Football Talk

Bundesliga 2022/2023: Οι καλύτεροι 11 του πιο αμφίρροπου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών

Bundesliga 2022/2023: Οι καλύτεροι 11 του πιο αμφίρροπου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών

Mια συγκλονιστική χρόνια στην Bundesliga τελείωσε και πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι επιδραστικοί ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος.

Η Bundesliga ολοκληρώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο αλλά την ίδια γνωστή κατάληξη. Την κατάκτηση του τίτλου από την Μπάγερν. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την καλύτερη ενδεκάδα του φετινού πρωταθλήματος, σε σχηματισμό 3-4-3, έτσι όπως αποφάσισε ο αλγόριθμος της Opta.

Τερματοφύλακας: Φρέντερικ Ρένοφ, Ουνιόν Βερολίνου

Η φετινή πορεία της Ουνιόν ήταν ξέφρενη. Η «πρωτευουσιάνα» ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη τερματίζοντας την τετράδα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους ήταν ο Φρέντρικ Ρένοφ. Ο Δανός τερματοφύλακας στις 29 συμμετοχές του δέχτηκε μόλις 27 γκολ (εξαιρουμένων των αυτογκόλ). Σύμφωνα με τις μετρήσεις ο Ρένοφ αποσόβησε 8,5 γκολ περισσότερα, με τον δείκτη των xGoT (αξία των τελικών προσπαθειών που δέχεται μία ομάδα) να φτάνει το 35,5.

Tαυτόχρονα ο Kίπερ της Oυνιόν τελείωσε τη χρονιά στην Μπουντεσλίγκα με ποσοστό επεμβάσεων στο 78% το υψηλότερο τις τελευταίες 7 σεζόν στο πρωτάθλημα.

Screenshot_56.png

Μπορεί η Ουνιόν να «χτίζει» την ομάδα του Champions League της επόμενης χρονιάς όμως στη θέση «1» είναι σίγουρα καλυμμένη.

Αριστερός αμυντικός: Ραφαέλ Γκερέιρο Μπορούσια Ντορτμουντ

Μπορεί το φινάλε ήταν πικρό για την Ντόρτμουντ όμως, μερικοί παίκτες της ήταν χάρμα ιδέσθαι. Ανάμεσά τους ο αριστερός οπισθοφύλακας Ραφαέλ Γκερέιρο. Αν και από τη θέση του αμυντικού ο Πορτογάλος ήταν εκ των κορυφαίων δημιουργών τη Λίγκα με συνολικά 13 ασίστ (12 μετά τη διακοπή του χειμώνα) και συνολικά 16 συμμετοχές σε γκολ ο Γκερέιρο πραγματοποίησε προσωπικό ρεκόρ.Η ευχέρεια του στη δημιουργία τελικών προσπαθειών φαίνεται και από τις 47 ευκαιρίες που «έφτιαξε» για τους συμπαίκτες του. 

Ο Γκερέιρο δεν θα συνεχίσει στην Μπορούσια με τον επόμενο προορισμό της καριέρας του να παραμένει άγνωστος.

Κεντρικός αμυντικός Ματίας Γκίντερ Φράιμπουργκ

Η σεζόν που πέρασε ήταν η καλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Φράιμπουργκ. Τερμάτισε στην 5η θέση που οδηγεί στο Europa League μαζεύοντας 59 βαθμούς. Τη σεζόν που πέρασε η ομάδα του Κρίσταν Στρέιχ ισοφάρισε το ρεκόρ των δεκατριών αγώνων με ανέπαφη την εστία της που είχε τις χρονιές 2012-2013 και 2000-2001. Τίποτα όμως δεν θα ήταν τόσο εύκολο χωρίς τον Ματίας Γκίντερ στα μετόπισθεν. Ο Γερμανός στόπερ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 63% κερδισμένες μονομαχίες και έφτασε τα 151 κοψίματα (πρώτος σε ολόκληρη την Μπουντεσλίγκα). 

Screenshot_57.png

Ο διεθνής Γερμανός Σημείωσε και ένα επιθετικό προσωπικό ρεκόρ με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε, όσο σκόραρε και ολόκληρη την προηγούμενη τριετία στην Γκλάντμπαχ.

Δεξιός αμυντικός Τζέρεμι Φρίμπονγκ Μπάγερ Λεβερκούζεν 

Μπορεί φέτος η Λεβερκούζεν να τερμάτισε τρεις θέσεις χαμηλότερα από ότι πέρυσι, όμως η εικόνα της από την έλευση του Τσάμπι Αλόνσο και μετά, δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην ομάδα.  Στην εικόνα αυτή της ομάδας, σημαντικός παράγοντας ήταν και ο Τζέρεμι Φρίμπονγκ. Ο Ολλανδός πλάγιος αμυντικός «όργωσε» τη δεξιά πλευρά με 184 κουβάλημα της μπάλας (για τουλάχιστον 10 μέτρα)αλλά και τα 9,6 μέτρα κατά μέσο όρο Κούβα λήμματος της μπάλας περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην Μπουντεσλίγκα.

Screenshot_58.png

Ταυτόχρονα ο Φρίμπονγκ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ταχύτερους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος με μέγιστη καταγεγραμμένη ταχύτητα τα 36 χιλιόμετρα την ώρα.

Κεντρικός μέσος Τζόσουα Κίμιχ Μπάγερν Μονάχου

Η Μπάγερν φέτος αν και πανηγύρισε τον τίτλο έμεινε μακριά από τη συνηθισμένη σταθερότητα της στην Bundesliga. Υπήρχαν όμως ποδοσφαιριστές που παρέμειναν σε υψηλές «πτήσεις» στο πρωτάθλημα. Ένας από αυτόυς ήταν ο Τζόσουα Κίμιχ. Ο διεθνής Γερμανός για ακόμα μία σεζόν ήταν καταλυτικός αλλά και δημιουργικότατος καθώς μετείχε σε 199 περιπτώσεις τελικής προσπάθειας σε ανοιχτό παιχνίδι (133 συμβολή στην ανάπτυξη της φάσης, 42 αμέσως δημιουργός ενώ 24 φορές τελείωσε ο ίδιος στην επίθεση).

Οι πρωτιές του Κίμιχ όμως δεν σταματούν εδώ. Είχε τις περισσότερες επαφές με την μπάλα (102) αν 90 λεπτά ενώ πέρασε τις περισσότερες φάσεις στην αντίπαλη περιοχή (356). ταυτόχρονα ο μαέστρος της Μπάγερν επιχείρησε τις περισσότερες κάθετες 29 από οποιονδήποτε άλλο στη Γερμανία, τη χρονιά που πέρασε.

Κεντρικός μέσος Τζουντ Μπέλινγχαμ Μπορούσια Ντόρτμουντ 

Όπως ήδη είπαμε, μπορεί η Ντόρτμουντ να χάρισε τον τίτλο στην Μπάγερν όμως ο παίκτης της χρονιάς στη φετινή Μπουντεσλίγκα της ανήκει. Ο λόγος για τον Τζούντ Μπέλινγχαμ. Ο εγκέφαλος της ομάδας του Έντιν Τέρζιτς μετείχε 176 φορές σε επιθέσεις από κανονική ροή αγώνα (τρίτος πίσω από Μουσιάλα και Κίμιχ). Επίσης είναι τρίτος στη λίστα των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες (196) στο επιθετικό τρίτο της ομάδας του πίσω από τον Ουπαμεκανό (208) και τον Κίμιχ (280). Παράλληλα ο Μπέλιγχαμ επιβεβαίωσε το πόσο καλός χειριστής της μπάλας είναι με τις 88 επιτυχημένες ντρίπλες που πραγματοποίησε (τόσες όσες και Φρίμπονγκ της Λεβερκούζεν, ενώ είχε και το καλύτερο ποσοστό επιτυχημένων διπλών με 55%.

Ο 19χρονος μέσος ήταν επιδραστικός και στα αμυντικά του καθήκοντα καθώς οι 31 φορές που κέρδισε την μπάλα από αντίπαλο τον κατατάσσουν τρίτο πίσω από τους Κόλο Μουανί (32) και Κίμιχ (38). Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Μπέρμιγχαμ με την με την Μπορούσια τον καθιστούν διακαή πόθο της Ρεάλ με την μετακόμιση του στη Μαδρίτη να θεωρείται θέμα χρόνου.

Αριστερός μέσος Τζαμάλ Μουσιάλα Μπάγερν Μονάχου

 Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έβαλε φαρδιά την υπογραφή του στο φετινό τίτλο των Βαυαρών είναι ο Τζαμάλ Μουσιάλα. Και μόνο το γεγονός πως ήταν ο σκόρερ του χρυσού γκολ (στο 89΄ ενώ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο μόλις 4 λεπτά νωρίτερα) που έδωσε τον τίτλο στην Μπάγερν θα ήταν αρκετό για να λάβει θέση στη συγκεκριμένη εντεκάδα .Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Τόσο στις εκτελέσεις στημένων φάσεων (είτε απευθείας είτε τροφοδοτόντας κάποιον συμπαίκτη του), όσο και με την μπάλα στα πόδια (με μέσο όρο 6,4 επιτυχημένες ντρίπλες ανά 90λεπτο, δεύτερο καλύτερο πίσω από το 6,1 του Αλφόνσο Ντέιβις). Με τις 77 επιτυχημένες, από τις 156, ντρίπλες που επιχείρησε (49,4%) αποδείχτηκε πονοκέφαλος για κάθε άμυνα.

Screenshot_59.png

Επίσης είχε 22 συμμετοχές σε γκολ της ομάδας του μόνο ο κώλο μου αν είμαι τυχερή και περισσότερα 26

Δεξιός μέσος Γιόνας Χόφμαν Γκλάντμπαχ

Στην Γκλάντμπαχ θα ξεχάσουν γρήγορα τη φετινή σεζόν. Με τελική βαθμολογική συγκομιδή 43 βαθμούς σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ 12ετίας. Υπήρξε όμως και ένας που σώθηκε από το ναυάγιο. Ο Γιόνας Χόφμαν. Ο διεθνής Γερμανός αποδείχτηκε ο πιο δραστήριος δημιουργός του πρωταθλήματος. Σίγουρα οι 9 ασίστ του δεν λένε πολλά ή 99 πάσες του που οδήγησαν σε τελική όμως τα λένε όλα.

Screenshot_60.png

 Ταυτόχρονα ο Χόφμαν ήταν ανάμεσα στους καλύτερους και στο κομμάτι της συνολικής συνεισφοράς γκολ (21 με 12 γκολ και 9 ασίστ). Με αυτό τον τρόπο ισοφάρισε το προσωπικό του ρεκόρ στο συγκεκριμένο στατιστικό που «έπιασε» πέρσι (2021-2022). Το μεγαλύτερο highlights του στη σεζόν ήταν η εμφάνιση στο νικητήριο παιχνίδι Απέναντι στην Μπάγερν 3-2 την 21η αγώνες πετυχαίνοντας ένα γκολ και μοιράζοντας άλλα δύο.

Επιθετικός Ράνταλ Κόλο Μουανί Άιντραχτ Φρανκφούρτης 

Κάπως μέτρια εξελίχθηκε η χρονιά της Άιντραχτ, μιας και μόλις την τελευταία αγωνιστική εξασφάλισε το εισιτήριο του Conference League. Παρόλα αυτά η ομάδα από τη Φρανκφούρτη βρήκε και πάλι τον τρόπο να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα πολλών. Οι εμφανίσεις του νεοαποκτηθέντα από την Ναντ (ως ελεύθερο) Ραντάλ Κόλο Μουανί. Ο Γάλλος με τις 26 συμμετοχές του σε γκολ (15 γκολ-11 ασίστ) ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός στο πρωτάθλημα.  

Η επικινδυνότητα του Κόλο Μουανί φαίνεται και από τις 220 επαφές που είχε με την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Ο παραλίγο ήρωας του τελικού του Παγκοσμίου κυπέλλου είναι μόλις 24 ετών και έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα πολλών μεγάλων της Ευρώπης, με την παραμονή του στο «Deutsche Bank Park» να θεωρείται αμφίβολη.

Επιθετικός Κρίστοφερ Νκουνκού Λειψία 

Η Λειψία επιβεβαίωσε για άλλη μία χρονιά πως μία θέση στην πρώτη τετράδα είναι δική της. Ταυτόχρονα για ακόμα μία σεζόν «οι κόκκινοι ταύροι» θα δουν κάποιο βασικό της στέλεχος να αποχωρεί. Αναφερόμαστε στον πρώτο σκόρερ (16 γκολ) της Bundesliga Κρίστοφερ Νκουνκού. Ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία που το κατάφερε αυτό. Σε μόλις 25 από τις 34 αγωνιστικές ο μελλοντικός επιθετικός της Τσέλσι «τελείωσε» τη σεζόν με 0,69 XGoals ανά ενενηντάλεπτο (υψηλότερο στην κατηγορία) ενώ έβρισκε δίχτυα ανά 119 λεπτά (δεύτερος πίσω από τον Τσούπο Μότινγκ).

Ο κύκλος του Νκουνκού έκλεισε στη Γερμανία με 119 συμμετοχές, 47 γκολ και 36 ασίστ.

Επιθετικός Νίκλας Φίλκρουγκ Βέρντερ Βρέμης 

Η νεοφώτιστη της φετινής Μπουντεσλίγκα Βέρντερ Βρέμης παρέμεινε με άνεση στη κατηγορία. Γεγονός που κατά πολύ μεγάλο βαθμό «χρωστάει» στον Νίκλας Φίλκρουγκ.Το γερμανικό θωρηκτό μοιράζεται μαζί με τον Κόλο Μουανί μοιράζεται κορυφή στον πίνακα των σκόρερ (16 γκολ) του πρωταθλήματος. Κάτι που έχει να πετύχει ποδοσφαιριστής της Βέρντερ από τον Μίροσλαβ Κλόζε (25 γκολ) την σεζόν 2005-2006.Ο διεθνής επιθετικός είναι ο ορισμός του σέντερ φορ περιοχής καθώς μόλις ένα από τα 16 τέρματα του ήταν από προσπάθεια εκτός αυτής.

Screenshot_61.png

Παράλληλα ο Φίλκρουγκ «άνοιξε» το σκορ σε 7 αγώνες φέτος (καλύτερη επίδοση στην Μπουντεσλίγκα) ενώ τα 16 τέρματα που πέτυχε ισοδυναμούν με 14 βαθμούς για την ομάδα του ,δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τον Βιτσέντζο Γκρίφο της Φράιμπουργκ, με 15 βαθμούς.

Αντώνης Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0