Football Talk

Bundesliga: Ο κόσμος γέμισε ξανά τα γήπεδα, «πάρτι» σε Βεστφάλεν και Βερολίνο

Bundesliga: Ο κόσμος γέμισε ξανά τα γήπεδα, «πάρτι» σε Βεστφάλεν και Βερολίνο

Τι είναι ένας σύλλογος χωρίς το πιστό κοινό του; Καλοκαίρι δίχως ήλιο, καφές δίχως ζάχαρη. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως υπερβολή, όμως κάθε ομάδα εναποθέτει, καλώς ή κακώς, την ψυχολογία της στα χέρια των οπαδών που θα την στηρίξουν από κοντά. Στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα.

Το γερμανικό Πρωτάθλημα έλαβε τέλος για φέτος με την Μπάγερν Μονάχου να αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια για 11η συνεχόμενη φορά. Δεν κατάφερε όμως, να βγει πρώτη και στις καρδιές των φιλάθλων μιας και δεν κατείχε την πρώτη θέση στην προσέλευση κόσμου στο γήπεδο. Πάμε λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι 5 ομάδες που σημείωσαν την μεγαλύτερη προσέλευση τη σεζόν 2022/23.

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Διήνυσε μια από τις καλύτερες σεζόν, ανέδειξε νεανικά ταλέντα όπως ο Καρίμ Ανταγιέμι και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, κονταροχτυπήθηκε με την επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου, έφτασε πολύ κοντά, όμως τελικά δεν ήπιε νερό. Πολύ όμορφο το γεγονός ότι όσες ήττες και να δεχτεί αυτή η ομάδα πάντα το κοινό της θα την υποστηρίζει. Αυτό φαίνεται τη σεζόν 2022/23, καθώς κατάφερε να σημειώσει κατά μέσο όρο προσέλευση 81.228 θεατών με την χωρητικότητα του «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» να αγγίζει τις 81.365 θέσεις (έναντι 41.819 τη σεζόν 2021/22). Περιττό να πούμε πως το γήπεδο βάφτηκε... στα κίτρινα!

Μπάγερν Μονάχου

Πρωταθλήτρια για 11η συνεχόμενη φορά. Πέρασε από σαράντα κύματα. Την χαρακτηρίζουν και ως «FC Hollywood» και όχι άδικα. Από το σκάνδαλο με τον Νάγκελσμαν και την αντικατάσταση του από τον Τούχελ μέχρι και την μπουνιά του Μανέ στον Σανέ, καταφέρνει να τραβάει την προσοχή πάνω της. Κανείς δεν αμφισβητεί την ποδοσφαιρική υπεροχή της· αυτό άλλωστε, το αποδεικνύουν οι αμέτρητες κατακτήσεις της. Παρόλα αυτά, με όλες τις αναταράξεις που πέρασε η ομάδα, κανείς δεν πίστεψε ότι θα είναι η φετινή πρωταθλήτρια. Κανείς φυσικά, εκτός από τους φιλάθλους της. Κατά μέσο όρο 75.001 φίλαθλοι έδωσαν το παρόν στην «Αλιάντς Αρένα» χωρητικότητας 75.024 θεατών (έναντι 33.059 τη σεζόν 2021/22). Την τίμησαν και με το παραπάνω!

Σάλκε

Το 2021 υποβιβάστηκε και στο τέλος του 2022 έκανε ένα δυνατό comeback, για να υποβιβαστεί εκ νέου το 2023. Πάλεψε να παραμείνει στην Bundesliga, όμως με την ήττα της απέναντι στην ΡΜ Λειψίας, την νίκη της Φφλ Μπόχουμ απέναντι στη Λεβερκούζεν και την νίκη της ΦφΜ Στουτγκάρδης απέναντι στη Χόφενχαϊμ στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, ο υποβιβασμός ήταν δεδομένος. Οι φίλαθλοι της όμως, από τη πρώτη στιγμή βρίσκονταν στο πλευρό της ομάδας. Η «Βέλτινς Αρένα» με χωρητικότητα 62.271 θέσεων «βούλιαξε» με 61.154 οπαδούς να δίνουν το παρόν (έναντι 33.528 τη σεζόν 2021/22 στην Bundesliga 2). Μέχρι και στις προπονήσεις είναι εκεί!

Δυσάρεστο βέβαια το γεγονός ότι μετά τον υποβιβασμό οι οπαδοί δεν δήλωσαν απλώς απογοητευμένοι, αλλά απείλησαν εμμέσως την ομάδα πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση την επόμενη φορά δεν θα είναι τόσο ήρεμοι.

Χέρτα Βερολίνου

Από το 2019 έχει περάσει από 7 προπονητές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει τη σταθερότητα. Με περισσότερες ήττες απ’ όσες μπορεί να μετρήσει, λάθη παικτών ή και μεμονωμένων περιστάσεων κατά την διάρκεια των παιχνιδιών τους στοίχησαν την παραμονή τους στην Bundesliga. Η μάχη του Πρωταθλήματος είναι σκληρή, ειδικά για τις τελευταίες ομάδες που αγωνίζονται να παραμείνουν. Με το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής για φέτος βρέθηκε και επισήμως στην τελευταία θέση της βαθμολογικής κατάταξης και έχασε ολέθρια την παραμονή της. Οι οπαδοί και σε αυτή την περίπτωση ήταν εκεί. Συνολικά 53.652 τίμησαν με την παρουσία τους την ομάδα στο «Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου» (έναντι 23.350 την σεζόν 2021/22) χωρητικότητας 74.667 θέσεων. Καθόλου άσχημα!

Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ

Μια μέτρια σεζόν διήνυσε η ομάδα του Ντάνιελ Φάρκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πέρυσι τερμάτισε 10η στην κατάταξη και φέτος όσο και αν πάλεψε να ανέβει πιο πάνω τερμάτισε και πάλι στην ίδια θέση. Τι και αν την χαρακτήρισε η μετριότητα για ακόμη μια φορά· το «Στάδιο Μπορούσια-Παρκ» χωρητικότητας 54.042 θέσεων επισκέφθηκαν 52.438 φίλαθλοι (έναντι 26.539 τη σεζόν 2021/22). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι βρίσκονταν στην 5η θέση όσον αφορά την παρουσία θεατών δύο συνεχόμενες σεζόν. Οι οπαδοί της Μένχενγκλαντμπαχ αγαπούν την ομάδα τους και το δείχνουν έμπρακτα.

Μεγάλη απόκλιση παρατηρείται στον αριθμό των φιλάθλων που στήριξαν τις ομάδες τους τη περσινή και τη φετινή σεζόν. Η σύγκριση παρόλα αυτά, δεν είναι αντιπροσωπευτική της υποστήριξης των φιλάθλων ούτε αντικειμενική, μιας και το 2022 ακόμη ο φόβος του κόβιντ αιωρούνταν και πολύς κόσμος απέφευγε τον συνωστισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Γερμανοί αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν χάνουν ευκαιρία να συμπωρευτούν με την ομάδα της καρδιάς τους.

https://www.worldfootball.net/attendance/bundesliga-2022-2023/1/

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0