Football Talk

Ντόρτμουντ: Ένας τίτλος που έρχεται με ιστορίες… σαν παραμύθι (vids)

Ντόρτμουντ: Ένας τίτλος που έρχεται με ιστορίες… σαν παραμύθι (vids)
Πέρασαν 11 χρόνια από την τελευταία φορά. Έκτοτε, άλλαξαν πολλά. Μονάχα ο αρχηγός έμεινε πιστός. Χούμελς και Αλέ στέκονται στο πλευρό του. Και ο Τέρζιτς από την εξέδρα, τώρα ετοιμάζεται να γίνει Πρωταθλητής. Η φετινή Ντόρμουντ είναι γεμάτη όμορφες ιστορίες…
Όσο κι αν επιβάλλεται η ψυχραιμία, στα κίτρινα σημεία της Βεστφαλίας επικρατεί ήδη πανηγυρικό κλίμα ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής της φετινής, δραματικής σεζόν της Bundesliga. Η Ντόρτμουντ βρίσκεται στην κορυφή και στο +2 από την Μπάγερν Μονάχου, γνωρίζοντας πως είναι στο χέρι της ο πρώτος τίτλος πρωταθλήματος μετά από το 2011. Τότε, ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ ως αναμορφωτής που ανέλαβε το πρότζεκτ… αναγέννησης της Ντόρτμουντ και κατάφερε από τις στάχτες της, να την οδηγήσει μέχρι την κορυφή.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξαν πολλά. Όλη η ομάδα! Μόνο ένας παρέμεινε εκεί μέχρι τώρα. Και τώρα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το πρώτο του πρωτάθλημα με την λατρεμένη του φανέλα

Oh captain, my captain…

Ο Μάρκο Ρόις, το απόγευμα του Σαββάτου, θα μπει με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο στο… «φλεγόμενο» Signal Iduna Park για το ματς με την Μάιντς και θα πρέπει να φροντίσει ώστε όλοι να κάνουν το καθήκον τους. Να πάρουν το αποτέλεσμα και να πανηγυρίσουν στο φινάλε την κατάκτηση της «σαλατιέρας»!

Είναι κάτι που το ονειρευόταν από παιδάκι. Τότε που συμμετείχε ως πιτσιρικάς στη φιέστα για τον τίτλο του 2002. Από τότε. Και το είχε πάρει απόφαση. Θα έπαιζε γι’ αυτό το κλαμπ, θα έκανε τα πάντα, θα γινόταν αρχηγός και δεν θα πρόδιδε ποτέ την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ό,τι κι αν συνέβαινε γύρω του. Όσες αναποδιές κι αν του είχε επιφυλάξει η μοίρα με πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς που του στέρησαν εμπειρίες από μεγάλα τουρνουά. Ο Ρόις έμεινε γιατί ήξερε. Γιατί είχε πίστη. Και τώρα δικαιώνεται…

Κινήσεις… Ματ(ς) για τα μετόπισθεν

Δίπλα του, ο Ματς Χούμελς. Έχοντας ανανεώσει πλέον το συμβόλαιό του μέχρι και το 2024. Περίεργη η περίπτωση του Γερμανού αμυντικού και πασίγνωστη. Ακαδημίες Μπάγερν, μετακόμιση στην Ντόρτμουντ, ξανά Μπάγερν και από το 2019 πάλι στην Μπορούσια. Είναι οι μοναδικές ομάδες με τις οποίες έχει αγωνιστεί στην καριέρα του. Και το δικό του πεπρωμένο τον έστελνε συνεχώς από τη μια μεγάλη αντίπαλο στην άλλη.

Την τελευταία τετραετία έχει αφοσιωθεί στους Βεστφαλούς, στέκεται στο πλευρό του Μάρκο Ρόις, γιορτάζουν μαζί, μοχθούν μαζί, ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα μαζί, όμως φέτος, είχαν και μια ανέλπιστη, αλλά υπέροχη και γεμάτη μαθήματα, βοήθεια… Αυτή του Σεμπαστιάν Αλέ.

Με το μετάλλιο της ζωής στο στήθος

Ποιος να του τό ‘λεγε αυτού του παιδιού τι θα κατάφερνε να ζήσει φέτος. Και πόσο δυνατός θα έπρεπε να σταθεί για να πολεμήσει την αρρώστια. Και πως από το κρεβάτι του πόνου και της αδυναμίας μετά τις χημειοθεραπείες, θα κατάφερνε να επανέλθει στο τοπ επίπεδο, να δυναμώσει, να εμφανιστεί ανταγωνιστικός και να πετύχει δυο από τα σημαντικότερα γκολ της σεζόν για την Ντόρτμουντ.

Το brace – που λένε και οι Άγγλοι για τα δυο γκολ – απέναντι στην Άουγκσμπουργκ την περασμένη αγωνιστική, ήταν το πρώτο βήμα. Το άλλο το έκανε η Λειψία στο Μόναχο με το 3-1 επί της Μπάγερν. Και θα επανέλθουμε σε αυτό το ματς λίγο αργότερα…

Ο Αλέ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Ντόρτμουντ μόλις τον Ιανουάριο του 2023. Από τη στιγμή που πήρε τη μεταγραφή του εκεί από τον Άγιαξ, ενημερώθηκε πως έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του κόντρα στον καρκίνο και… τον πάτησε κάτω.

Μέσα σε έξι μήνες επανήλθε. Πρωταθλητής της ζωής. Παράδειγμα προς μίμηση. Πηγή έμπνευσης και δύναμης. Και τώρα ετοιμάζεται να γίνει… κανονικός Πρωταθλητής. Και έβαλε κι εκείνος το χέρι του με το παραπάνω.

Όταν την αγάπησε ήταν παιδί και τα παιδιά δεν ξεχνούν…

Πάμε στον Έντιν Τέρζιτς; Ας πάμε… Από βοηθός προπονητή στη Γουέστ Χαμ το 2015, μετακινήθηκε στην Ντόρτμουντ με αυτή την ιδιότητα το 2018. Και ακολούθησαν οι ρόλοι του υπηρεσιακού κόουτς, του κανονικού προπονητή, του τεχνικού διευθυντή και από το καλοκαίρι του 2022 συστήθηκε ξανά ως μόνιμος κόουτς. Αυτό είναι το λιγότερο.

Ο Τέρζιτς είναι… οπαδός της ομάδας του από μικρό παιδί! Στην εποχή του Κλοπ στην BVB, ήταν προπονητής των τμημάτων υποδομής και παρακολουθούσε την εξέλιξη εκείνης της τρομερής ομάδας, στην οποία μεταξύ άλλων βρίσκονταν οι ΓκέτσεΛεβαντόφσκι, Γκουντογκάν, Ομπαμεγιάνγκ και αρκετοί άλλοι.

«Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο γήπεδο αυτό σε ηλικία 9 ετών, όλα τελείωσαν. Η καρδιά μου χτυπούσε για την Ντόρτμουντ» είχε αναφέρει. Και από τις εξέδρες και τα παιχνίδια που έβλεπε ως οπαδός, έφτασε να εργάζεται για το κλαμπ και τώρα να ετοιμάζεται να στέψει τον αγαπημένη του σύλλογο, Πρωταθλητή Γερμανίας!

«Για τον φίλο μου, τον Αντεγέμι…»

Και ένα… fun στοιχείο γιατί οι φίλοι δεν φαίνονται μόνο στα δύσκολα. Αλλά και σε καταστάσεις που μπορούν με γκολ να σου δώσουν ώθηση και να σε οδηγήσουν στο πρωτάθλημα. Δηλαδή, όπως το έκανε ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ στο 3-1 της Λειψίας κόντρα στην Μπάγερν, στερώντας ουσιαστικά από τους Βαυαρούς τον τίτλο.

Γράφοντας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το τελικό σκορ της αναμέτρησης στο 86ο λεπτό και κλειδώνοντας τον θρίαμβο που καταγράφηκε με ανατροπή, πανηγύρισε με τον τρόπο που το κάνει ο Καρίμ Αντεγέμι όταν εκείνος χρίζεται σκόρερ με την Ντόρτμουντ. Και δεν το έκρυψε και ποτέ. Δεν είχε ανάγκη να το κάνει.

Ήθελε να προκαλέσει χαρά στον φίλο του και έτσι έπραξε. «Είμαι χαρούμενος για τη νίκη μας, γιατί έτσι βοήθησα έναν καλό μου φίλο που παίζει στην Ντόρτμουντ. Τώρα είναι στο χέρι τους ο τίτλος» είπε ο Σόμποσλαϊ μετά το ματς, δίνοντας την … ποδοσφαιρική ευλογία του στον Αντεγέμι για φιέστα το Σάββατο.

Κώστας Ζάλιαρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0