Football Talk

Η Ελλάδα έπαιξε πιο σωστά από τους Ιρλανδούς τον… εθνικό τρόπο της σέντρας και τους ξεπέρασε!

Η Ελλάδα έπαιξε πιο σωστά από τους Ιρλανδούς τον… εθνικό τρόπο της σέντρας και τους ξεπέρασε!

Μια νίκη που κυνηγούσε κατάφερε να πετύχει η Εθνική Ελλάδος στο ματς κόντρα στην Ιρλανδία με 2-1. Την πρώτη της μάλιστα, εντός έδρας νίκη στα προκριματικά. Δεν έχει σημασία όμως, τόσο το σκορ αυτό καθαυτό, όσο το πώς διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες έπαιξαν αλά...ιρλανδικά και προσέφεραν μαθήματα σέντρας στους μάστερ του είδους τους.

Η Εθνική Ιρλανδίας φημίζεται πως της αρέσει να παίζει με την μπάλα ψηλά. Μάλιστα, είναι πολύ καλή σε αυτό το στυλ παιχνιδιού, το οποίο την καθιστά άκρως ανταγωνιστική. Στο ματς με την Ελλάδα όμως, συνέβη το αντίθετο. Οι Έλληνες ήταν εκείνοι που έπαιξαν σαν τους Ιρλανδούς και τους έδωσαν τα… παπούτσια στο χέρι.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, η Εθνική σημείωσε συνολικά 25 σέντρες, εκ των οποίων οι 10 ήταν από κόρνερ. Στο πρώτο ημίχρονο μάλιστα, πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι κόρνερ back-to-back. Το Έιρε από την άλλη μετά βίας κατάφερε να πραγματοποιήσει 10 σέντρες, εκ των οποίων οι πέντε προήλθαν από κόρνερ. Η διαφορά τεράστια και ξεκάθαρη.

Παρόλο που στο τέλος φάνηκε να επικρατεί η Ιρλανδία με κατοχή μπάλας της τάξεως του 51% (έναντι 49% της Εθνικής μας), δεν μπόρεσε να βρει χώρο να ξεδιπλώσει το στυλ με το οποίο την έχουμε συνηθίσει να παίζει. Για να αντιληφθούμε καλύτερα πώς συνέβη αυτό, θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε κάθε ένα ημίχρονο ξεχωριστά.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα μπήκε με «τσαμπουκά» και αυτοπεποίθηση, μην αφήνοντας χώρο στον αντίπαλο για οποιαδήποτε ενέργεια. Με κατοχή μπάλας 61% για την Εθνική μας, πώς να βρουν τρόπο οι Ιρλανδοί να κάνουν σέντρες; Μονάχα στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα πραγματοποίησε 22 σέντρες, με τις εννέα εξ αυτών να είναι κόρνερ. Η Ιρλανδία με το… ζόρι έβγαλε τρεις μόνο σέντρες, τις 2 από κόρνερ. Ο αριθμός είναι ολίγον τι… απογοητευτικός.

Αντίθετα, στο δεύτερο ημίχρονο το Έιρε πείσμωσε και διεκδίκησε την κατοχή της μπάλας, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 60%, παρόλο που δεν φάνηκε ιδιαίτερα, καθώς η Εθνική με την πίεση που ασκούσε και τον δυναμισμό που έδειχνε, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια, αυτό φάνηκε στις σέντρες, μιας και οι Ιρλανδοί πραγματοποίησαν επτά με τις τρεις να προέρχονται από κόρνερ και την Ελλάδα να προβαίνει σε μόλις τρεις σέντρες, τη μία από κόρνερ.

Πολλές φορές βλέπουμε πως τα στατιστικά μπορούν να μας ξεγελάσουν και δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτά. Τα στατιστικά δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της επίδοσης των παικτών και της ποιότητας του παιχνιδιού τους. Τι και αν τελικά η κατοχή ήταν 51% υπέρ των Ιρλανδών; Οι Έλληνες ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στο τέλος με 19 συνολικές τελικές προσπάθειες έναντι επτά των αντιπάλων τους. Μπορεί μόνο οι 2 να βρήκαν δίχτυα, όμως σημασία έχει πως προσπάθησαν και τόλμησαν. Στο τέλος ανταμείφθηκαν.

Επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων στις 13 Οκτωβρίου στο «σπίτι» των Ιρλανδών. Κάτι μας λέει πως δεν θα επιτρέψουν την ίδια απογοητευτική εικόνα να επαναληφθεί μέσα στην έδρα τους, με τα αποτελέσματα να είναι πιθανώς εντελώς αντίστροφα. Οψόμεθα…

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0