Football Talk

Σεβίλλη - Ρόμα 1-1 (4-1 πεν.): Μετά από… μαραθώνιο τελικό, επέστρεψε στο θρόνο της!

Σεβίλλη - Ρόμα 1-1 (4-1 πεν.): Μετά από… μαραθώνιο τελικό, επέστρεψε στο θρόνο της!

Η Σεβίλλη επέστρεψε στο θρόνο της! Ούτε ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν κατόρθωσε να σταματήσει το σερί των Ανδαλουσιανών, που κατέκτησαν για έβδομη φορά το Europa League σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικό. Μοιραίος του αγώνα ο αμυντικός των «τζιαλορόσι», Μαντσίνι, ο οποίος σημείωσε αυτογκόλ, ενώ αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι.

Σχετικά Άρθρα

Μετά από ένα τελικό που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, η Σεβίλλη κατέκτησε το Europa League για 7η φορά στην ιστορία της.  Οι Ανδαλουσιανοί αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από γκολ του Πάουλο Ντιμπάλα στο 35’, ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Μαντσίνι, με το ματς να οδηγείται σε παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι. Εκεί η ομάδα του Μεντιλίμπαρ ήταν απόλυτα εύστοχη και επικράτησε με 4-1. Σαν... παραμύθι, ο Μοντιέλ που ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για να χαρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή, ήταν εκείνος που «σφράγισε» τον τίτλο για τη Σεβίλλη στην Πούσκας Αρίνα.

Η Ρόμα μπήκε με ορμή στον αγωνιστικό χώρο και στο 10’ έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Ο Σπινατσόλα βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή και εξαπέλυσε σουτ, όμως ο Μπόνο κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Στη συνέχεια ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε, ωστόσο η Ρόμα συνέχισε να είναι καλύτερη και έτσι κατόρθωσε να πάρει το προβάδισμα. Συγκεκριμένα, ο Πάουλο Ντιμπάλα ήταν αυτός που «άνοιξε» το σκορ στον τελικό, όταν μετά από εξαιρετική κάθετη του Μαντσίνι, πλάσαρε τον Μπόνο στο 35’.

Πρόκειται μάλιστα μόλις για τον 5ο Αργεντίνο που σκοράρει σε τελικό Europa League/Kυπέλλου UEFA.


Αυτό το γκολ «αφύπνισε» τους Ανδαλουσιανούς, οι οποίοι στο τελευταίο 10λεπτο του πρώτου μέρους πίεσαν έντονα για την ισοφάριση. Στο 42’ ο Φερνάντο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στο 45+6’ ο Ράκιτιτς με έναν «κεραυνό» έξω από την περιοχή τράνταξε το κάθετο δοκάρι του Πατρίσιο. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου και η Ρόμα πήγε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα.

Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε πολύ γρήγορα στο δεύτερο μέρος. Η Σεβίλλη επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο με δύο νέα πρόσωπα, τους Σούσο και Λαμέλα, που βοήθησαν να αποκτήσει «πνοή» επιθετικά. Από την άλλη η Ρόμα επέλεξε να οπισθοχωρήσει, με αποτέλεσμα να δώσει πολύ χώρο στους Ισπανούς και αυτοί το εκμεταλλεύτηκαν.

Βέβαια για να έρθει το παιχνίδι στα ίσα έβαλε το… χεράκι του Ρωμαίος! Συγκεκριμένα, ο Μαντσίνι μετά από σέντρα του Χεσούς Νάβας στο 55’ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έτσι η Σεβίλλη έκανε το 1-1. Δειλά-δειλά η Ρόμα προσπάθησε να αντιδράσει μετά την ισοφάριση και έχασε μία ανεπανάληπτη ευκαιρία στο 67’.


Ο Έιμπραχαμ με πλάτη στην εστία μέσα από τη μικρή περιοχή δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπόνο, ενώ ούτε ο Σμόλινγκ που πήρε το ριμπάουντ πάνω στη γραμμή δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Όπως όπως οι αμυντικοί έβγαλαν την μπάλα στο πέναλτι, από όπου ο Ιμπάνιεζ με ένα κακό σουτ την έστειλε άουτ.

Ο ρυθμός του αγώνα και πάλι έπεσε αισθητά μετά το 70’, καθώς οι δύο ομάδες έγιναν επιφυλακτικές. Σε μία ανύποπτη φάση στο 77’ βέβαια η Σεβίλλη κέρδισε πέναλτι, αφού ο Τέιλορ αρχικά έδειξε την άσπρη βούλα σε μαρκάρισμα του Ιμπάνιες στον Οκάμπος. Ωστόσο, ο Άγγλος ρέφερι πήρε πίσω την απόφασή του μετά που πήγε ο ίδιος και είδε τη φάση στο VAR.

Μόλις πέντε λεπτά μετά και οι διαμαρτυρίες για πέναλτι έγιναν από την αντίθετη πλευρά. Ο Φερνάντο της Σεβίλλης βρήκε με το χέρι την μπάλα μέσα στην περιοχή στο 82’. Ο Τέιλορ ωστόσο ήταν ανένδοτος και έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία στην κανονική διάρκεια του αγώνα άνηκε στη Ρόμα. Ο Πελεγκρίνι εκτέλεσε ένα φάουλ στο 84’ με έξυπνο τρόπο για να βγάλει τετ-α-τετ τον Μπελότι με τον Μπόνο. Ο Ιταλός σούταρε με τη μία, ωστόσο ο Μαροκινός γκολκίπερ ακούμπησε την μπάλα τόσο… όσο για να την απομακρύνει.

Ένα μακρινό σουτ του Σούσο στο 90+6’ λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στη Ρόμα, όμως ο Ρούι Πατρίσιο απέκρουσε, με τον Τέιλορ να σφυρίζει τη λήξη στη συνέχεια και τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Εκεί οι φάσεις ήταν λιγοστές, αφού οι ποδοσφαιριστές ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι, ενώ οι πολλές διακοπές δεν βοήθησαν ώστε να δημιουργηθεί ρυθμός. Ως εκ τούτου τίποτα δεν άλλαξε μετά από περισσότερα από 50 λεπτά στην παράταση μαζί με τις καθυστερήσεις λόγω τραυματισμών. Μοναδική αξιόλογη φάση η κεφαλιά του Σμόλινγκ στο 130’ με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι.

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Μαντσίνι ήταν ο μοιραίος. Ο κεντρικός αμυντικός της Ρόμα είδε τον Μπόνο να αποκρούει την εκτέλεσή του κι έτσι η Σεβίλλη πήρε σημαντικό προβάδισμα μετά από τέσσερις εκτελέσεις (2-1). Ο Ράκιτιτς ευστόχησε στο πέμπτο για το 3-1, ενώ αμέσως μετά ο Ιμπάνιεζ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Έτσι, ο Μοντιέλ είχε την τύχη μετά το Μουντιάλ και το πέναλτι που χάρισε το τρόπαιο στην Αργεντινή, να πράξει το ίδιο, αυτή τη φορά για τη Σεβίλλη στο Europa League. Βέβαια, ο Αργεντινός χρειάστηκε να εκτελέσει δύο φορές το πέναλτι, αφού στην πρώτη ο Πατρίσιο απέκρουσε, αλλά δεν πατούσε τη γραμμή του τέρματος με αποτέλεσμα ο Τέιλορ να δείξει επανάληψη.

Οι εκτελέσεις των πέναλτι:

1-0 ο Οκάμπος για τη Σεβίλλη

1-1 ο Κριστάντε για τη Ρόμα

2-1 ο Λαμέλα για τη Σεβίλλη

Χαμένο πέναλτι Μαντσίνι, απόκρουση Μπόνο

3-1 ο Ράκιτιτς για τη Σεβίλλη

Χαμένο πέναλτι Ιμπάνιεζ, δοκάρι

4-1 ο Μοντιέλ για τη Σεβίλλη

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σεβίλλη (Χ. Λ. Μεντιλιμπάρ): Μπόνο, Νάβας (95' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελ (120+9' Τζορδάν), Τέλες (95' Ρεκίκ), Φερνάντο, Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46' Σούσο), Χιλ (46' Λαμέλα), Εν Νεσιρί.

Ρόμα (Ζ. Μουρίνιο): Πατρίσιο, Ιμπάνιεζ, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα (106' Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120' Μπόβε), Τσελίκ (91' Ζαλέβσκι), Πελεγκρίνι (106' Ελ Σαραουί), Έιμπραχαμ (75' Μπελότι), Ντιμπάλα (68' Βαϊνάλντουμ).

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0