Football Talk

Ο Ζιντάν μεγαλώνει, αλλά Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ! (video)

Ο Ζιντάν μεγαλώνει, αλλά Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ! (video)

Θα γραφτούν πολλά για τον Ζινεντίν Ζιντάν. Κλείνει άλλωστε τα 51 του χρόνια και κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, γίνεται για ακόμη μία φορά στην καριέρα του, το απόλυτο επίκεντρο. Ας μην ξεχνάμε όμως, πέραν των σπουδαίων κατορθωμάτων του, και τις αναμετρήσεις του με τις ελληνικές ομάδες. Τότε που «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό στην Ιταλία, τότε που με μία μπαλιά – διαβήτη, έδωσε «έτοιμο» γκολ στον Ελγκέρα και τότε που ήρθε στην έδρα της ΑΕΚ, για να σκοράρει δις!

Τα χρόνια περνούν και δεν κάνουν εξαιρέσεις. Ούτε στους ποδοσφαιριστές που μας έκαναν να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο λίγο παραπάνω. Σε παίκτες – θρύλους, που έδωσαν μία διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να εντάσσεται αναμφίβολα σε αυτή την κατηγορία.

Άπαντες θα θυμόμαστε τους τίτλους που κατέκτησε, το καλύτερο γκολ στην ιστορία του Champions League που σημείωσε, ακόμη και την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από 17 χρόνια.

Πηγαίνοντας όμως την συζήτηση στα «δικά» μας, μπορεί κανείς με… ασφάλεια να θυμηθεί τα πεπραγμένα του «Ζιζού» απέναντι σε ελληνικές ομάδες; Δύο φορές συνάντησε στην καριέρα του τον Ολυμπιακό και σε ισάριθμες περιπτώσεις τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, σε διάστημα μίας τετραετίας.

Και μάλιστα, το έπραξε φορώντας τη φανέλα δύο διαφορετικών συλλόγων. Της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης. Στις δύο πρώτες «μονομαχίες» βγήκε νικητής, με Ιταλούς και Ισπανούς να είναι φυσικά το απόλυτο φαβορί.

Σε αμφότερες περιπτώσεις όμως, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός θα έχουν να λένε πως δεν «πληγώθηκαν» από γκολ του. Μόνο από την τελική του πάσα. Τον περιόρισαν στο ένα κομμάτι, δεν τα κατάφεραν στο δεύτερο. Και αυτό ήταν από μόνο του ικανό, ώστε στο τέλος της βραδιάς, οι Έλληνες να είναι… απογοητευμένοι.

Γυρνάμε τον χρόνο στη σεζόν 1998-99 και στην εκπληκτική πορεία του Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Φτάνει μέχρι και τα προημιτελικά και τότε στον δρόμο του εμφανίζεται η Γιουβέντους. Πρώτο ματς στο Τορίνο και όλα στην ισορροπία, με τον Ζιντάν να αποφασίζει να γίνει πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ένα τέταρτο πριν από το φινάλε.

Παίρνει την μπάλα με πλάτη προς την εστία και δίχως να το αντιληφθεί κανείς, την δίνει στον Αντόνιο Κόντε. Αυτός σκοράρει και το 2-0 είναι γεγονός. Το γκολ του Νινιάδη στο τέλος δίνει ελπίδες πρόκρισης στους «ερυθρολεύκους» και φυσικά κανείς θα καταφέρει να ξεχάσει όσα έγιναν στη ρεβάνς. Εκείνο το λάθος του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, σε ένα εκπληκτικό ματς από πλευράς του, και την ισοφάριση του Κόντε σε 1-1, που απέκλεισε την ελληνική ομάδα.


Η Γιουβέντους εν τέλει αποκλείστηκε από την νικήτρια του θεσμού, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ζιντάν να καταγράφει ακόμη μία τελική πάσα στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ». Σε εκείνη την περίπτωση όμως, αυτή δεν ήταν ικανή για να της δώσει την πρόκριση.

Η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει ένα σκοπό. Να κατακτήσει επιτέλους το Champions League. Το δικαιούται. Πρέπει να το πάρει. Και εν τέλει, αυτό έμελλε να συμβεί στην δεύτερη αγωνιστική περίοδο, που τέθηκε αντιμέτωπος με ελληνική ομάδα. Τρία χρόνια μετά, την σεζόν 2001-02, με τον Παναθηναϊκό να συναντά τη «Βασίλισσα» στη φάση των ομίλων και να μεταβαίνει στην Ισπανία για να την συναντήσει.

Αποτέλεσμα; Ήττα με κάτω τα χέρια και… υπόκλιση στην ανωτερότητα του αντιπάλου, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να έχει δώσει το σύνθημα για το τρίποντο. Σε περιγραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Γάλλος σούπερ σταρ παίρνει τη μπάλα λίγα μέτρα κάτω από το κέντρο, και βρίσκει με απίθανη μεταβίβαση ακριβείας τον Ελγκέρα. Ο τελευταίος σκοράρει, ο Αντώνης Νικοπολίδης δέχεται γκολ στην «κλειστή» του γωνία και ο Ντελ Μπόσκε πανηγυρίζει το τελικό 3-0, που φέρει φυσικά την υπογραφή του Ζιντάν, για να κατακτήσει στο τέλος της σεζόν το μοναδικό Champions League της καριέρας του.

 

Οι... παρτίδες του Ζιντάν με ελληνικούς συλλόγους, έκλεισαν το 2002, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης και η ΑΕΚ, τέθηκαν αντιμέτωπες για το Champions League.

Στο Νίκος Γκούμας, της Νέας Φιλαδέλφειας, η αναμέτρηση ήταν εντυπωσιακή, με το τελικό... 3-3 να το μαρτυρά. Εκεί, ο Ζιντάν, μάγεψε το κοινό, αφού πέτυχε δύο γκολ, στο 15ο και το 39ο λεπτό, με τον Γκούτι, να διαμορφώνει το τελικό σκορ. Τα γκολ για την ΑΕΚ, εκείνο το βράδυ, πέτυχαν ο Βασίλης Τσιάρτας με έξοχη εκτέλεση φάουλ, ο Χρήστος Μαλαδένης και ο Ντέμης Νικολαϊδης, αλλά ο Ζιντάν δεν θα ξεχαστεί ποτέ από το ελληνικό κοινό, σκοράροντας στην 5η του αναμέτρηση απέναντι σε ελληνική ομάδα, για πρώτη φορά στην καριέρα του!


Τα χρόνια πέρασαν, ο «Ζιζού» δεν σκόραρε κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά στις τέσσερις φορές που τους συνάντησε, αρκούσε μία πάσα. Μία πάσα για να μην «γράψει» ιστορία ο Ολυμπιακός και να μην καταφέρει ο Παναθηναϊκός να πιστέψει για… λίγο ακόμη, πως μπορεί να φύγει με ένα «ιστορικό» αποτέλεσμα από την Ισπανία και το Μπερναμπέου! Όσον αφορά την ΑΕΚ; Δύο στιγμές ήταν αρκετές, για να μας κάνει να τον θαυμάσουμε... και στην Αθήνα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0