Football Talk

Μέσι – Νεϊμάρ: Μια ωδή στη φιλία και το τέλος μιας εποχής (video)

Μέσι – Νεϊμάρ: Μια ωδή στη φιλία και το τέλος μιας εποχής (video)

Αποτελεί ένα από τα πιο απολαυστικά δίδυμα στο ποδόσφαιρο. Το να βλέπεις αυτούς τους δύο μάγους της μπάλας να συνεργάζονται τόσο αρμονικά σου δίνει μόνο χαρά και «ηδονή». Στην Μπαρτσελόνα προσέφεραν ένα υπερθέαμα ταλέντου και ικανοτήτων, όπως δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτό όμως που ξεχώρισε δεν ήταν τόσο η άψογη συνεργασία, όσο η φιλία που γεννήθηκε μέσα από αυτή την καρμική, θα έλεγε κανείς, συνάντηση.

Μια εποχή έλαβε τέλος. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο «έσβησε» με τον Μέσι και τον Ρονάλντο να το αφήνουν πίσω τους. Σίγουρα, για τους λάτρεις του αθλήματος αποτελεί «πληγή» η συνειδητοποίηση ότι δεν θα τους ξαναδούν ως αντιπάλους. Ακόμη πιο θλιβερό είναι όμως, το γεγονός ότι δεν θα ξαναδούμε τον Μέσι και τον Νεϊμάρ ως συμπαίκτες. Για ακόμη μια φορά η φιλία τους θα μπει σε «παύση».

Τον Ιούνιο του 2013 ο Νεϊμάρ προστίθεται στο δυναμικό της Μπαρτσελόνα και στις 18 Αυγούστου κάνει το ντεμπούτο του. Ο Μέσι βρισκόταν ήδη εκεί, μιας και αποτελούσε γέννημα θρέμα των ακαδημιών των «μπλαουγκράνα». Όπως είχε δηλώσει ο Βραζιλιάνος, ο θαυμασμός του για τον Αργεντίνο ήταν αμέριστος· άλλωστε τον θεωρούσε τον καλύτερο παίκτη που είχε δει ποτέ. Αυτό που εκτίμησε περισσότερο απ’ όλα όμως, ήταν η βοήθεια που δέχτηκε από τον ίδιο όταν πρωτοήρθε στην ομάδα.

Όπως αναφέρει και στο ντοκιμαντέρ του, «Νεϊμάρ: Το Τέλειο Χάος» στο Netflix, ήταν πολύ αγχωμένος για αυτό το νέο ξεκίνημα μακριά από το σπίτι του. Φοβόταν πως δεν θα προσαρμοστεί και δεν θα ταιριάξει με τους υπόλοιπους, εξαιτίας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Ο Μέσι ήταν εκείνος που τον πλησιάσε πρώτος, του άνοιξε την αγκαλιά του και τον καλωσόρισε. Τον βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να βρει τα πατήματά του. Αυτή ήταν η αρχή μιας πολύ όμορφης και αγνής φιλίας.

Διύνησαν 4 χρόνια γεμάτα συναίσθηματα και αγάπη τόσο για τη δουλειά τους, όσο και ο ένας για τον άλλον. Αυτή η αγάπη αντικατοπτριζόταν και στο γήπεδο. Με γκολ back-to-back και ασίστς να δίνουν και να παίρνουν μεταξύ των δύο μπαλαδόρων, οι πρωταγωνιστές της Μπαρτσελόνα «ζωγράφιζαν» μέσα στο γήπεδο. Μαζί κέρδισαν το τρέμπλ το 2015 και την La Liga to 2016.



Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Μέσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταγραφή του Νεϊμάρ. Όπως αποκάλυψε ο τέως μάνατζερ του Βραζιλιάνου, Βάγκνερ Ριμπέιρο, ο Μέσι πίεσε την διοίκηση της Μπαρτσελόνα να αποκτήσει τον «Νέο Πελέ», όπως πολλοί τον αποκαλούσαν. Τραγική ειρωνία το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είχε πλησιάσει τον Νεϊμάρ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, όταν ήταν 10 χρονών, ώστε να τον δοκιμάσουν για την ομάδα των νέων. Εκείνου του έλειπε το σπίτι του και τελικά γύρισε πίσω. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Αν τελικά έμενε στη Ρεάλ δεν θα γνώριζε πιθανώς ποτέ τον Μέσι και θα ήταν εν τέλει αντίπαλοι. Ήταν λες και η μοίρα τους έφερε κοντά.

Στην εξίσωση αργότερα προστέθηκε και ο Λουίς Σουάρες. Οι MSN ήταν ίσως η καλύτερη επιθετική τριάδα μαζί με τους BBC (Μπενζεμά, Μπέιλ, Κριστιάνο). Ήταν ο φόβος και ο τρόμος όσων έρχονταν αντιμέτωποι μαζί τους. Από κοινού σκόραραν 364 γκολ σε 450 παιχνίδια. Ο Σουάρες δεν έγινε μόνο μέλος της ομάδας, αλλά και μέλος της φιλίας που καλά κρατεί μέχρι σήμερα.



Το 2017 ο Νεϊμάρ αποχαιρετά άδοξα τους «μπλαουγκράνα» και εντάσσεται στο δυναμικό της Παρί Σεν Ζερμέν έναντι €222 εκατομμυριών. Η αλήθεια είναι πως η καταλανική ομάδα είχε ήδη αρχίσει την κατρακύλα. Προβλήματα στην διοίκηση, εντάσεις στα αποδυτήρια και τα οικονομικά προβλήματα που τους «κηνυγούσαν» πρόσθεσαν πίεση στην ομάδα. Τα οικονομικά της θέματα μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλα που δεν μπορούσαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Μέσι, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Αργεντίνου το 2021 από τον σύλλογο της καρδιάς του χωρίς καν τον αποχεραιτισμό που του άξιζε.

Τότε το επόμενο βήμα του ήταν αβέβαιο. Πολλοί ονειρεύονταν να ακολουθήσει τον καλύτερό του φίλο στο Παρίσι. Το όνειρο αυτό πήρε σάρκα και οστά, η επανένωση ήταν γεγονός. Η συγκίνηση τεράστια. Ο Μέσι άλλωστε, έχει δηλώσει πως είναι φίλοι καρδιάς με τον Νεϊμάρ. Ήθελε να απολαύσει την συνεργασία τους στην Μπαρτσελόνα περισσότερο, αλλά ήταν πολύ χαρούμενος που ξανασυναντήθηκε μαζί του έστω και υπό διαφορετικές συνθήκες. Έχει δηλώσει πως λατρεύει να παίζει μαζί του και αυτό φαίνεται. 

Τους απολαύσαμε για ακόμη δύο χρόνια μέχρι την αποχώρηση του Μέσι από την Παρί φέτος. Εκείνος φεύγει για Αμερική, στην Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ ο Νεϊμάρ μένει πίσω συλλογιζόμενος την επόμενη στάση στην καριέρα του. Για ακόμη μια φορά η φιλία τους θα συνεχιστεί από απόσταση. Είναι τέτοια η δύναμη της πάραυτα, που δεν θα σβήσει ποτέ· ακόμη και αν δεν βρίσκονται μαζί. Φυσικά, δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν την γλυκιά σχέση τους στους υποστηρικτές τους μέσω των social media.

Ο Λουίς Σουάρες πάντως, δήλωσε πως θέλουν να κλείσουν την καριέρα τους στην ίδια ομάδα, όποια και αν είναι αυτή. Εμείς, απλώς ζούμε με την ελπίδα να τους ξαναδούμε μαζί.

Σουζάννα Μποντίνη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0