Football Talk

Ο Μαλντίνι είχε την ευλογία να προλάβει από Μαραντόνα μέχρι Κριστιάνο! (vids)

Ο Μαλντίνι είχε την ευλογία να προλάβει από Μαραντόνα μέχρι Κριστιάνο! (vids)
Έκλεισε τα 55 του χρόνια. Και στις αρχές του μήνα τον πίκρανε η αγαπημένη του Μίλαν. Ο Πάολο Μαλντίνι στην ποδοσφαιρική του καριέρα πέτυχε τα πάντα με την ροσονέρο φανέλα και είχε την ευτυχία και ευλογία μαζί, να προλάβει να παίξει με θρύλους διαφορετικών γενεών. Και να βιώσει τις εμπειρίες από τον Ντιέγκο, μέχρι τον CR7!
Έζησε και προσπάθησε να διαμορφώσει και να εξελίξει τις ικανότητές του ανάλογα με τα όσα ήταν … απαραίτητα για κάθε διαφορετική εποχή κατά την οποία βρισκόταν στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο, φυσικά, να είσαι παρών στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι και τα 41 σου χρόνια, δίχως να είσαι τερματοφύλακας, αλλά και να στηρίξεις μια ολόκληρη καριέρα όντας μονάχα στην ομάδα που έμαθες ν’ αγαπάς. Ειδικά σε αυτή την εποχή που ο χορός των εκατομμυρίων πολλές φορές δίνει κίνητρο μεγαλύτερο από την λατρεία και το συναίσθημα που έχει ο καθένας για τη φανέλα και το έμβλημα στο στήθος.

Ο Πάολο Μαλντίνι, όταν θα έσβησε τα 55 κεράκια στην τούρτα του, το βράδυ της Δευτέρας, την 26η του Ιούνη, θα ξεκίνησε να βλέπει την καριέρα του μπροστά στα μάτια του, σαν φιλμ ενός εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ…  

Θα έχει να θυμάται ν’ απαρτίζει αμυντικό δίδυμο με τον Φράνκο Μπαρέζι στους «ροσονέρι», να γιορτάζει με τον Ρουντ Γκούλιτ για το πρώτο του πρωτάθλημα το 1988, να πηγαίνει στο Euro την ίδια σεζόν και στην διαδρομή του να κατακτά… ό,τι βρισκόταν μπροστά του.

Μπορεί να φουσκώνει από υπερηφάνεια ακούγοντας τους Πουγιόλ και Σέρχιο Ράμος να τον αποκαλούν ίνδαλμά τους. Να έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Φίλιπ Λαμ. Να έχει ζορίσει όσο κανείς άλλος τον ΒραζιλιάνοΡονάλντο. Να είναι ο μέντορας του Νέστα. Να έχει επηρεάσει άκρως θετικά την καριέρα του Κακά. Να έχει πανηγυρίσει 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 7 πρωταθλήματα Ιταλίας και να έχει βρεθεί στην 3η θέση της «Χρυσής Μπάλας» το 1994 και το 2003. Και πολλά, πολλά ακόμα…

Κάτι τρομερά αξιοσημείωτο που αποτελεί ένα τεράστιο παράσημο για την καριέρα που κατέγραψε ο Πάολο Μαλντίνι, είναι το γεγονός πως κατάφερε ν’ αντιμετωπίσει απίθανους ποδοσφαιριστές όλα αυτά τα χρόνια. Έπρεπε να βάλει το μυαλό του σε διαδικασία συνεχούς μάθησηςεξέλιξης και πολύ καλύτερης μελέτης των χαρακτηριστικών των αντιπάλων του.

Kλήθηκε να σταματήσει τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, τον Ρονάλντο και έφτασε να παίζει μέχρι και απέναντι στον Κριστιάνο Ρονάλντο! Διαφορετικές εποχές, διαφορετικά χαρακτηριστικά παικτών, διαφορετικός τρόπος να τους «μπλοκάρει» κανείς.

Μάλιστα, ο θρύλος της Μίλαν είχε δηλώσει πως: «Δεν μπορώ ν’ ακούω από τις νεότερες γενιές να μιλούν για τα στοιχεία του Λουίς Σουάρες. Έπρεπε να δουν και να μάθουν πόσο δύσκολο ήταν να σταματήσεις τον Ρονάλντο» και με την σειρά του, ο Βραζιλιάνος είχε αναφέρει πως ο Ιταλός ήταν ό,τι… χειρότερο είχε βρει μπροστά του σε αμυντικό που επιχειρούσε να τον κάνει να περάσει δύσκολα στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμα κι αν θητεία του στους «ροσονέρι», αυτή τη φορά ως τεχνικός διευθυντής, τερματίστηκε στις αρχές του μήνα, έπειτα από μια πενταετία στο συγκεκριμένο πόστο. Του χρεώθηκαν μεταγραφές που δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα μετά το πρωτάθλημα του 2022, η ομάδα να μην καταφέρει να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και ν’ ανταποκριθεί τις απαιτήσεις.

Κι όμως, αυτή η απόλυση δεν σβήνει τον μύθο του, όπως τον δημιούργησε ο ίδιος με την φανέλα αυτού του συλλόγου. Αποτελεί ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο και παντοτινό κεφάλαιο ιστορίας για το κλαμπ. Και το ποδόσφαιρο, είχε την μεγάλη τιμή να τον απολαύσει… 



Κώστας Ζάλιαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0