την ΑΕΚ: Πρωτάθλημα και Κύπελλο έρχονται στη Φιλαδέλφεια. Από εκεί και μετά ένα ερώτημα «βασάνιζε» πολύ κόσμο: Τι θα γίνει με τον Πινέδα και πώς θα καταφέρει η ΑΕΚ να τον κρατήσει!

Το μήνυμα από τον Ματίας Αλμέιδα είχε δοθεί εδώ και καιρό: Ήθελε να μείνει ο Πινέδα! Δεν είναι άνθρωπος που πιέζει ο Αργεντινός. Γνώριζε εξάλλου εκ των προτέρων πως αυτή η επιθυμία του δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης όμως είχε αντιληφθεί καλά δύο πράγματα: Πόσο σημαντικός ήταν στον προπονητή αυτός ο παίκτης και πόσο «κάψα» είχε ο κόσμος της ΑΕΚ να συνεχίσει να τον βλέπει να φοράει τα κιτρινόμαυρα.

Οι προσπάθειες να κρατήσει και τη νέα σεζόν η ΑΕΚ τον Πινέδα ξεκίνησαν από νωρίς… Η Ένωση άρχισε επαφές με τη Θέλτα με στόχο να πάρει πάλι τον Μεξικανό με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις εξ αρχής. Ήταν μία μπερδεμένη περίοδος στη Θέλτα με πολλές αλλαγές σε αγωνιστικό επίπεδο. Έψαχνε προπονητή και όταν τον βρήκε (Ράφα Μπενίτεθ) το ερώτημα ήταν ποια θα ήταν η επιθυμία του για τον Πινέδα. Το θετικό για την ΑΕΚ στην όλη υπόθεση ήταν πως η Θέλτα είχε ανάγκη από χρήματα και έθεσε ως στόχο να πουλήσει 2-3 παίκτες της προκειμένου να αρχίσει να κινείται μετά στην αγορά. Ένας εξ αυτών ήταν ο Πινέδα…

Ποτέ η ΑΕΚ δεν έφτασε τα 7 ή 8 εκατ. ευρώ που έγραφαν στο Μεξικό. Όμως πλησίαζε στα 6 εκατ. ευρώ και όσο περνούσε ο καιρός και οι συζητήσεις με τη Θέλτα η ΑΕΚ προσπαθούσε να κλείσει τον Πινέδα με μεταγραφή και μόνο! Μάλιστα, θυμάστε ότι άρχισαν να γράφουν από Ισπανία μεριά, αλλά και να συντηρείτε από κάποια ελληνικά Μέσα πως ο… Ολυμπιακός, αλλά και ο Παναθηναϊκός (οι «πράσινοι» το διέψευσαν αμέσως) τσέκαραν τον Πινέδα! Η ΑΕΚ όμως είχε το «πάνω χέρι» εξ αρχής χωρίς να… τρομάζει από τους εγχώριους ανταγωνιστές της!

Την Πέμπτη (29/6) οι συζητήσεις έδειχναν να κολλάνε. Όμως την Παρασκευή (30/6) όλα άλλαξαν. Η ΑΕΚ και δη ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήραν πάνω τους το θέμα και τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαμε συμφωνία: Η ΑΕΚ συμφώνησε και θα δώσει στη Θέλτα (μαζί με κάποια μπόνους) ένα ποσό κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ! Είναι πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου! Ταυτόχρονα συμφώνησε με τον Πινέδα να υπογράψει συμβόλαιο για 4 χρόνια με απολαβές που ίσως τον κάνουν τον πιο ακριβό παίκτη στο ρόστερ του Δικεφάλου!

Να σημειωθεί φυσικά, πως τις στιγμές των διαπραγματεύσεων κομβικό ρόλο έπαιξε και η στάση της πλευράς του Πινέδα. Ο μάνατζερ του παίκτη είχε αναλάβει την επικοινωνία, όντας στην Ισπανία από το προηγούμενο Σάββατο, όπως είχατε ενημερωθεί από το BNSportsκαι είχε πάρει σαφή εντολή από τον πελάτη του να κάνει τα πάντα προκειμένου να συνεχίσει να παίζει στην ΑΕΚ. Έπαιξε μεγάλο ρόλο η επιθυμία του ίδιου του Πινέδα να συνεχίσει στην ΑΕΚ και μαζί της να διεκδικήσει την είσοδο στο ChampionsLeague. Πέρασε πολύ όμορφα αυτόν τον χρόνο στην Ελλάδα και την Ένωση ο Ορμπελίν, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του. Πολύ σημαντική κι αυτή η παράμετρος.

Η σπουδαία λοιπόν αυτή μεταγραφή έκλεισε θετικά και η ΑΕΚ κάνοντας δικό της τον πιο επιδραστικό παίκτη της τη χρονιά του νταμπλ! Για τα αγωνιστικά και τι θα συνεχίσει να προσφέρει ο Πινέδα στην ομάδα λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε. Όμως θα αναλυθούν σε άλλο κομμάτι, γιατί αυτό έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα για την επόμενη σεζόν (με τον Πινέδα βασικό γρανάζι) είναι ακόμη πιο όμορφο… Το σημαντικό είναι πως με τη μεταγραφή Πινέδα και το κόστος της ένα πράγμα πλέον είναι ξεκάθαρο: Η ΑΕΚ ανέβηκε επίπεδο, οικονομικό και αγωνιστικό και στις μεταγραφές… Η συνέχεια μπορεί να είναι ανάλογη!



www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0