Football Talk

Ατσέρμπι: Αφού νίκησε τον καρκίνο και τον κακό του εαυτό, ο Χάαλαντ ήταν… πολύ λίγος! (video)

Ατσέρμπι: Αφού νίκησε τον καρκίνο και τον κακό του εαυτό, ο Χάαλαντ ήταν… πολύ λίγος! (video)
Όταν βιώνεις την χειρότερη περιπέτεια της ζωής σου, εκτιμάς τα πράγματα διαφορετικά. Ο Ατσέρμπι θεωρεί πως ο καρκίνος… έσωσε την καριέρα του! Κι αφού είχε ξεπεράσει άλλες μεγάλες φοβίες, ο Χάαλαντ και η Σίτι δεν υπήρχε περίπτωση να τον τρομάξουν…

Το φινάλε του μεγάλου τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Πόλη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, τον βρήκε δακρυσμένο, στην πλευρά των ηττημένωνΥπερήφανος μεν, αλλά με το μετάλλιο του φιναλίστ. Όπως κι αν το κάνεις, είναι λογικό να «πόνεσε» η έκβαση της αναμέτρησης. Ειδικά αφού η Ίντερ έδειξε ότι μπορούσε πράγματι να κάνει ζημιά στη Σίτι.

Στην κριτική του ιταλικού Τύπου μετά το ματς, ο βετεράνος αμυντικός – που βρέθηκε στους «νερατζούρι» δανεικός από την Λάτσιο – πήρε την καλύτερη βαθμολογία, μαζί με τον Ονάνα«Εκπληκτική εμφάνιση από τον Ατσέρμπι που παρά την ηλικία του, έδειξε στο χορτάρι πως ήταν πανέτοιμος για το ανώτατο επίπεδο και για έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αφού δεν άφησε τον Χάαλαντ να κάνει απολύτως τίποτα» ανέφεραν τα media της γειτονικής μας χώρας.

«Φοβηθήκαμε υπερβολικά και δεν καταλάβαμε ότι πράγματι θα μπορούσαμε να τους έχουμε “χτυπήσει” και να τους προκαλέσουμε προβλήματα» ανέφερε ο Ατσέρμπι στη συνέντευξη Τύπου, έχοντας το σθένος και την ηρεμία να βρεθεί και να μιλήσει μπροστά στους δημοσιογράφους. Εδώ έχει περάσει άλλα κι άλλα. Εκεί θα κολλούσε;

Έπαιξε την καλύτερη άμυνα της ζωής του απέναντι στον καρκίνο

Πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013, όταν πήρε μεταγραφή στη Σασουόλο. Δεύτερη φορά στα τέλη του ίδιου έτους με τις αρχές του 2014. Ο καρκίνος των όρχεων επέλεξε να του κάνει διπλή «επίθεση». Και να πέσει στην παγίδα που του είχε ετοιμάσει ο Ατσέρμπι. Είναι τρομερά τα λόγια του, από φετινή του συνέντευξη στην Gazzetta dello Sport, τον Φλεβάρη του 2023.

«Ναι, αισθάνομαι τυχερός που είμαι εδώ. Αλλά δεν με ένοιαζε που δύο φορές έπρεπε ν’ αντιμετωπίσω τον καρκίνο. Σχεδόν… ήμουν χαρούμενος, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Είπα “oκ, ας το αντιμετωπίσω”. Σαν να ετοιμαζόμουν για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Φυσικά είναι αδύνατο να μην έχεις φόβο. Και τώρα ορισμένες φορές σκέφτομαι “κι αν επιστρέψει ξανά η αρρώστια;”. Απλά λέω στον εαυτό μου ότι θα παλέψω ξανά».

Με αυτή τη νοοτροπία και έχοντας μάθει ν’ ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση που του παρουσιάζεται, έχει βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Αυτό που λέει ότι θα πρέπει να εκτιμάς τα μικρά πράγματα, να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και ν’ αντιλαμβάνεσαι τις ευκαιρίες που σου δίνει η ζωή για νέα ξεκινήματα, με μεγαλύτερη δύναμη…

Η περίοδος της «κατηφόρας» και η δεύτερη ευκαιρία

Πριν τις «μάχες» με την νόσο και τις χημειοθεραπείες, είχε κάκιστη ζωή με… ξενύχτια στα clubs, δίχως να θυμίζει σε τίποτα την καθημερινότητα και την αφοσίωση ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή που ήθελε να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο.

Το 2012 «έφυγε» ο πατέρας του,, δίχως να προλάβει να τον δει στα καλύτερά του μέσα στο γήπεδο. Είχε αντέξει εφτά εγκεφαλικά (!), αλλά πλέον δεν είχε άλλη δύναμη… «Ξαφνικά άδειασα και το ποδόσφαιρο δεν είχε καμία ουσία για εμένα πια. Όλα πήραν την κατηφόρα. Έγινα αλαζόνας. Τους θεωρούσα όλους κατώτερους, μέχρι φυσικά τη μέρα που ήρθε ο καρκίνος…» είχε πει ο πολύπειρος στόπερ.

Αν τον ακούσει κανείς να μιλάει τώρα, ίσως και να γουρλώσει τα μάτια από την έκπληξη. Όσα θ’ ακούσει από τον Ατσέρμπι θα προέρχονται από τεράστια δύναμη, αλλά και από πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας.

«Ο θεραπευτής μού είπε ότι ήταν η στιγμή να κάνω ένα βήμα μπροστά. Και είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις δίπλα σου 2-3 ανθρώπους τους οποίους θα εμπιστεύεσαι απόλυτα. Πρέπει να μάθεις τι ζητάς από την ζωή. Και αργά ή γρήγορα, θα έρθει η στιγμή σου. Δίχως τον καρκίνο και τη νέα αρχή, δεν θα έφτανε εδώ η καριέρα μου. Θα είχα αποσυρθεί από τα 28 μου, θα ήμουν σε χαμηλότερη κατηγορία, στην Σιταντέλα… Με τον καρκίνο, μου δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία» τονίζει.

Το πρώτο Euro στα 33 του και ο τελικός της Πόλης

Το αλκοόλ, η νυχτερινή διασκέδαση και η κακή διατροφή έδωσαν τη θέση τους σε σκληρές προπονήσεις, σε καλύτερη και πιο ήρεμη καθημερινότητα, σε μπόλικο νερό και σε λαχανικά τα οποία τιμούσε σε μόνιμη βάση για το καλό του οργανισμού του.

Κάπως έτσι κατάφερε να φτάσει στα τελικά του Euro που διεξήχθη το 2021 σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μπορεί να μην είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στην αποστολή της Ιταλίας στη διοργάνωση του 2016, όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να λείψει από τα πλάνα του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Κι ας ήταν 33 ετών εκείνο το καλοκαίρι που έλαβε χώρα το τουρνουά, εξ αναβολής, λόγω και του κορονοϊού που είχε εμφανιστεί. Έπαιξε σε τρία παιχνίδια, δυο στους ομίλους και ένα με την Αυστρία στους «16» όπου συνείσφερε στην εξασφάλιση της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Και μετά την εμπειρία της παρουσίας στην τρομερή Ιταλία που κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο, ο Φρανσέσκο Ατσέρμπι έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος με το 22χρονο «θωρηκτό», Έρλινγκ Χάαλαντ, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου με σταθερά βήματα βρέθηκε η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι. Εκεί όπου ο Ατσέρμπι ύψωσε τα χέρια προς τον ουρανό, γιατί ήξερε ότι θα τον παρακολουθήσει και ο πατέρας του. Δεν το ήλπιζε, το ήξερε.

Και στα 35 του, τον έβγαλε κι εκείνον ασπροπρόσωπο, μετά από τον εαυτό του. Γιατί ο Νορβηγός στράικερ δεν φάνηκε στο παιχνίδι. Και ο βετεράνος στόπερ μπορεί να έκλαψε στο φινάλε, αλλά θα μπορεί να χαμογελάει για την δεύτερη ευκαιρία που αποφάσισε να έχει στη ζωή και την καριέρα του…



Κώστας Ζάλιαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0